Oare niște difuzoare super puternice, un ecran aproape perfect și ultima generație de procesoare Intel sunt suficiente pentru a stârni curiozitatea și a face competiția invidioasă? Eu zic ca da. Cu o siluetă de invidiat, un aspect îndrăzneț și o capabilitate multimedia de top, MateBook X Pro se bate cot la cot cu elitele industriei.
Ză’ intro
S-a nimerit recent să pun mâna pe Huawei MateBook X PRO (2022). Un ultrabook interesant care prinde savoare și un contur din ce in ce mai bine definit cu fiecare iterație pe care o are de la an la an.
Am fost de la început surprins când am văzut ca un brand cu focus către telefonia mobilă, s-a apucat să acorde atenție și laptopurilor. Inițial, recunosc, am strâmbat din nas și mi-am ridicat sprânceana, dar când am pus mâna pe unul dintre modele, mi-am schimbat părerea la 180 de grade. De atunci am privit cu ochi buni ceea ce oferă producătorul și i-am urmărit cu interes evoluția în această categorie.
Laptopuri, banane și metale
Ca un copil nerăbdător în ajunul Crăciunului, am ajuns acasă și am început să desfac ambalajul până am dat de laptop in sine. Un aparat aproximativ la fel de subțire precum caietul dictando pe care îl aveam în liceu. Cine visa la așa ceva acum 10 ani? Un laptop de 15.6 mm.
Mai ușor ca o sticla mare de suc, la doar 1.26 Kg, este foarte simplu de transportat iar dimensiunile mici (310mm x 221mm) îl fac potrivit chiar și pentru gențile doamnelor. Silueta subțire ii conferă un aspect elegant care a atras adesea privirile curioșilor, iar culoarea atipică pentru un laptop a contribuit cu siguranță la acest lucru. Eu o percep ca un bleumarin cu nuanțe de cenușiu, iar finisajul mat, în opinia mea, nu face dreptate șasiului construit în totalitate din metal (cel mai probabil aluminiu sau alt aliaj pentru a fi ușor). În ciuda grosimii foarte reduse, laptopul este solid și foarte bine pus cap la cap. Cei care vor într-un mod obsesiv ca obiectele din jurul lor sa fie impecabile (ca și mine de altfel) vor avea de lucru. Suprafața se umple foarte ușor de amprente atunci când îl muți de colo-colo iar în zona unde se odihnesc palmele rămân urme atunci când lucrezi în mod îndelungat. Nu este un lucru atât de rău, dar suficient cât să poată fi sesizat de la prima utilizare.

‘mmmmmmplace
Ca orice pasionat de tehnologie, primul lucru pe care l-am făcut a fost sa verific balamaua și tastatura. DA! Se deschide ca orice ultrabook respectabil, cu un singur deget, iar butoanele oferă o senzație tactilă plăcută. Cursa acestora este de 1.5 MM și completează experiența tastării uniforme și silențioase, potrivită pentru un birou sau serile lungi de lucru. M-am decis instantaneu să-i dau o șansă ca mașină de scris principală. Să nu uit de touchpad, acesta este generos în dimensiune, poate fi apăsat oriunde pe suprafața acestuia și suportă gesturi multiple, extinse dincolo de ceea ce oferă Windows. Rămâne de studiat.



Odată apăsat butonul de pornire ești întâmpinat de logoul HUAWEI apoi de sigla sistemului de operare Windows unșpe. Trebuie să menționez că acest buton are și un senzor de amprentă încorporat, ceea adaugă nu doar un plus de siguranță, ci și o autentificare convenabilă. După ce completezi pașii inițiali de configurare vei ajunge la desktopul familiar care este gata de utilizare fără nicio altă intervenție (ahem… cu excepția actualizărilor pentru Windows).

Nerds, pe aici vă rog!
Glumesc, dar trebuie să vă povestesc un pic și despre partea tehnică a produsului. Laptopul are două porturi Thunderbolt 4 și două porturi USB – C, iar toate cele patru oferă suport pentru transfer de date, încărcare și semnal video (DisplayPort).Dacă folosești periferice sau accesorii ce folosesc USB tip A (cel clasic) poți deja să uiți de ele. Bine, nu chiar de tot, producătorul a inclus în pachet și un adaptor la mufa USB obișnuită care poate fi folosită ca atare sau cu un hub USB. Ideea de a căra după tine obiecte extra contrazice pentru anumiți utilizatori ideea de portabilitate însă, recent, tot mai multe dispozitive au început să adopte acest standard.






Încărcarea se face cu ajutorul unui alimentator de 90W și a unui cablu tip C la ambele capete, suficient de lung în cazul în care ai biroul în apropierea unei surse de curent. Oricum, nu va trebui să stai prea mult legat de priză pentru că laptopul utilizează o baterie de 60Wh care promite o autonomie îndelungată, lucru ce rămâne de văzut.



Imaginea este afișată pe un ecran tactil 3.1K – 14” de tip LTPS ce suportă atingerea simultană în 10 puncte. Aspectul de 3:2 este puțin mai îngust și mai înalt decât obișnuitul ecran 16:9, lucru care te ajută să vizualizezi ceva mai mult conținut pe verticală, ca atunci când editezi text, citești articole sau modifici tabele în Excel. Suprafața acestuia este acoperită cu un strat special ce reduce aprox. 60% reflexia luminii iar în combinație cu luminozitatea de 500 niți conținutul poate fi ușor vizualizat chiar și în bătaia directă a soarelui. Conform producătorului, ecranul este potrivit pentru consumul de conținut HDR dar și pentru sarcini de corecție a culorilor din fotografii și videoclipuri. Ce m-a deranjat este faptul că nu am găsit nicăieri (la momentul scrierii acestui material) procentajul de acoperire a spațiilor de culoare P3 și sRGB. Acest lucru se poate afla cu un dispozitiv special care pe lângă aceste valori, măsoară și acuratețea de reproducere a culorilor. Chiar și așa, cu ochiul liber se observă cu ușurință ca este un ecran foarte bun, potrivit pentru creatorii de conținut entuziaști, proiecte personale sau semi-profesionale. De asemenea, afișajul este foarte clar și bine definit datorită densității mari a pixelilor de 264 PPI.

Puterea de procesare este furnizată de a 12-a generație de chipseturi Intel, mai precis Intel i7 – 1260P cu Iris Xe Graphics ca și accelerator grafic, în combinație cu 16 GB RAM. Spațiul de stocare este de 1 TB, suficient, zic eu, pentru tot felul de activități.
Până acum nu a schițat niciun gest în ceea ce privește navigarea web cu 10-15 pagini deschise, notițe, e-mail, documente, tabele, aplicații de chat si YouTube, toate deschise simultan. Ar fi fost ciudat să nu fie așa.
Mini discoteca din sufragerie
Am lăsat la final partea preferată, dar și cea care m-a surprins cel mai mult: AUDIO. Cele 6 difuzoare bubuie la propriu. Sunetul puternic și bogat este în stare sa umple o încăpere de zi, iar spațialitatea lui este perfectă pentru urmărit filme și seriale. De la pop și rap la heavy metal și dnb , poate reda orice gen de muzică, indiferent de agresivitatea acestuia. De mult nu am mai auzit un laptop care sa sune chiar foarte bine și care să te facă să te bucuri de ceea ce asculți. Bravo!

Păi și?
Cam acestea sunt de spus la prima interacțiune cu dânsul. Concluzia pe care o trag este că MateBook X Pro 2022 are un potențial destul de mare pentru a fi prima alegere atunci când vine vorba de laptopuri ultra portabile. Are toate elementele necesare pentru a oferi o experiență de utilizare cu adevărat premium.
Rămâne să ne auzim în curând, după ce voi testa laptopul într-un scenariu de utilizare mai apropiat de realitate. Mai sus am și spus că m-am decis ca în această perioadă îl voi folosi ca și mașină de scris, dar sunt tare curios cum se comporta la drum, atunci când ești departe de birou, editezi niște poze, editezi un clip sau ți legătura cu oamenii.
Atât.
Pwp pa!