Dacă ești în căutarea unui telefon accesibil și care să te ajute să îți faci treaba zi de zi, ai nimerit unde trebuie. Am petrecut câteva săptămâni cu Xiaomi Redmi Note 12 și Redmi Note 12 5G, ca să văd care mai e treaba și cu spectrul telefoanelor mai prietenoase cu portofelul. Nu toată lumea vrea, sau nu toți au posibilitatea de a cheltui foarte mulți bani pe un smartphone, motiv pentru care își îndreaptă atenția către o zonă de preț mai scăzută. Din fericire vremea în care telefoanele din această zonă abia se deosebeau de o greutate pentru hârtii a apus. Acum, pentru o sumă modestă (în raport cu piața) primești suficient telefon încât să nu simți că ai aruncat banii pe fereastră. Înainte de a-ți povesti despre ele, aș vrea să menționez ca mă voi concentra mai mult pe experiența de utilizare  în sine și nu voi insista foarte mult pe hardware, pentru că, cel mai probabil, cine optează pentru o astfel de achiziție nu pune accent pe detaliile tehnice ci mai degrabă este interesat de cum se mișcă sau dacă își face treaba. 

Redmi Note 12 și Redmi Note 12 5G costă 774 lei la Vexio, respectiv 883 lei la SimFree pentru variantele de 4GB RAM + 128 GB spațiu de stocare intern. Acestea sunt cele mai scăzute prețuri oferite de compari.ro la momentul realizării acestui articol. Am simțit nevoia să le menționez și pe acestea deoarece modelele prezentate în acest articol au prețul de 899 lei (tot Vexio) respectiv 1234 lei (serios? 1234?) la QuickMobile (magazin pe care personal l-aș ocoli datorită poveștilor și a experiențelor mai puțin plăcute a câtorva cunoscuți). Acestea fiind spuse, hai să mergem mai departe către cele două telefoane. 

Look’n’Feel (cel verde este 5G iar cel albastru 4G) 

Ambele modele urmăresc linii similare de design modern iar construcția lor este realizată din plastic, exceptând protecția pentru display care este din sticlă securizată. Varianta 4G prezintă unghiuri ale carcasei mai ascuțite în timp ce varianta 5G are spatele puțin mai rotunjit pe laterale. Senzația tactilă este plăcută iar finisajele mate au o reflexie interesantă și nu rețin așa de multe amprente precum o suprafață lucioasă. Asamblarea este făcută cu simț de răspundere și nu există diferențe între execuția acestora și cea a telefoanelor mai scumpe. Personal îmi place aspectul ambelor produse și dacă te gândești mai bine, chiar așa arătau telefoanele high end acum ceva vreme. Este interesant să observi această evoluție. 

Ecran 

Dacă din punct de vedere al carcasei nici nu îți dai seama că sunt produse accesibile, ecranul este cel care le va da de gol prin prezența unor bărbii generoase și destul de proeminente. Cu toate acestea, ambele au panouri AMOLED  la 120Hz. Culmea, modelul 4G este ceva mai luminos față de 5G însă nu vei sesiza diferența într-un caz real unde ești în bătaia soarelui .  Culorile sunt bune, la fel și unghiurile de vizualizare. Totuși, apreciez faptul că panourile nu sunt slabe calitativ și au rezoluție FHD+.Experiența vizuală este chiar este plăcută. Nu am ce să comentez aici, mai ales că nu vorbim despre scumpiciuni.  Totuși dacă le pui lângă un display dintr-o zonă mai ridicată de preț, diferențele se vor observa. 

Utilizarea zilnică 

Pretențiile pe care le am de la tipul acesta de telefoane nu sunt foarte mari, dar în schimb vreau ca toate sarcinile de bază să fie executate rapid și fără sacadări. În 2023 nici nu stau la discuții. Din fericire cele două telefoane se descurcă de minune în utilizarea zilnică, de la apeluri și notițe la ceva scroll pe rețelele de socializare și consum multimedia. La nevoie poți utiliza fără probleme Google Maps, Uber, Glovo, sau alte aplicații pentru diferite servicii. Varianta 4G folosește un CPU Snapdragon 685 și cea 5G un CPU Snapdragon 4 Gen 1. În realitate comportamentul celor două este aproape identic. Singura diferență evidentă fiind conectivitatea 5G. Vei observa că aplicațiile de deschid un pic mai încet față de telefoanele mai scumpe, iar aici vorbesc de o secundă, maxim două. Acest lucru nici nu reprezintă un impediment in realitate. Programele care sunt deja deschise și înmagazinate în RAM răspund instant. 

O funcție pe care o apreciez și care în trecut nu era foarte des prezentă în această categorie este conectivitatea NFC pentru plăți la POS. În ambele cazuri, Google Wallet poate fi folosit fără probleme pentru cumpărături cu telefonul. 

Pentru că tot am menționat conectivitatea,  în mod diferit, cel 4G este compatibil Bluetooth 5.0 iar celălalt 5.1. Ambele vor funcționa fără probleme cu toate accesoriile disponibile pe piață. Conexiunea WiFi este stabilă și nu am avut probleme nici pe balcon, unde semnalul trebuie să treacă prin doi pereți de beton ai unui apartament obișnuit. 

Pe partea software, Redmi 4G rulează Android 13, iar 5G Android 12. Ciudat, mă așteptam ca cel din urmă sa beneficieze și el de ultima versiune. Cu toate acestea, cele două ruleaza MIUI14 și beneficiază de toate facilitățile aduse de producător peste experiența stock Android. 

Multimedia 

La acest capitol diferența de preț se observă cel mai mult. Ambele telefoane folosesc doar un singur difuzor pentru redarea sunetului iar experiența este destul de limitată în ceea ce privește plaja de frecvențe reprodusă. Basul este foarte modest în schimb înaltele se aud chiar foarte bine. Am rămas surprins cât de bine și clar se aud vocile din podcast-uri. Nu recomand neapărat să asculți muzică sau să te uiți la filme fără o sursă de sunet externă dar la nevoie te vei descurca cu siguranță. Complexitatea sunetului reprodus nu este foarte bogată, dar pe partea cealaltă apreciez claritatea. De asemenea volumul este suficient de puternic încât sa nu pierzi apeluri în zone aglomerate sau să te facă să te dai jos din pat dimineața. 

Sunt bucuros că trendul renunțării la mufa jack nu își face apariția și aici. Note 4G și Note 5G încorporează mufă audio jack 3.5 și oferă un semnal satisfăcător. Dacă ai o pereche de căști mai răsărită vei avea o experiență audio chiar foarte bună. 

Apropo, dacă ai o librărie de muzică, filme și poze de care nu te poți despărți, o poți lua cu tine oriunde pentru că cele două terminale au slot pentru card microSD. Sincer eu unu duc lipsa acestei facilități. De fiecare dată trebuie să am grijă de spațiul de stocare și să îl țin curat pentru a nu umple memoria telefonului cu diferite lucruri de care nu am nevoie. Înainte aveam toată muzica și toate imaginile de fundal pe un card, iar atunci când schimbam telefonul doar mutam cardul din cel vechi în cel nou. Era mai simplu… 

Camere 

Cele două telefoane au proprietăți foto similare. În mod surprinzător, varianta 4G are camera principală de 50 MP iar varianta 5G de 48 MP. Acestea sunt completate pe ambele telefoane de câte un senzor de 8 MP ultrawide și unul de 2 MP macro. Am testat cele două telefoane iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, modeste. Nu sunt camere pentru creații avansate în schimb se descurcă în cazul în care vrei să tragi un cadru de referință, o amintire, sau de ce nu, chiar și la o adunare cu prietenii. Lumina este cea mai importantă în contextul celor două modele iar acest lucru se poate observa în galeriile de mai jos. 

Autonomie 

Cu baterii de 5000mAh și încărcare rapidă la 33W nu va trebui să îți faci griji că vei rămâne în pană cu telefonul. Nici procesoarele nu consumă foarte multă energie iar dacă setezi ecranele la 60Hz vei putea stoarce aproape două zile de utilizare normală, adică apeluri, muzică, chat, rețele de socializare și YouTube, câte puțin din fiecare. Nu am ce reproșa. Eu unu mă gândesc la aceste telefoane ca la o agendă smart, o unealtă, nu neapărat un centru de distracții digitale. Important este că încărcătorul nu lipsește din ambalaj și nici cablul. 

Concluzii 

Când tragi linie și te uiți la ce oferă cele două telefoane nu este rău deloc. Singurele două elemente unde nu vei avea o experiență competitivă sunt difuzoarele și camerele. Trebuie să existe și un factor diferențiator. Cu cât crești performanța componentelor cu atât ridici și prețul. Luând în considerare și oferta anilor trecuți, acum în 2023 un telefon accesibil, chiar oferă o experiență completă de utilizare. Clar nu este comparabila 1:1 cu zona de preț de peste 1500 de lei și mai sus, dar, cum este vorba aceea, își face treaba mă nene.  Ce apreciez este faptul că dacă ești interesat de un astfel de dispozitiv nu mai trebuie să te mulțumești cu spațiu de stocare minuscul, ecran cu rezoluție mică și culori puține, sau procesoare care dacă rulează două aplicați simultan au nevoie de terapie la finalul zilei. Recomand aceste două modele celor care au posibilități limitate de a investii într-un smartphone întrucât nu se vor simții lăsați în urmă de avansul tehnologic. 

Notă: Dacă totuși ai vrea să faci și ceva poze, personal aș alege varianta 4G, în condiții bune de lumină parcă se descurcă un pic mai bine. De asemenea varianta de Android este mai nouă.

Atât! 

Pwp, pa! 

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *