Zilele acestea, Huawei a lansat oficial în România noua sa gamă de ceasuri smart.  Încă odată, producătorul chinez ridică standardul în această zonă de dispozitive, oferind utilizatorilor posibilitatea de a purta la încheietură un dispozitiv cu adevărat deosebit. De la  îmbunătățiri considerabile pe partea hardware, la aspectul rafinat care aduce și mai mult cu un ceas clasic, noua serie promite să te impresioneze de la prima vedere. În acest material am să vă povestesc despre Watch GT 5 Pro Titanum, una din multitudinea de variante ispititoare disponibile anul acesta. Înainte de a începe, las mai jos o imagine oficială cu toate opțiunile existente.

A fi, sau a nu fi…FANCY

Watch GT 5 Pro Titanum, așa cum sugerează și numele său, este un ceas de 46 mm care încorporează în construcția carcasei și a brățării sale un aliaj realizat din titaniu. Rezultatul este un produs foarte ușor, mult mai rezistent și care se impune indiscutabil prin aspectul său remarcabil. Sticla de protecție a ecranului este din safir, ceea ce înseamnă o durabilitate și mai mare la uzură, sau în cazul în care ceasul este victima unei întâlniri neprevăzute cu solul sau alte obiecte dure. Nice!

Un element de design care îmi place foarte mult și care împrumută aspectul unui ceas clasic de tip cronograf, este bezelul exterior marcat din 5 în 5 și care reprezintă cele 60 de secunde ale unui minut, sau cele 60 de minute ale unei ore. În interiorul acestuia se observă un bezel secundar, cu 24 de marcaje reprezentând numărul de ore ale unei zile. Această decizie de design conferă ceasului un aspect care subțiază și mai mult granița dintre un gadget electronic și simplul ceas obișnuit. Dacă prin absurd ai scoate și ai înlocui componentele interne ale lui Watch GT 5 Pro cu un mecanism și un cadran de  ceas convențional, nici nu cred că ți-ai da seama că inițial a fost un smartwatch.

Ca iubitor și amator de ceasuri, acesta este unul dintre motivele personale pentru care apreciez direcția în care merge Huawei în materie de smartwatch-uri. Îmi lasă senzația unui aparat care prinde suflet prin prisma faptului că se poate personaliza în funcție de caracterul fiecărui utilizator. Mai multe despre acest lucru voi dezvolta mai jos.

Secțiunea tehnică

Am menționat în introducerea acestui material faptul că producătorul aduce câteva îmbunătățiri pe partea hardware. Acestea au ca rezultat o precizie mai mare în măsurătorile indicilor corporali, dar și o acuratețe mai bună din perspectiva localizării GPS. Pentru a păstra lucrurile în ordine, le voi menționa mai jos în segmente dedicate.

  • Sistemul TruSense 

Noile ceasuri adoptă tehnologii actualizate pentru a oferi utilizatorilor informații mult mai precise în raport cu modelele anterioare. Fără a intra în prea multe detalii tehnice, Huawei Watch GT 5 Pro este acum capabil să monitorizeze cu precizie și mai ridicată pașii, saturația oxigenului din sânge, temperatura la nivelul pielii , sau ritmul bătăilor inimii. Toate aceste îmbunătățiri sunt incluse sub un singur nume: TruSense.

  • Funcție GPS Îmbunătățită

Precizia poziționării este mult mai exactă grație sistemului numit HUAWEI Sunflower Positioning System. Spus în termeni mai prietenoși, antena GPS încorporată poate prelua semnalul sateliților în funcție de poziția acestora, în mod similar cum Floarea Soarelui urmărește Soarele. De aici și numele „Sunflower Positioning System”. Această modalitate de poziționare este mult mai precisă în raport cu modalitățile tradiționale de geolocație. Bre, ceasu ăsta știe să te găsească mai bine, ce nu înțelegi?

Am pornit la pas prin cartier și pot spune că ceasul a reușit să urmărească destul de precis traseul printre străduțe. Îmi place foarte mult faptul că pot vedea harta în timpul mersului însă momentan aceasta nu poate fi folosită și în timpul navigației cu Google Maps de exemplu. De asemenea, la finalul antrenamentului poți vizualiza pe hartă ruta parcursă de tine cu ajutorul aplicației Huawei Health. Dacă dorești, poți descărca Petal Maps, iar în timpul rutelor, ceasul poate afișa pe ecran indicații de navigare de tip „Turn by Turn”.

  • Funcție ECG

Disponibilă acum pe modelele PRO și ULTIMATE, acestă funcție permite monitorizarea bătăilor inimii, oferind astfel o imagine mai amplă asupra condiției de sănătate a utilizatorului. Mare atenție, ceasul nu este un dispozitiv medical, însă această abilitate îți poate oferi informații orientative, în cazul în care începi să dezvolți o condiție medicală.

„Electrocardiograma (ECG sau EKG) este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și transmis musculaturii inimii. Aceste modificări ale potențialelor electrice ale inimii se pot măsura la suprafața organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetată a activității cardiace electrice. Cu ajutorul electrocardiogramei se pot enunța o serie de proprietăți și boli ale inimii. EKG este o reprezentare grafică a activității electrice a inimii înregistrată de electrozi de suprafață.” SURSA: Wikipedia 

Watch GT 5 PRO dispune de un electrod încorporat în butonul fizic al ceasului, iar prin atingerea ușoară cu degetul arătător, acesta poate înregistra informațiile necesare pentru a realiza o electrocardiogramă.

  • Planificare / înregistrare rute

Să spunem că îți plac traseele montane, dar dintr-un motiv sau altul, te abați de la ruta obișnuită pentru a explora împrejurimile. Ceasul poate înregistra cu precizie ridicată drumul parcurs de tine și poate transpune pe o hartă traseul pe care l-ai urmat. Acest lucru este esențial, mai ales dacă nu cunoști zona și riști să te rătăcești. De asemenea, există integrare și cu Komoot, o platformă dedicată pasionaților de aventură. Mai mult, pe parcursul călătoriei tale la pas, poți nota anumite zone (checkpoints) și poți înregistra diferite informații legate de performanța fizică avută între aceste puncte.

  • Mai multă dragoste pentru bicicliști

O veste bună pentru iubitorii ciclismului. Asemeni integrării cu Komoot, noul ceas beneficiază  și integrare cu platforma Strava, oferind posibilitatea sportivilor de a înregistra informații direct cu ceasul și de a compara rezultatele activității lor, fie că aleargă, fie că pedalează spre infinit.

  • Mai multă dragoste pentru înotători

Asemeni un ceas de tip diver, GT 5 PRO face față scufundărilor până la 40 m, iar dacă ești diver entuziast, acest ceas îți poate oferi informațiile de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți tehnica și performanța. Uhhh, dar pe la mal așa merge? Întreb și eu pentru un prieten care știe să înoate precum o piatră :D.

  • Informații avansate pentru alergători

O ultimă actualizare foarte importantă de menționat este destinată alergătorilor. Ceasul poate acum oferii informații mai precise despre cadență și mai nou poate înregistra oscilația verticală, timpul de contact cu solul și balansul. Gândindu-mă la prietenul meu Ionuț cu care am avut câteva tentative de a ieși la alergat înainte să vină căldura, totul are sens. De multe ori mi-a spus că trebui să învăț să respir și să-mi găsesc ritmul. Dar e alergat, ce poate fi așa de complicat? Uite că nu este așa! Poți face o întindere de toată frumusețea și uite așa mergi ca moșu o săptămână întreagă.

  • Mai multă dragoste pentru iubitorii de golf

Pasionații acestui sport pot acum monitoriza întreaga activitate de a lovi biata mingie cu o crosă. Mai mult, ceasul include hartă și opțiuni de tracking pentru terenul de golf local Bucharest Golf Club, urmand ca în viitorul apropiat să se adauge și Transilvania Golf Club, SunGarden Golf & Spa Resort, Golf Club Paul Tomita, Theodora Golf Club. 

Arată mai bine în realitate decât în poze

Iată că am ajuns și la partea mea preferată, acolo unde leneșul de mine a utilizat acest ceas timp de două săptămâni și a realizat încă odată ce program haotic are, dar și cât de slab stă la capitolul somn. Să le luăm pe rând.

Prima zi de utilizare a fost presărată cu entuziasmul dat de testarea unui nou produs. Acum ceva vreme am realizat un material pentru Watch GT 4 și am rămas foarte impresionat de felul în care s-a prezentat ceasul. Anul acesta, Huawei a ridicat ștafeta și primul gând pe care l-am avut a fost să mă întreb unde și cum voi purta eu acest ceas? Ăsta e un ceas de oameni serioși Dragos, fii și tu serios câteva zile. Ca iubitor de ceasuri clasice, îmi este imposibil să ies din casă cu încheietura “dezbrăcată”, iar “coșmarul” meu este ca ceasul să nu fie asortat cu ținuta. Nu știu cum și de unde am dobândit această manie, dar iată că se manifestă constant.

Lăsând acest lucru deoparte, carcasa ceasului este o dovadă pură de inginerie precisă. Dincolo de aspectul izbitor cu un ceas de tip cronograf, greutatea lui foarte redusă este în contradictoriu cu ceea ce te-ai aștepta de la un astfel de calibru cu brățară metalică. Fiind obișnuit cu ceasurile mai grele, GT 5 PRO este comparabil cu un fulg și adesea mi-am luat panică crezând că l-am uitat acasă.

Următorul aspect pe care l-am apreciat foarte mult este posibilitatea de a regla brățara fără a folosi unelte. Zalele au un sistem de tip Quick Release care permite detașarea lor într-o clipită, iar pentru cei care au încheietura mai groasă, producătorul a inclus în pachet extra piese pentru o adaptabilitate extinsă.

Brățara dispune și ea la rândul ei de un astfel de sistem, însă anul acesta Huawei a investit într-un mecanism și mai ușor de folosit. Acum apeși un buton și tragi pur și simplu brățara afară. Dacă mă întrebi pe mine, nu consider că modalitatea veche trebuia schimbată, dar în același timp îmi place foarte mult cea nouă. Un pic overkill, dar dacă vrei să îți arăți talentul de meșteșugar, hell yeah! 

Dimensiunea anselor este de 22 mm iar producătorul a luat decizia de a nu face sistemul de prindere proprietar, așadar poți utiliza orice fel de curea, inclusiv cele cu telescop obișnuit. Iată cum m-a împins pe mine păcatul să fur cureaua de piele de la ceasul meu favorit și să o pun la Watch GT 5 PRO. Acum, parcă se apropie mai mult de stilul meu. O combinație de nou și vechi, nici prea elegant, dar nici prea urban. Îmi place foarte mult finisajul ceasului în combinație cu pielea perforată.

Un alt element care amintește de un ceas clasic este coroana rotativă și care ușurează derularea listelor, sau a widget-urilor afișate pe ecran. Ceasul răspunde cu o vibrație subtilă, lăsând impresia unui ansablu mecanic.

Următorul pas a fost să dau buzna în magazinul de fețe digitale. Opțiunile gratis sunt copleșitoare, iar eu nu m-am putut decide ca un om normal doar la una sau două fețe, așa că am descărcat cât m-au ținut degetele să dau scroll :D.

Dacă acest lucru nu a fost îndeajuns să vă dați seama de obsesia mea, vă dau acum un motiv să sunați la 9. Am profitat de faptul că aplicația oferă posibilitatea de a-ți crea fețe de ceas, așa că am folosit wallpaperul de pe telefon, pentru a-l pune pe ceas și pe desktop.

Acest lucru poate fi explicat doar prin două meme-uri 😀

Glumesc, glumesc. Vreau doar să evidențiez posibilitățile mixte de personalizare și știu că undeva, acolo, printre voi este o persoană care vrea să își pună pisicuța ca și față de ceas. Uite că se poate.

Bateria se mai termină?

Revenind la lucruri mai serioase, autonomia ceasului este foarte apropiată de cele 14 zile promise de producător. Timp de aproape două săptămâni, mai precis 13 zile, am purtat ceasul la mână cu toate funcțiile în modul auto, adică monitorizare somn, stres, etc. De asemenea, nu am sortat notificările, așa că toate aplicațiile care afișează notificări pe telefon, au afișat și pe ceas. Am făcut și un update de software și abia în cea de a 13-a zi ceasul a ajuns la 12% baterie. Este un monstru în raport cu dispozitivele competitoare, iar faptul că poți pleca într-o vacanță fără încărcător este minunat.

Pe partea cealaltă, antrenamentele sunt cele care consumă cel mai mult. În general, ceasul Digeră baterie între 8% și 11% pe zi, în funcție de notificări. Din secțiunea Workout, am pornit Outdoor Walk, iar cât am dat eu o tură de carter de aproximativ 30 m, s-au topit aproximativ 9%. Chiar și așa, dacă ești sportiv, 5 zile nu ai stres cu ceasul.

Display clar și luminos

Mici îmbunătățiri au fost aduse și ecranului, care acum este mai clar în bătaia directă a soarelui și evidențiază și mai bine noile elementele grafice. Interfața este mai intuitivă și dispune pictograme actualizate menite să ușureze experiența de utilizare. De asemenea, ecranul răspunde precis la atingeri, chiar și dacă ai mâna umedă.

Cel mai bun test, a fost la mare. Într-o zi de sâmbătă, am decis să plec din Balta Albă la “Balta Neagră” să beau o cafea și să mănânc o plăcintă cu brânză. Pozele de mai jos sunt făcute pe plajă, cu un telefon, deoarece nu m-a dus bibilica să iau și aparatul cu mine.  A A E. 

HEALTH și HEALTH+

În premieră, dincolo de exercițiile asistate precum stretchingul, aplicația Huawei Health include planuri de antrenament extinse sub formă de abonament. Pentru suma de 40 de lei pe lună poți accesa cursuri premium și poți crea planuri de antrenament personalizate. Fiecare sesiune este însoțită de un videoclip explicativ scurt în care un model uman execută exercțiul corect. Mă motivează și pe mine cineva să ies la alergat măcar? Nu? Nimeni? Bine. O sa încep de luni.

În altă ordine de idei, Huawei Health încorporează funcții utile și pentru cei ca mine, mai sedentari și uituci. În primul rând îți zice să te mai ridici și tu de pe scaun, ia pe partea cealaltă, pe cât de stupid sună, pe atât de adevărat este ceea ce urmează sa zic. Din păcate fac parte din acea categorie de oameni cărora trebuie să le amintești să bea apă. Probabil rutina zilnică, stilul de viață alert, zăpăceala, sau faptul că uneori mă uită Dumnezeu în fața ecranului, a condus la acest lucru. Vă spun sincer, beau mai multă apă grație prietenei mele care îmi amintește de acest lucru. Pentru momentele când nu este ea lângă mine, mi-am pus reminder în aplicație, ca printre cisternele de cafea să-mi mai surprind corpul și cu niște H20.

Probabil ați observat bifat în print screen-ul de mai sus și reminder-ul pentru medicamente. Ei bine, nu este pentru mine, ci este pentru a-mi atrage atenția să verific dacă bunicul și-a luat medicamentele. Uneori sunt grăbit, sau bunelul mai doarme când plec eu de acasă. Better safe than sorry.

Alte funcții care mi-au plăcut (mult)

Noul sistem de operare Harmony OS 5 include în sfârșit două abilități mult așteptate. Prima, este tastatura, pe care am folosit-o să răspund pe Whatsapp și Telegram, dincolo de mesajele predefinite (cele rapide). Cealaltă funcție este posibilitatea de a realiza capturi de ecran direct de pe ceas prin apăsarea simultană a coroanei și a butonului lateral. Poate pentru utilizatorii de zi cu zi acest lucru nu semnifică o mare scofală, dar pentru noi cei care scriem despre aceste dispozitive, este God sent.

Tot la acest capitol vreau să menționez faptul că dacă răspunzi la telefon, de pe telefon, apelul se aude prin cască, iar dacă răspunzi de pe ceas, sunetul se aude prin difuzorul acestuia. De multe ori port o conversație de 2-3 minute fără să mă mai ridic după telefonul uitat prin bucătărie. 

În aceeași notă, dacă nu porți ceasul, acesta nu vibrează când telefonul sună sau primește notificări. Poate nu pare mare lucru, dar atunci când îl lași seara pe noptieră și vibrează pentru că s-a trezit Google sau altă aplicație să-ți trimită mesaj cu nu știu ce actualizare, parcă îți vine să vezi dacă știe să zboare. De exemplu, mie nu îmi place sunetul scos de orice fel de vibrație, mai ales dacă dispozitivul este pus pe o suprafață dură, așa că am dezactivat-o, în special pentru alarmă. De asemenea, opțiunea DND este sincronizată între dispozitive.

Să nu uit, ceasul are încorporată o busolă digitală, un altimetru și un barometru. Pot afirma că precizia busolei este chiar bună, la fel și cea a barometrului. Cum știu? Simplu, geamul camerei mele este orientat fix spre Est, iar pe hol am un barometru analog.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut (mult spus)

Aici este vorba mai mult de o preferință personală și nu de un impediment tehnic. Coroana, deși foarte practică, se învărte foarte ușor. Vă zic și de ce mi se pare ciudat. Învățat cu remontorul unui ceas obișnuit, care opune puțină rezistență când este rotit, în cazul în care acesta se învârte liber nu este de bine, ceva e neînregulă cu mecanismul. După două săptămâni, încă nu am reușit să scap de senzația că voi pierde coroana lui GT 5 Pro, eu având impresia că dă în gol, fapt care nu este adevărat.

Ce începe, trebuie să se și sfârșească

Probabil nu trebuie să vă spun că Huawei Watch GT 5 PRO este un gadget total diferit față de celelalte ceasuri deștepte de pe piață. Anul acesta, Huawei a introdus câteva funcții noi, a rafinat sistemul de operare, a îmbogățit experiența de alergare și în același timp a ridicat standardul în materie de design. Apreciez foarte mult flexibilitatea lui și posibilitățile multiple de utilizare, chiar și dacă nu ești sportiv. Asemănarea cu un ceas clasic este unul dintre aspectele mele preferate, urmat de posibilitatea de a fi asortat atât cu o ținută sport, cât și cu una mai serioasă. Huawei Watch GT 5 PRO este cu adevărat un Super Ceas, așa că, iată, un abțibild Super Chestii dat fără să stau de două ori pe gânduri lui nenea ceasu.

Recomand cu drag acest gadget tuturor utilizatorilor care solicită o experiență premium, alături de o autonomie de invidiat și performanță susținută. 

Accesează oferta completa pentru seria HUAWEI WATCH GT 5 pe HUAWEI Store:

https://consumer.huawei.com/ro/wearables/watch-gt5-pro/buy

Promoția se desfășoară în perioada 19 septembrie – 31 octombrie.

Cumpărătorii vor primi cadou o pereche de căști HUAWEI FreeBuds 5i + 12 luni de garanție extinsă + 3 luni membership HUAWEI Health+.

Comanda poate fi extinsă cu 49 Lei pentru Smart HUAWEI Scale 3 și 9.9 Lei pentru watch strap.

Atât

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

One Reply to “Huawei Watch GT 5 Pro – O lecție de orologerie digitală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *