Mereu când am ocazia să vă scriu despre un produs fain, entuziasmul mi-o ia înainte și tare greu îmi este să mă stăpânesc în a vă povesti până și despre cel mai mic detaliu. Am să mă potolesc totuși pentru că aceasta nu este o probă scrisă la bac, ci o sinteză a experienței pe care am avut-o cu unul dintre cei mai buni șoareci pe care am pus mâna (până acum).
A fost odată ca nicio….
Fir-ar să fie, iar mă apucă! Pe scurt, acum doi ani am primit cadou primul meu produs Razer, un Basilisk X, varianta accesibilă a acestei serii, fără surle și trâmbițe . M-am îndrăgostit imediat de ergonomia lui iar aspectele care m-au cucerit și mai mult au fost simplitatea și autonomia de aproape un an cu o simplă baterie Duracell.
Recent, a intrat în peisaj Basilisk V3 PRO, un mouse care ridică ștafeta în ceea ce privesc funcțiile oferite, păstrând în același timp forma foarte confortabilă, potrivită atât pentru gaming cât și pentru utilizarea în sarcini de tip office.
Tot eu sunt, dar mai bun
Basilisk V3 PRO utilizează aceeași rețetă ca X în ceea ce privește forma lui. Sculptat pentru mâna dreaptă, acesta poate fi folosit confortabil și în stilul Palm Grip dar și în cel Claw Grip, fără a pune prea mult stres pe încheietură. Acesta este motivul pentru care personal îl prefer în mai multe scenarii de utilizare, dincolo de gaming.
Pe lângă mouse, în cuite vei găsi un cablu USB A – USB C pentru încărcare, un dongle USB, util în cazul în care lungimea cablului inclus nu este suficientă și în final o pastilă care se potrivește în spațiul rotund aflat în baza mouse-ului, spațiu care pe lângă adaptorul 2.4 GHz, mai ascunde un truc interesant. O sa vă povestesc mai jos care e treaba.
V3 PRO poate fi utilizat prin intermediul cablului, a adaptorului wireless sau prin Bluetooth. Selecția modului se face cu ajutorul comutatorului aflat la bază, în stânga senzorului.
După cum era de așteptat, conexiunea este stabilă și nu am avut probleme, indiferent de situație. Spre deosebire de X, unde atunci când bateria se termină trebuie să ai una de schimb, cu V3 PRO nu vei rămâne niciodată în pană datorită acumulatorului integrat. Cât timp ai un cablu lângă tine, anxietatea legată de baterie poate fi ușor depășită. În scenariul zilnic de utilizare, adică program de 8 h /zi la muncă plus încă 2 – 3 h de navigat pe internet acasă, cu luminile aprinse la 33%, am stors din acest mouse aproape 4 zile de trudă până când a trebuit să îl pun la încărcat.
Funcții, funcții, funcții
Pentru mine, acest dispozitiv este accesoriul perfect atunci când stau ore întregi în fața monitorului, fie că lucrez, fie că masacrez demoni pe ritmuri de heavy metal într-un boomer shooter antrenant. Pentru început, acest mouse are 10 butoane programabile, iar ceea ce îmi place cel mai mult este rotița care se învârte liber (free wheel) și care oferă posibilitatea de a da scroll rapid.
Mai mult, aceasta poate fi împinsă stânga sau dreapta pentru a derula orizontal o pagină sau un tabel interminabil cu un număr neortodox de file. Cum spun americanii, este God sent.
Un alt buton întâlnit des la genul acesta de șoareci este butonul pentru micșorarea temporară DPI-ului sau cum îi spun unii, “Sniper Button”. Acest buton este util în momentele care necesită o precizie mai mare precum folosirea lunetei într-un joc sau în situațiile în care ai nevoie de acuratețe la nivel de pixel atunci când lucrezi în programe precum Photoshop, Auto CAD, etc.
Din punct de vedere mecanic, V3 PRO este un mouse construit cu simț de răspundere și care oferă sentimentul de încredere. Apreciez foarte mult acest aspect la orice tip de dispozitiv, iar judecând după experiența avută cu X, nu îmi fac griji că ar putea să apară probleme în viitorul apropiat.
Înainte de a trece la Razer Synapse, tot la categoria funcții vreau să menționez și posibilitatea de a încărca mouse-ul wireless. Pastila menționată mai sus, poate fi înlocuită cu un accesoriu care permite acest lucru, însă acesta se achiziționează separat. Las mai jos o imagine descriptivă deoarece nu dețin și acest pachet.
Software-ul nostru cel de toate zilele
Magia lui V3 PRO are loc prin intermediul Razer Synapse. De aici poți controla jocurile de lumini, ai posibilitatea de a modifica funcțiile butoanelor și de crea diferite profiluri de utilizare care pot fi înmagazinate în memoria internă (maximum 5) a mouse-ului, poți actualiza firmware-ul, poți regla sensibilitatea senzorului și treptele DPI și nu în ultimul rând poți gestiona abilitatea “Hypershift”.
Cea din urmă permite adăugarea de funcții secundare oricărui buton. Similar tastei FN de la tastatura unui laptop.
Pentru a realiza acest lucru, în modul de personalizare, alegi un buton a cărui funcție primară o redefinești ca “Hypershift”, exact ca în imaginea de mai jos. Eu am ales unul dintre cele trei butoane laterale.
Mai departe, trebuie să dai click pe butonul “Standard” pentru a schimba interfața în modul “Hypershift”. Aceasta se va colora portocaliu, ceea ce indică faptul că poți adăuga funcții secundare butoanelor. Selectează butonul dorit, iar din panoul din stânga alege orice funcție dorești tu. Salvează modificările și dă-i bice. Poți alcătui orice combinație vrei tu, pentru orice scenariu de utilizare, fie office fie gaming, streaming, design grafic, inginerie sau altele. Cred că aceasta este una dintre funcțiile preferate ale acestui mouse din perspectiva faptului că ma ajută foarte mult să elimin combinațiile de taste precum WIN+SHIFT+S pentru Snipping Tool sau CtrL+SHIFT+ESC pentru Task Manager. Acesta este doar cazul meu, însă posibilitățile sunt aproape nelimitate și pot fi adaptate oricărui stil de lucru.
Gaming
Cum pot să vă spun despre un mouse de gaming fără să gaming? Razer se mândrește cu un senzor foarte precis, ce are o sensibilitate de până la 30000 DPI și poate rula peste orice suprafață, inclusiv sticlă. În realitate, cei care se joacă titluri competitive au avantajul cel mai mare din punct de vedere al acurateței pe câmpul virtual de luptă. În cazul meu, dincolo de precizia pe care o am când selectez un text sau editez o imagine, în cazul jocurilor preferate de mine, mișcările sunt super fine și line, iar acolo unde apreciez că o să poziționez ținta, acolo va fi.
FPS-urile clasice, sau boomer shooters cum se numesc acum, au o dinamică rapidă, dacă stai pe loc, ai pierdut. Mouse-ul aduce un plus experienței de joc și este sesizabil chiar și dacă nu ai un monitor ultra modern sau cu rată de reîmprospătare de peste 60 Hz.
Concluzii
Basilisk V3 PRO, la fel ca si X, este un mouse foarte ușor de recomandat din punct de vedere al construcției, al performanței și al sentimentului de siguranță oferit de în timpul exploatării. Mai mult, ergonomia lui este printre cele mai bune. Mai puțină durere? Da vă rog! Partea care va fi mai puțin apreciată de unii utilizatori este prețul acestuia care se învârte în jurul sumei de 600 de lei. Dacă mă gândesc din punct de vedere nu doar al unui gamer, ci și din cel al unui creator sau inginer de exemplu, acest mouse poate fi privit ca o unealtă pentru productivitate. Asemeni truse de scule a unui mecanic, Basilisk V3 PRO are potențialul de a finaliza cu brio un număr generos de proiecte. Acestea find spuse…
Atât!
Pwp, pa!