Se pare anul acesta producătorii sunt pe val și piața de telefonie mobilă este mai tentantă decât în ultimii ani, mai ales în zona de mijloc a prețurilor. Cel puțin așa mi se pare mie prin prisma faptului că un număr destul de mare de produse mi-au ridicat întrebarea dacă să îmi schimb sau nu telefonul. Încă din ianuarie am tot văzut modele interesante care par să ofere experiențe foarte bune în raport cu prețul lor. Unele au trecut și prin mâna mea, iar următorul vizitator este Realme 11 Pro, un smartphone midrange foarte aspectuos și care are suficiente lucruri interesante de oferit încât sa își merite un loc pe lista ta de cumpărături. 

Design 

În timp ce industria aderă cât mai mult la designul plat și cu muchii drepte, unii producători se joacă în continuare cu ecranele curbate pe lateral. Ce-i drept au un aspect aparte, însă o bună perioadă de timp era un chin să le folosești pentru că tot atingeai din greșeală ecranul pe muchie.  într-un final s-a renunțat la acea curbură agresivă iar una mai subtilă a fost adoptată. Impactul vizual este la fel de satisfăcător, dar cu mai puțină frustrare în timpul utilizării. Așa și Realme 11 Pro, lateralele sunt ușor rotunjite,  iar ergonomia este foarte bună.  Șasiul este construit din plastic iar ecranul este protejat cu sticlă securizată nespecificată de producător. Finisajul spatelui este mat, nu adună amprente și arată foarte bine după ce îl folosești o zi întreagă fără husă.  Un alt element pe care îl apreciez aici  și de obicei nu îl menționez este insula camerelor. De data aceasta fac o excepție pentru ca este simetrică iar telefonul nu se mișcă atunci când îl folosești pe o suprafață plană. Foarte bine! Mai îmi place și faptul că husa inclusă este fumurie.

Ecran 

Producătorul a optat pentru un panou AMOLED la 120Hz care poate reproduce un miliard de culori și are o acuratețe de 100% DCI P3. Diagonala acestuia este de 6.7inch și este relativ ușor de folosit cu o singură mână. Culorile sunt vii, contrastul este bun iar în bătaia directă a soarelui poate fi vizionat fără probleme. Există 5 moduri prin care poți modifica felul în care se vede imaginea și un slider pentru a altera temperatura de culuoare. Textul și elementele mici sunt foarte bine conturate iar pixelii nici nu se văd dacă te uiți din apropiere. Eu zic ca nu e rău absolut deloc pentru o rezoluție FHD+. Conținutul video oferă o senzație foarte plăcută de vizionare iar unghiurile sunt și ele, de asemenea foarte bune. Părerea mea este că se    încadrează lejer printre ecranele bune spre foarte bune din acest segment de preț. 

Hardware 

Telefonul folosește un CPU MediaTek Dimensity 7050, are 8Gb RAM și 256 Gb spațiu de stocare intern fără posibilitatea de a utiliza un card de memorie extern. În scenariul meu de utilizare nu am întâmpinat absolut nici un comportament anormal iar performanța oferită este în raport cu procesorul telefonului. Multitasking-ul se simte natural iar memoria RAM este suficientă încât să susțină majoritatea aplicațiilor în background. Nu am reușit să îl blochez folosnd programele obișnuite de chat, rețele de socializare sau cele pentru consum multimedia. Telefonul răspunde rapid la comenzi și pe parcursul timpului petrecut cu el nu am simțit că la acest capitol am în buzunar un telefon midrange. 

În ceea ce privește gamingul, am rulat Asphalt 9 fără probleme și chiar dacă jocul arată bine vizual, ceva diferențe vei vedea față de un procesor mai puternic. Aici vorbesc de un loading scren care durează cu câteva secunde în plus mai mult,  sau foarte rar un FPS drop în zonele cu foarte multe elemente de randat. Chiar și așa, nefiind un telefon pentru joacă consider că se descurcă respectabil. 

Software 

Am ajuns și la partea mea preferată. Nu, nu glumesc, chiar îmi place foarte mult sistemul de operare, pe numele său Realme UI. La bază este Android 13 iar interfața este bine pusă la punct, de la pictograme și text, la animații și cromatică. La o primă vedere nu se deosebește foarte mult de celelalte branduri în schimb cu cât folosești telefonul mai mult, cu atât observi micile atenții la detalii. Parcă meniul nu stă în calea atunci când cauți o funcție în setări. Mai mult, are și o notă personală atunci când vezi niște siluete umane care simulează că mută obiecte din stânga în dreapta  când pornești aplicația de transfer date  sau când File Manager-ul îți spune că nu sunt documente în fișierul respectiv. E un detaliu foarte mic dar în ansamblu ajută la comunicarea vizuală cu utilizatorul. Estetic, tot este omogen. De asemenea există suficiente posibilități de modificare a diferitelor culori și accente, pictograme, imagini de fundal și așa mai departe. Îmi place acest lucru, iar utilizatorii pot personaliza experiența după bunul plac, mai mult decât majoritatea telefoanelor de pe piață. Las mai jos câteva capturi de ecran ca să îți faci o idee despre cum se prezintă interfața. 

Foto – Video 

Telefonul are un senzor principal de 100 MP f1.8 și unul secundar de 2 MP care este folosit ca și senzor de adâncime (depth). Insula camerelor prezintă un loc astupat unde ar fi putut exista un al treilea senzor. Cadrele sunt în mare parte corect expuse iar nivelul de detaliu este satisfăcător.  

Există momente precum în exemplul de mai jos în care softul are tendința de a expune puțin mai mult cadrul.

În general culorile sunt bune iar dacă vrei să fotografiezi pentru rețelele de socializare nu vei avea probleme. 

Am tras câteva cadre și pe timp de noapte iar rezultatele sunt mixte. Există situații în care modul auto se descurcă mai bine decât modul night și iar uneori este fix invers. Depinde foarte mult de de unghiul la care cade lumina. În stânga este modul auto iar în dreapta este modul night.

La capitolul video telefonul nu a reușit să mă convingă. Este destul de greu să mergi și să filmezi în acelaș timp, în ciuda faptului că există stabilizare optică.

 Camera selfe este de 16 MP f2.5 și s-a descurcat rezonabil atât pe timp de zi cât și noaptea în apropierea unei surse decente de lumină.

Conectivitate și Multimedia 

WiFi 6, Bluetooth 5.2 compatibil aptX HD și 5G. Un pachet complet, modern și durabil. În testele mele nu am am întâmpinat neplăceri în timpul utilizării. Mai mult, codecul Bluetooth asigură o calitate foarte bună a sunetului atunci când conectezi un dispozitiv compatibil 1:1. Ca de obicei, am testat  căștile mele Sony WI-C200, Philips Fidelio L3, Huawei Freebuds 5i și Skullcandy Dime.  Pot spune că dacă ai o pereche decentă de câști te vei bucura cu siguranță de o experiența audio bună spre foarte bună.  

Telefonul  dispune de două difuzoare stereo iar calitatea lor este suficient de bună pentru a asculta un podcast sau a urmări un videoclip pe YouTube înainte să adormi. Basul nu este foarte pronunțat iar frecvențele înalte sunt clare. Pot spune că ceea ce oferă la acest capitol se aliniază cu restul telefoanelor din această categorie de preț. 

Autonomie 

Cu riscul de a părea o moară stricată, din fericire și acest telefon se descurcă foarte bine într-o zi de utilizare mixtă. Sincer să fiu nu am întâlnit în ultimii 3-4 ani un device care să te lase cu ochii în soare în mijlocul zilei. Plecând la 9 dimineața spre muncă, în rutina mea zilnică, am reușit să ajung acasă la ora 7 seara cu 35% – 40% baterie. În tot acest timp am ascultat cam o oră și jumătate muzică la căști (wireless)  prin YouTube Music, 30 de minute adunate pe difuzor, chat și social media, mail, notițe, puțin Maps și în final câteva clipuri pe YouTube. Eu spun că acumulatorul de 5000 mAh s-a descurcat rezonabil. Mai mult, datorită încărcării rapide de 68W, la nevoie îl poți pune la priză timp de 10 minute pentru un boost de energie. 

Concluzii 

Telefonul s-a comportat exemplar în timpul petrecut cu el. Nu s-a blocat, nu a sacadat și mi-a făcut plăcere să îl folosesc.  Cu toate acestea mă intrigă un aspect. Camera. Deși are potențial, experiența foto nu m-a impresionat așa tare. În raport cu alte modele de pe piață care se învârt în jurul sumei de 1800 lei, acesta pare să fie cu un pas în spate.  Senzorul principal este cuplat cu unul pentru profunzime (depth), iar în contextul în care algoritmii moderni de procesare a imaginii sunt din ce în ce mai buni, nu mai văd rostul unei astfel de camere. Aș fi preferat una ultrawide, chiar și de 8 mp. Mai mult, acel spațiu astupat unde ar fi putut fi o lentilă este o dovadă de design leneș și chiar dacă (și) acest lucru reprezintă o modalitate de optimizare a costurilor pentru fabricare, aspectul în sine nu este plăcut. Am mai văzut astfel de proceduri în zona entry level unde un model a împrumutat designul altuia mai scump iar găurile pentru celelalte camere nu au fost tăiate. Not cool.  

Îl recomand persoanelor care vor un telefon suficient de performant pentru sarcinile zilnice dar care în același timp nu pun foarte mult accent pe capabilitatea foto a unui smartphone. Ergonomia este foarte bună iar sistemul de operare pare fresh, nu cât să reinventeze roata ci cât să te facă să simți că cineva a depus extra efort peentru a acorda atenție la detalii. Prețul acestuia se învârte în jurul sumei de 1800 de lei la momentul publicării acestui articol.

Atât. 

Pwp, pa! 

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *