2018. Dacă nu mă înșeală memoria, acesta este anul în care primul telefon comercial pliabil a fost lansat. Ce nebunie a fost atunci, dar și ce nebunie a fost în anii anteriori când diverse companii și-au prezentat tehnologiile în materie de ecrane pliabile. Eu unul simțeam cum fanteziile SF devin realitate și abia așteptam să pun și eu mâinile pe un astfel de dispozitiv. În mod evident, ca orice tehnologie în stare incipientă, nu a fost perfectă, iar acest lucru a fost imediat vizibil. Șase ani mai târziu, fiecare producător major de telefoane mobile are deja în portofoliul său măcar un model capabil să se plieze. Samsung a ajuns deja la a șasea variantă, iar astăzi îți voi povesti despre Z Fold 6 și despre ceea ce am experimentat în cele două săptămâni petrecute cu acesta.
Viitorul în mâinile tale
Z Fold 6 este cel mai rafinat pliabil al producătorului de până acum, cel puțin din punctul meu de vedere. Fiind fan al designului industrial, apreciez foarte mult unghiurile și muchiile drepte, finisajul metalic al ramelor și sticla mată a spatelui său. Este dreptunghiul perfect, care se înfige în palmele tale atunci când îl manevrezi. Închis, are o grosime de aproximativ 12mm, ceea ce nu mă deranjează deloc în mod particular. Faptul că acum se pliază aproape perfect îți lasă senzația unui monolit în miniatură. Frumusețea lui este dezvăluită în momentul în care îl deschizi. Șase milimetri de avans tehnologic pur, completați și susținuți de o balama robustă care îți pune forța degetelor la încercare,e de bine, nu te panica.
Impresia calității este prezentă, iar cele două jumătăți par să fie asamblate cu simț de răspundere. Când balamaua este la capăt de cursă, telefonul este aproape plat. Zic aproape deoarece exista unul, probabil două grade de libertate peste cele 180o ale balamalei, menite să amortizeze mișcarea de deschidere în cazul în care ești repezit. Toate aceste lucruri contribuie la sentimentul unui aparat futurist, cel puțin pentru mine. Între noi fie vorba, tare mult mi-aș dori ca Samsung să realizeze un telefon care să fie doar jumătate de Z Fold 6, eventual cu o singură cameră, dar să păstreze exact același design, chiar și cu riscul de a avea o baterie mai mică sau un procesor mai slab pentru a evita căldura excesivă.
Telefonul cu două ecrane
Z Fold 6, la fel ca și modelele anterioare, dispune de un ecran exterior și de unul interior care se pliază. Voi vorbi prima oară despre cel exterior. Mare mi-a fost mirarea atunci când l-am pornit pentru prima dată și am observat că Samsung a renunțat la colțurile extrem de rotunjite, iar acum raza curburii este cu mult mai mică. Îmi lasă impresia unui dispozitiv mai serios, sau poate vorbește afinitatea mea către obiecte care adoptă un astfel de design. Aspectul alungit al ecranuluii permite utilizrea mai ușoară cu o singură mână prin simplul fapt că poți atinge fără probleme extremitatea opusă degetului mare, fie că ești dreptaci sau stângaci. Pentru a ajunge în jumătatea de sus a ecranului trebuie să întinzi puțin degetul, însă nu la fel de mult ca în cazul unui telefon convențional. Mie unul îmi place foarte mult acest aspect lung, în ciuda faptului că multă lume se plânge că are bare negre când se uită la un clip pe Youtube. Pe bune?. Afișajul extern al telefonului dispune de un panou LTPO AMOLED ce se reîmprospătează la 120 Hz și are o luminozitate maximă de 1200 nits. Acest lucru se traduce printr-un contrast foarte bun, unghiuri mari de vizualizare și abilitate de a citi conținutul afișat chiar și în bătaia directă a soarelui. Densitatea mare de aproximativ 410 ppi contribuie la reproducerea clară a imaginilor, a textului sau a altor elemente grafice, chiar și de dimensiuni mici.
Trec mai departe către ecranul pliabil. Înainte de toate aș vrea să împărtășesc câteva gânduri pe care le am în general față de acest tip de ecran. La început, marea problemă universală era cu acea crestătură în zona unde se pliază acesta. Eu unul nu pot să spun că am fost deranjat vreodată de acest lucru, ci mai mult am fost îngrijorat de rezistența lui în timp. În mod evident, materialele, balamalele, dar și modalitățile de implementare a unui astfel de ecran au evoluat foarte mult, rezultând astăzi în telefoane pliabile mult mai rezistente, mai robuste, dar care au în continuare acea crestătură blestemată, către care toată lumea își îndreaptă atenția. Părerea mea este alta, atâta timp cât funcționalitatea ecranului și rezistența mecanică a acestuia nu sunt puse în pericol de acțiunea de pliere, faptul că există acea zonă imperfectă nici nu ar trebui să conteze în marea schemă a lucrurilor. În fine, poate sunt doar eu cu această părere…
Revenind la ecranul în sine, acesta împărtășește aceleași specificații tehnice cu cel exterior, diferența evidentă fiind dimensiunea lui mai mare și densitatea de 374 ppi. Este la fel de ușor de citit în medii luminoase, are aceleași unghiuri bune de vizualizare și aceleași culori vii și contrastante. Ce mi se pare foarte interesant la acest ecran, este faptul că nu se transformă într-un format ultra wide precum cel al unui laptop sau monitor. Eu unul nu am fost niciodată cucerit de 16:9, sau orice alt format lat. Când am văzut că au început să apară laptopuri cu ecran mai înalt am fost cel mai fericit, la fel ca și în cazul telefonului. Aspectul este similar cu ecranele mai vechi 4:3. Totul arată mult mai bine, ai mai mult loc pe ecran pentru elemente grafice, mai mult text, mai multă informație, mai mult spațiu de desfășurare pentru sarcini creative. Ați prins voi ideea. Partea mai interesantă, este forma destul de compactă a dispozitivului care facilitează manevrarea lui și utilizarea acestui ecran mai ușoară. Mai sunt câteva lucruri de spus despre acest ecran pe care le voi menționa mai jos când povestesc despre experiența de utilizare.
Închid această secțiune într-o notă pozitivă față de experiența avută cu ecranul. Încerc să privesc dincolo de nemulțumirile generale despre zona de pliere, în ciuda faptului că mulți afirmă că modelele competitoare au găsit rețeta magică de a face ecranul plat. Pe deoparte, adevărul este undeva la mijloc, pe cealaltă, mă voi repeta, atâta timp cât acea zonă nu prezintă un pericol pentru integritatea structurală a componentei, nu mă deranjează în mod particular.
Specificații Hardware
Înainte de a vă prezenta experiența mea de utilizare, aș vrea să trec în revistă și câteva componente importante ale acestui telefon. Printre acestea, trebuie menționate procesorul puternic Snapdragon 8 Gen 3 care poate susține fără scandal orice sarcină productivă și de divertisment, spațiul de stocare de până la 1TB și cei 12 GB RAM. În teorie, acest telefon posedă mai multă putere de procesare decât ai avea nevoie în cea mai aglomerată zi. Fiind un telefon de top, nu am închis niciodată aplicațiile din fundal, iar acesta s-a descurcat de minune. Nici nu mă așteptam la altceva. Au existat câteva momente când aplicații precum Facebook sau Instagram s-au încărcat greu sau nu dădeau semne de vitalitate pentru câteva secunde. Acum, între noi fie vorba, nici aplicațiile acestea nu sunt extraordinar de bine dezvoltate și mai mult, este aproape imposibil de a fi optimizate pentru toate platformele mobile din lumea Android.
Chiar dacă Fold 6 nu este un telefon pentru gaming, am avut curiozitatea să văd cum se descurcă în Asphalt 9. Din păcate nu am un răspuns deoarece jocul nu a vrut să ruleze nici rugat frumos, nici cu incantații către zei, nici cu cele șapte vrăjitoare invocate special pentru a- descânta. Am încercat să rulez și jocul meu preferat, GTA Vice City (care în teorie pornește și pe un cartof entry level) și tot așa, ceva nu i-a convenit. Sunt 100% sigur că nu este vina telefonului ci mai degrabă este un bug enervant care s-a hotărât să îmi dea mie bătăi de cap. O zic așa prin prisma faptului că la o căutare simplă pe internet am putut vedea telefonul rulând diferite jocuri. Astrele nu s-au aliniat, csf n-ai csf.
În altă ordine de idei, a-ți lua un astfel de telefon în mod special pentru jocuri este ca și cum ai vrea să rulezi Cyberpunk pe un laptop subțirel și portabil. Poți, dar nu este neapărat cea mai bună alegere.
Mai este un aspect pe care aș vrea să îl menționez, iar acesta îi vizează pe cei care folosesc telefonul pe post de spațiu de stocare portabil. Poate sună ciudat, dar chiar și eu care am 256 GB pe telefon, folosesc o parte să păstrez diferite tool-uri software, imagini, muzică și alte nebunii. Revenind la Fold 6, acesta poate înmagazina și/sau transfera date foarte rapid grație conectivității USB-C 3.2 și a mediului de stocare intern UFS 4. Practic poate fi utilizat ca un SSD extern, compatibil cu aproape orice dispozitiv care accepta o conexiune de date USB.
Foto – Video
Într-o zi de duminică, plictisiți de atmosfera urbană, eu și prietenul meu bun Vlad am decis să schimbăm aerul capitalei și să dăm o tură cu mașina prin jurul Bucureștiului. Am zis să profităm de soarele care apune, am luat telefonul cu mine și am încredințat atribuția de copilot și fotograf lui Vlad, cât timp eu conduceam spre cine știe unde.
Z Fold 6 este echipat cu un set de trei camere, două stabilizate optic, cea principală de 50 MP f/1.8 și cea secundară de 10 MP f2.4 – 3X telefoto, iar cea din urmă dispune de senzor de de 12 MP cu lentilă ultra-wide f/2.2, fără stabilizare și fără funcție de focalizare automată.
Pe timp de zi, atunci când condițiile de iluminare sunt bune, telefonul reușește să surprindă cadre detaliate chiar și în timpul călătoriei. Cele două camere stabilizate optic compensează vibrația și mișcările din timpul mersului, având ca rezultat imagini clare.
Decizia de a părăsi orașul în căutarea inspirației s-a transformat rapid într-o provocare atunci când ne-am lovit de peisajul dezolant al zonei extra urbane. Serios acum, de ce lumea crede că e o idee bună să arunci gunoiul unde apuci? În fine, am găsit un petec de pământ și am tras pe dreapta. Am captat câteva fotografii chiar bune, iar lumina apusului de soare a fost de partea mea.
Camerele s-au descurcat foarte bine, imaginile sunt corect expuse și cu un contrast adecvat. Nivelul detaliilor este mare, iar HDR-ul păstrează textura cerului și a norilor. Îmi place. De asemenea, s-a descurcat bine și în cazul subiecților umani.
Spre lăsarea serii ne-am întors spre casă și am lăsat mașina să se odihnească, în timp ce eu și Vlad am luat cartierul la pas pentru a trage câteva cadre pe timp de noapte. Activitatea nu a durat foarte mult deoarece încă de la prima fotografie am avut suspiciuni despre abilitățile telefonului de a excela în aceste condiți. Softul de procesare a imaginii încearcă să reducă nivelul de zgomot și să păstreze detaliile din cadru, însă de multe ori aș prefera o fotografie mai întunecată, fără expunere crescută în post procesare. Chiar și așa, rezultatele nu sunt rele, dar nici aliniate cu ceea ce oferă industria în momentul actual.
Mai am câteva exemple realizate la câteva zile după, iar Alex @ sphincs.ro vă salută din Grădina Cișmigiu, unde ne-am întâlnit să stăm la povești. La el pe blog puteți citi despre Z Flip 6, fratele mai mic al lui Z Fold 6. 😀
Judecând după abilitatea producătorului de a implementa sisteme optice mai avansate (vezi S24 Ultra), dar și după prețul destul de piperat al telefonului, alegerea unor astfel de camere pentru Fold 6 nu pare în mod particular justificată. În mod cert, telefonul a fost creat să impresioneze prin alte funcții și nu în mod particular prin abilitățile sale foto.
Hai să o spun altfel. Deși se descurcă rezonabil la acest capitol, consider că rezultatele nu sunt neapărat aliniate cu prețul. Mi-aș fi dorit totuși să observ ceva mai mult din partea acestui model.
De asemenea, telefonul dispune și de două camere selfie, una în exterior și cealaltă în interior, ascunsă sub ecran. Calitatea imaginilor este decentă, potrivită pentru apeluri video și conferințe.
În timpul mersului, am făcut și un test video. Telefonul este capabil să filmeze la o rezoluție maximă 8K, dar am observat că stabilizarea este mai bună la o rezoluție mai mică. Pentru a nu compresa imaginile, am urcat pe YouTube mostrele așa cum le-am scos direct din telefon. Rezultatele nu sunt în mod particular aliniate cu așteptările mele, dar vă las și pe voi să vă dați cu părerea.
NOTĂ: Trebuie luat în considerare și faptul că YouTube adaugă un nivel de compresie care scade calitatea vizuală a conținutului.
Experiența de utilizare și autonomie
Într-un final, am ajuns și la partea care contează cel mai mult din punctul meu de vedere. Aș vrea să încep prin a dezvolta puțin părerea mea pe care o am despre aceste dispozitive. În primă parte aș vrea să fac abstracție de costul produsului și mă concentrez mai mult pe latura inovativă a acestui concept. Inițial, după cum am menționat și la începutul articolului, aceste telefoane pliabile există pe piață sub formă comercială de doar 6 ani. În tot acest timp, fiecare producător care a intrat în jocul pliabilelor și-a etalat cât se poate de bine talentul de a executa un astfel de dispozitiv. Cu toate acestea, încă există loc pentru experimentat, iar a judeca un telefon pliabil după aceleași reguli de a judeca un smartphone obișnuit nu consider că este corect. De la proiectare, la design, la fabricare și tot ceea ce înseamnă producție, totul se petrece diferit, chiar dacă în fond și la urma urmei se lucrează cu piese convenționale precum simpla baterie, ecranul, difuzoare, plăci de bază și așa mai departe. Mulți ochi privesc doar rezultatul final, adică două bucăți de telefon lipite cu o balama, fără a lua în considerare faptul că un telefon pliabil implică mai multă inginerie decât unul convențional.
Acestea fiind spuse, dacă stai să te uiți la primul fold al lui Samsung versus a șasea generație, vei observa numeroase probleme care au fost adresate și diverse îmbunătățiri. Este acum Fold 6 un pliabil perfect? Cu siguranță nu, dar în același timp niciun alt pliabil nu este perfect. Din punctul meu de vedere toate aceste telefoane aderă la o viziune comună, unde fiecare producător își aduce contribuția. Ce pot spune cert este că Fold 6 este cel mai bun pliabil al lui Samsung de până acum.
Vreau să fac o paralelă la telefoanele obișnuite. Cât timp a durat ca smartphone-ul obișnuit să ajungă în forma de astăzi de care ne-am plictisit cu toții? Mai țineți minte trendul cu telefoanele subțiri sau cel în care toată lumea implementa camere de tip pop-up? Ce vreau să spun este că a fost necesară o perioadă lungă de timp și de experimente, unele chiar trăznite, pentru a ajunge în ziua de astăzi la o rețetă aproape perfectă de smartphone. Același lucru este valabil și pentru cele de tip flip sau fold. Dacă stai să privești în ansamblu, orice descoperire majoră, în orice domeniu, a necesitat un timp de acomodare și de perfecționare, iar 6 ani reprezintă doar starea incipientă a acestor telefoane.
Acum că am dat aceste gânduri deoparte, a venit momentul să vă prezint cum se comportă produsul în realitate. În mare parte a zilei, cel puțin cât am fost pe drumuri, telefonul a fost folosit în modul pliat. Nu am simțit nevoia de a-l deschide atunci când am răspuns persoanelor pe chat sau schimbam piesele din playlist. În ciuda grosimii lui, m-am obișnuit foarte repede cu ergonomia sa, reușind să îl utilizez ca pe un orice alt telefon. Îmi place foarte mult că poți scrie un mesaj folosind o singură mână. Când am stat jos în metrou, la birou sau acasă, stiind că există ascuns un display și mai mare, nu am ratat nicio ocazie de a citi un text, a urmări un video sau a naviga pe internet fără a-l deschide.
Experiența este cu adevărat unică, similară cu o tabletă. Notițele sunt mult mai ușor de vizualizat iar unele aplicații sunt special dezvoltate pentru a afișa informațiile pe jumătate de ecran în timp ce pe cealaltă este expusă o tastatură, sau un touchpad digital cu o zonă de scroll dedicată atunci când este poziționat la 90 de grade. Este ca și cum ai avea un mini mini mini laptop. Nu este în particular cea mai confortabilă experiență de productivitate, dar la mare nevoie poți chiar redacta un text.
De exemplu YouTube, afișează conținutul în partea de sus, iar în cea de jos controale multimedia. YouTube Music poate afișa touchpad-ul și poți naviga prin aplicație precum ai naviga pe un laptop. Partea mai puțin plăcută este că atunci când îl utilizezi în acest fel, trebuie pus pe o suprafață plată cu display-ul exterior în jos, ceea ce îl face predispus la zgârieturi. Recomand o folie, măcar una de silicon dacă nu de sticlă. Motivul este evident, cealaltă jumătate găzduiește camerele pe partea din spate și nu poate sta fix. Adesea l-am folosit în acest mod la birou, pe post de player muzical dedicat, conectat direct la o boxă portabilă.
Ce-i drept, nu este menit să înlocuiască un laptop și nici nu a fost conceput pentru a scrie romane, dar în caz de maximă urgență, aș prefera acest telefon în locul unuia cu ecran tradițional pentru a răspunde emailurilor sau a corecta informații într-un document.
O altă funcție care mi-a plăcut în mod deosebit este abilitatea de a decupa subiectul dintr-o imagine și a-l insera într-o notiță sau a-l trimite pe chat. Mi se pare foarte util, mai ales dacă îți place să documentezi diferite subiecte sau vrei să ți un jurnal digital.
De asemenea, există o funcție AI numită Circle to Search, care îți permite să încercuiești subiectul dintr-o imagine, iar telefonul poate căuta informații despre acel lucru. Interesant, dar în același timp personal prefer un Google search clasic, unde pot deschide multiple tab-uri ca apoi să iau informațiile la periat.
Tot cu AI, poți retușa poze, precum în exemplul de mai jos prin simpla eliminare a zonei pe care nu o dorești. În cazul de față, rezultatul este reușit, având în vedere că nu vorbim despre un program dedicat de manipulare a imaginilor.
Pentru că tot am menționat imaginile și am vorbit și mai sus despre acestea, am ceva de comentat. Ecranele telefonului au tendința de a amplifica nuanțele și a suprasatura imaginile, chiar și când sunt setate în modul natural. Pe telefon fotografiile par vii și bogate, iar atunci când sunt transferate și vizualizate pe un ecran extern bun, cum ar fi ecranul laptopului pe care în folosesc pentru a edita imagini, acestea își pierd din intensitate și savoare. Aș fi vrut ca imaginile captate cu cele trei camere și vizualizate direct de pe telefon să aibă coloristica naturală, pentru a fi mai ușor de editat în programe gen Snapseed sau Lightroom.
Alte aplicații mobile care pot beneficia de ecranul mare sunt cele de editat video precum Cap Cut, sau Vlog Now, borwserele web care pot afișa corespunzător o bara cu tab-uri, sau, preferata mea, editorul de text gratis Text Maker Free, care este practic o clonă Word mai practică.
O altă abilitate interesantă este cea de a folosi ecranul exterior ca viewfinder pentru cameră. Deși destul de incomod să fotografiezi ținând în mână un pătrat, pot observa utilitatea atunci când vrei să faci o poză de grup și proptești undeva telefonul cu timer-ul activat. Dacă ești suficient de insistent poți chiar realiza un selfie, dar dacă nu ai dexteritate foarte bună, riști să-i faci telefonului cunoștință cu podeaua.
Fiind înnebunit după imagini de fundal, am fost foarte încântat să aflu că interfața de personalizare prezintă o opțiune specială pentru realizarea acestor imagini cu AI. Pur și simplu verși o idee, iar telefonul îți oferă o serie de rezultate interesante. Mi-aș fi dorit tare mult să pot salva în galerie aceste imagini pentru a le putea reutiliza.
Un ultim aspect important despre care vreau să discut este autonomia lui Samsung Z Fold 6. Acumulatorul încorporat are o capacitate de 4400 mAh și se încarcă la 25 W prin cablu și 15 W wireless. Există și funcția reverse wireless charging cu o putere de până la 4.5 W, utilă în cazul în care vrei să resuscitezi un alt dispozitiv care are posibilitatea de a fi încărcat fără fir. Primul gând care mi-a trecut prin minte a fost că nu apuc seara cu el. Iată că m-am înșelat, procesorul eficient din punct de vedere energetic în combinație cu optimizarea software au rezultat într-o zi de utilizare mixtă, cu aproximativ două spre trei ore de audiție muzicală prin căștile bluetooth, chat pe Telegram și Whatsapp, citit email-uri și articole prin transportul în comun, aproximativ o oră de apeluri cumulate. Nu este rău pentru o baterie mai mică decât standardul uzual de 5000 mAh. Trebuie să menționez faptul că luminozitatea, dar și rata de reîmprospătare a ecranului au fost setate în modul automat, iar când telefonul a atins 40% pe la ora 7, am activat funcția de salvare a bateriei în cazul în care urma să ajung acasă mai târziu de ora 12.
Un drum lung către concluzie
Consider că Z Fold 6 este un pas înainte către viziunea futuristă de a folosi acest tip de telefoane zi de zi. De data aceasta nu am simțit senzația unui dispozitiv fragil, ci mai degrabă sentimentul unui produs solid. Nu am am avut teama că voi zgâria ecranul interior din cauza prafului din buzunar, nu am avut senzația că voi da balamaua peste cap și în același timp nu am simțit că lipsește ceva. Dacă ar fi să comentez asupra câtorva lucruri acestea ar fi viteza de încărcare a bateriei și setul de camere care ar putea fi similare cu cele ale seriei S24 Ultra. Totuși discutăm despre un telefon premium, cu un preț premium, iar la această sumă am pretenția de a avea tot ce este mai bun în ceea ce privesc inovațiile producătorului.
Cu toate acestea, pliabilele încă sunt o nișă separată a telefoanelor mobile și în același timp există suficient spațiu evolutiv. Poate peste câțiva ani acest tip de gadget va fi la fel de banal precum telefonul pe care îl ai în buzunar sau de pe care probabil citești acest articol.
Închid acest material într-o notă pozitivă și mă declar mulțumit cu experiența avută în timpul testării. Prețul piperat este cel care împiedică mulți utilizatori să intre în posesia unui astfel de aparat și sper ca în curând aceste tehnologi să devină din ce în ce mai acesibile.
Atât!
Pwp, pa!
Asa cum ai spus, lamuritor?
Este punct, nu semn de intrebare.