Fix când am crezut că pot ține sub control această dependență tehnologică, fix când m-am potolit și am zis GATA! Nu mai dau bani pe piese de tastaturi, iată că astrele îmi pun în cale această ispita, le clavier suprême, iar eu, un suflet slab, am cedat. Cu un preț de aproximativ 500 de lei și un set de caracteristici extrem de atrăgătoare, AQIRYS Libertas poate fi lejer considerată sfântul gral al tastaturilor din acest segment de preț. 

Unboxing – un adevărat răsfăț 

Obișnuit cu prezentul, unde în 2024 majoritatea produselor sunt livrate cu un set minimal de accesorii, AQIRYS adoptă o abordare diametral opusă, iar Libertas răsfață utilizatorii oferindu-le probabil, cel mai bogat set de instrumente dintr-un pachet. 

După cum știți deja, nu mă omor eu cu pozatul ambalajelor, însă, de data aceasta fac o excepție pentru a vă arata și vouă această artă de a ambala un produs, care am crezut că s-a stins complet.  

Pe lângă tastatura în sine, producătorul oferă unelte de scos tastele si butoanele (switch-urile), cablu USB-C îmbrăcat în material textil, cârpă de protecție pentru praf, perie moale de curățat cu funcții ascunse, 15 extra switch-uri Haimu Ocean Blue tactile, extra garnituri pentru a atenua sunetul tastei Space,  extra taste cu culori diferite și o EXTRA ROTIȚĂ DE VOLUM!!!??? Bă nene, mă simt copleșit! Am rămas fără aer la degete.  

Voi prezenta pe scurt aceste elemente, iar apoi am să trec la tastatură, dar nu înainte de a vă spune câteva cuvinte despre atenția la detalii a producătorului. Toate elementele grafice de pe ambalaj, dar și din manualul de utilizare, sunt atent realizate, iar fontul utilizat este foarte ușor de citit și de urmărit. 

Uneltele de scos taste și switch-uri 

Pe numele lor englezești, keycap puller și switch puller, acestea sunt două unelte indispensabile atunci când vrei să personalizezi o tastatură, adică să îi scoți tastele și butoanele pentru a le înlocui cu altceva. Apreciez includerea lor în pachet, mai ales în acest segment de preț.  

Cablu USB 

Nimic special, doar un cablu de încărcare învelit în material textil. La prima vedere pare rezistent la uzură și suficient de lung încât să ajungă din spatele unității desktop până pe suprafața biroului. OK! 

Cârpă 

O bucată de material personalizată cu sigla producătorului, utilă pentru a înlătura praful de pe diferite suprafețe ale electronicelor, sau pentru a acoperi tastatura și a proteja-o cât timp nu este utilizată. Noice! 

Perie multifuncțională 

La prima vedere pare o perie obișnuită, dar dacă te uiți mai atent, vei observa că mânerul se detașează și se desface de la jumătate. În interiorul acestuia vei găsi o perie mică, fină și deasă, pentru a scoate praful din spațiile înguste, un burete lung, util pentru a curăța spații adânci și înguste precum o carcasă de câști tip TWS și în final o unealtă care seamănă cu o peniță de stilou, care este utilă de asemenea în cazul operațiilor migăloase. Peria în sine este ideală pentru a curăța tastatura grație părului lung și ascuțit care întră cu ușurință în spațiul dintre taste. 

Extra switch-uri 

Producătorul a fost destul de inspirat pentru a include în plus 15 butoane Haimu Ocean Blue lubrifiate. Acestea au o senzație tactilă diferită, asemănându-se foarte mult cu niște switch-uri de tip brown, dar fără acel sunet pronunțat specific lor. Utile în cazul în care vrei să modifici senzația unor taste, de exemplu ESC, DEL, sagețile, Enter, Space, etc. Eu unul le-am folosit pentru DEL, ESC și WIN și FN 

Garnituri 

Destinate tastei SPACE, acestea sunt menite pentru a reduce și mai mult sunetul scos de această tastă.  

Taste și rotiță pentru volum 

Extra fler și culori pentru o estetică diferită. Karma +10. Foarte drăguț din partea producătorului că s-a gândit și la cei cărora le place sa mixeze culorile 😀. 

Libertas – cel mai remarcabil exemplu “așa da” din segmentul de preț 

Cu un set de caracteristici dedicate iubitorilor de tastaturi, dar în același timp și pasionaților de gaming, Libertas este rezultatul unei rețete perfecționate și bine proporționate între ceea ce își pot dori aceste două categorii de utilizatori. Este aproape imposibil să nu îți placă, iar pentru a întări acest argument, am folosit testul necunoscătorului. Am pus tastatura în fața unor persoane care nu au treabă nici cu jocurile, dar nici nu afișează prea mult interes față de dreptunghiul cu butoane. Rezultatul a fost același de fiecare dată: “-Îmi place!”. În mod așteptat, silențiozitatea ei a fost cel mai mult apreciată la birou. Alte aprecieri pozitive au fost referitoare la confortul în timpul tastării, dar și la precizia avută în timpul compunerii unui text. Iată, nu sunt nebun, iar entuziasmul meu nu îmi afectează (încă) rațiunea. Ura! Am scăpat de data asta. 

Acum să vă spun și eu de ce îmi place această tastatură. În primul rând are un format de tip 75%, acest lucru însemnând că ocupă mai puțin spațiu pe birou, iar în cazul meu o pot centra lejer alături de mouse pe mijlocul unui ecran de 27 inchi. În cazul gamerilor, tastatura permite mai mult loc de manevrat mouse-ul. Construcția ei este realizată dintr-un plastic destul de dens și semitransparent, care îi oferă un aspect modern. Asamblarea este realizată cu simț de răspundere și nu am observat zone unde aș putea avea ceva de comentat. Efectul estetic este inedit, iar tastatura oferă acel sentiment satisfăcător atunci când arunci un ochi spre biroul tău. Este ceva diferit, elegant și care atrage atenția într-un sens pozitiv. 

Fantezia unei tastaturi “custom”, acum le degetele oricui 

Libertas este genul de produs care te impresionează de la prima vedere și care nu se oprește doar la aparențe. Dincolo de aspectul său care îți mângâie retina, imediat ce te apuci să tastezi îți vei răsfăța degetele și vei avea impresia că până acum ai folosit un “tractor” în materie de tastaturi. Confortul menționat în rândurile de mai sus este oferit de profilul tastelor de tip MDA.

Acest profil se aseamănă cu cel SA , dar este mai scund, iar tastele sunt sculptate diferit, oferind acea senzație de ergonomie. Apreciez foarte mult curajul lui AQIRYS de a se depărta de clasicele taste tip CHERRY sau OEM folosite, sau mai bine spus, abuzate în industrie. Mai trebuie să vă spun că tastele sunt PBT Double Shot, ceea ce înseamnă că literele nu se vor șterge niciodată. 

Mergi pe nori, adică tastezi pe nori 

Pentru a fi cât mai silențioasă, baza tastaturii este căptușită cu silicon anti vibrație, iar pentru a atenua și mai mult sunetul butoanelor care ajung la capăt de cursă, spațiul dintre placa de care se prind switch-urile (Plate) și PCB este completat cu același material. Pentru a extinde și mai mult sentimentul, placa de bază (PCB) este montată pe garnituri (Gasket Mount), ceea ce îi permite un mic grad de flexibilitate în timpul tastării, contribuind astfel în plus la atenuarea zgomotului dar și la confortul în timpul în care compui un “rage mail”. 

Un alt factor important care completează experiența de utilizare sunt switch-urile lubrifiate HaiMu x AQIRYS Super Silent, liniare. De asemenea, stabilizatoarele sunt și ele lubrifiate din fabrică, iar toate împreună formează această utopie digitală. 

M-am bucurat ore în șir de scris mail-uri, de redactat texte și ocazional de jucat boomer shooters atunci când voiam să mai ard puțin gazul. Nu am ce să ii reproșez. Tastele merg ca și unse, la propriu, iar degetele dansează pe tastatură precum cea mai grațioasă balerină. Nu mi-au obosit mâinile și nu am simțit disconfort în timpul jocului. La birou, cei mai fericiți au fost colegii. O tastatură mecanică în toată regula și discretă în același timp? Da vă rog! 

Switch-uri, RGB, Conectivitate, Autonomie și alte bunătăți 

Am scris în rândurile de mai sus că Libertas este o tastatură de tip Hot Swap, adică permite schimbarea swtich-urilor fără prea multe bătăi de cap. HaiMu x AQIRYS Super Silent dispun de o montură cu 5 pini, iar PCB-ul este compatibil și cu cele care folosesc doar 3 pini. Această compatibilitate permite practic un număr imens de posibilități pentru personalizarea sunetului și a senzației tactile, fără să stai să îți faci griji că switch-urile dorite nu pot fi montate. 

Lumina RGB este vibrantă, puternică și uniformă, iar ledurile sunt orientate spre josul tastaturii, adică spre SPACEBAR. Această modalitate de amplasare se numește South Facing LED și permite iluminarea tastaturi într-un mod mai eficient în cazul în care sunt utilizate taste fără transparență, precum în cazul de față. Libertas mai are în plus un set de leduri care înconjoară rama tastaturii, oferind astfel un plus de strălucire și eleganță. Software-ul permite modificarea culorilor fiecărei taste în parte și salvarea profilurilor în memoria internă a tastaturii.  

Pe langă USB-C, tastatura se poate conecta și prin Bluetooth sau dongle 2.4 Ghz. Dacă am posibilitatea, prefer să reduc numărul de cabluri de pe birou și să țin porturile USB libere. Am testat conexiunile pe Windows și Linux, mai precis Ubuntu, Fedora și Zorin OS și pot spune că am avut ZERO neplăceri la acest capitol. Memoria tastaturii poate reține până la trei conexiuni Bluetooth diferite, ceea ce o face considerabil mai practică, mai ales dacă ești ca mine și sari de la un dispozitiv la altul. 

Pe partea de autonomie, exemplarul de față este un monstru. Cu o capacitate de 8000 mAh, tastatura poate rezista aproape 24 h cu lumina pornită și 72 h cu ea oprită, conform datelor oferite pe pagina producătorului. Eu unul am folosit o intensitate medie a ledurilor și am reușit să duc aproape o săptămână de lucru fără să mă ating de cablu. 

Spre final vă mai spun că Libertas cântărește aproximativ 1Kg, ceea ce o face foarte stabilă pe suprafața de lucru și este compatibilă cu macOS și consolele moderne. 

Software

Libertas dispunde de un program care te ajută să modifici culorile RGB, să creezi funcții macro și profiluri de utilizare diferite. Tot aici vei observa nivelul bateriei. De asemenea ai posibilitatea să modifici funcțile butoanelor însă eu unul aș lasa-o în pace.

Aplicația în sine nu este foarte complexă și nici nu este complicat de utilizat, ceea ce apreciez cel mai mult la un astfel de produs

Show-ul este pe cale să se termine 

Știu, știu, a fost cam lung acest articol, dar parcă era și păcat să nu vă povestesc în detaliu despre acest produs care m-a cucerit instant. Tastatura excelează la atât de multe capitole încât merită pe deplin, atât atenția mea, cât și atenția voastră. Ce m-a fascinat cu adevărat a fost impactul pe care l-a avut asupra persoanelor care nu prezintă în mod particular interes față de tastaturi.  

Cu o rețetă de invidiat, o experiență de utilizare total deosebită și un preț onest, pot spune că Libertas dă ture oricărui produs din segmentul său de preț, cel puțin acum, la momentul publicării acestui articol. 

Probabil v-ați prins deja unde se îndreaptă acest final. Ați ghicit, la un abțibild Super Chestii, pe care nu am ezitat nici măcar odată să îl acord. Bravo AQIRYS! Se pare că anul acesta ai avut de două ori ocazia să ne arăți cum se construiește cu adevărat o tastatură bună, pe care să și-o poată permite și muritorul de rând. 

Atât! 

Pwp, pa! 

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *