Dacă aș avea un leu pentru fiecare dată când cineva m-a întrebat “ -Ce laptop să-mi iau?”, ei bine…poate nu aș mai simți inflația. Când ceri un sfat despre achiziția unui laptop, răspunsul este adesea o alta întrebare: „-Ce faci cu el?” Cu cât răspunsul este mai complet, cu atât satisfacția în timpul utilizării este pe măsură așteptărilor. O fraza de genul: „-Pai să mă uit la niște filme, mai stau un pic pe Facebook, lucrez din când în când și mai pornesc în weekend un joc sau doo” are că rezultat o situație mai puțin plăcuta prin simplu fapt că nu ai putut identifica pretențiile pe care le ai fata de acest dreptunghi cu ecran și butoane numit laptop. Realist vorbind, și unul de 10 ani cu un procesor puțin mai puternic decât un cartof și cu o memorie RAM de 4 GB poate onora niște sarcini simple precum datul de like-uri unui crush pe social media, sau a pierde vremea pe YouTube și NETFLIX. Problema intervine atunci când chiar ai ceva important de făcut iar dispozitivul ales alege să se miște greoi, să nu răspundă la comenzi sau mai rău, ventilatoare să înceapă să-ți țină cafeaua caldă la pentru că laptopul este mai fierbinte decât ”Ispita”.

Identifică stilul tău de lucru

Fiecare dintre noi are o manieră diferită de a utiliza un dispozitiv tehnologic. Ce îmi va da mie satisfacție, ție îți poate crea frustrare nemărginită. Este foarte important să îți cunoști bine obiceiurile pentru a evita diferite lipsuri mai târziu. Gândește-te care sunt prioritățile tale în fața monitorului. De exemplu un document Excel interminabil și stufos în combinație cu cel puțin 20 de tab-uri deschise în browser, mail, muzică pe YouTube, eventual și o prezentare deschisă într-un meeting necesită un laptop cu cel puțin 8 GB RAM, de preferat 16, un procesor Ryzen 5 sau i5 minimum, spațiul de stocare poate fi ales în funcție de cât de organizat ești iar ecranul… ecranul cred că este un element vital pentru o experiență plăcută.

Să vă explic de ce printr-un caz concret:

Job-ul meu zilnic este de a completa rapoarte în Excel sau Google Sheets, de a ține legătura cu diferite persoane pe mail sau chat, de a căuta informații pe web, de a traduce texte și de a urca articole online, uneori chiar și aici pe Super Chestii. Pentru a nu începe să înjur de la ora 8 dimineața, am ales un Lenovo Ideapad 5 Pro de 16 inchi, mai exact modelul 16ACH6. Configurația lui este următoarea: Ryzen 5 5600H ( puțin mai forțos decât 5600U), 16 GB RAM, ecran IPS cu rezoluție 2K și un aspect 16:10, 500 GB SSD, încărcare USB C pentru flexibilitate și cam atât. Pentru mine este configurația ideală în momentul în care deschid trei browsere cu câte 20 de file fiecare. Ecranul care este o leacă mai înalt decât unul clasic tip 16:9 și îmi permite să gestionez documentele mai confortabil și să jonglez cu ferestrele mai eficient. În ceea ce privește munca de birou, acest laptop este perfect pentru treaba mea. Mai mult, este destul de subțirel pentru dimensiunea lui iar încărcarea USB îmi permite să nu mă car de colo- colo cu un încărcător. Autonomia sub Windows și Linux (Fedora) este rezonabilă în modul Power Save, iar la nevoie pot stoarce chiar și 5 ore de lucru. De vis!

domnul Lenovo în acțiune la birou

Am povestit atât ca să vă faceți o idee despre relația strânsă dintre hardware și activitatea desfășurată. Dacă aș încerca să fac același lucru pe laptopul pentru  gaming cu ecran de 14 inchi aș începe să bombăn de la primele ore ale dimineții, pe motiv că nu am spațiu suficient de desfășurare. În acest context, mai multă putere nu îmi este de folos. Dacă mă lași cu 8GB RAM și un procesor mai slab, îmi crește barba până duc la final o sarcină, iar multitasking-ul nu mai este așa plăcut. Privind invers, laptopul mic de gaming îmi permite să mă relaxez oriunde, iar la capitolul multimedia este mai bun decât Lenovo. Dacă aș încerca să le inversez rolurile, aș ceda și cu siguranță într-un exces de zel, unul dintre ele ar învăța să zboare.

În final, pentru zilele aglomerate la birou, unde munca ta nu include utilizarea de programe pentru proiectare sau design grafic, un laptop într-o configurație similară cu cea de mai sus reprezintă, zic eu, rețeta ideală pentru sănătatea nervilor tăi. Cel puțin acum în 2023 și cel mai probabil și în 2024.

Nu cumpăra ieftin, nu cumpăra scump

Atunci când cumperi ceva mai accesibil, faci un compromis, iar dacă faci achiziții în extrema cealaltă, vei avea o gaură în buget și un produs pe care nu îl vei folosi la capacitatea lui maximă. Acesta este motivul pentru care am menționat cât de important este de a ști cu exactitate ceea ce faci sau ceea ce plănuiești să faci cu un laptop. Dacă bugetul tău este fix iar oferta de pe piață nu se aliniază cu cerințele tale, mai așteaptă, mereu apar oferte, sau reduceri de preț. Nu cumpăra ceva doar de dragul de a cumpăra, pentru că mai târziu vei simții lipsa acelor specificații de care ai nevoie.

Discuția în sine poate dura la nesfârșit pentru că fiecare dintre noi are modalități de lucru diferite atunci când se așază în fața ecranului. Laptopul universal în adevăratul sens al cuvântului nu există, însă cel  potrivit pentru tine, da.

Ca o regulă nescrisă care poate fi modificată, pentru eficiență în multitasking un procesor mediu (Ryzen 5 sau i5) în combinație cu 16 GB RAM este suficient. Pentru lucrul cu programe intensive de proiectat sau editat foto/video ai nevoie de ceva mai puternic (Ryzen 7 sau i7) și neapărat un accelerator grafic dedicat, măcar cu 4GB VRAM pentru proiecte mai puțin solicitante. Dacă ești programator, RAM-ul este esențial. Pentru gaming ai nevoie de RAM + accelerator grafic. Un laptop din spectrul de jos poate rula majoritatea jocurilor moderne însă experiența variază în funcție de complexitatea acestora. Pentru un minimum necesar, în 2023 te descurci cu un RTX 3060 și un Ryzen 5 sau i5 însă nu poți cere un nivel ridicat de detalii sau 60 FPS+ în titluri precum Cyberpunk 2077.

În concluzie, exemplul de mai sus poate fi folosit ca o simplă idee de unde sa începi răspunsul  la întrebarea: „-Ce faci cu el?”. În funcție de rutina ta și de sarcinile prioritare, poți alege hardware mai performant, dar prețul crește, sau poți opta pentru ceva mai modest și prietenos cu portofelul, însă și experiența de utilizare poate fi mai slabă. Acum un an, acest Lenovo s-a nimerit să se potrivească perfect pentru ce îmi trebuie mie și nici în ziua de azi nu consider că am făcut o alegere pripită.

Pentru a evita un potențial breakdown, las mai jos un tabel orientativ cu minimul de cerințe hardware pentru diferite activități obișnuite.

scris text/ chat/ lenevit pe net/ multimediaMunca de birou lejerăMuncă de birou intensăActivitati creativegamingInginerie/editare foto sau videoLucru în mediu profesional și sarcini ultra intensiveTimp Liber
Cartof/ celeron, pentium + 4 GB RAM (de preferat 8)i3/Ryzen 3 + 8 GB RAMi5/Ryzen 5 + 16 GB RAM + ecran IPS 15” 16:10 sau mai mare (IPS pentru ochi)i5/Ryzen 5 + 16 GB RAM + ecran IPS 15” 16:10 sau mai mare (IPS pentru ochi) + GPU 4 GBi5/Ryzen 5 + 8 GB RAM (de preferat 16) + ecran IPS (IPS pentru ochi) + GPU 4 GB (de preferat 6+)i7/ Ryzen 7 + 16 GB RAM + ecran IPS 15” 16:10  sau mai mare cu acuratețe cromatică bună + GPU 6GBO.Z.N.Nu mai pierde vremea in casă și ieși afară să iei niște vitamina D

Pentru o viață sănătoasă, consumați tehnologie responsabil și spuneți NU abuzului de electronice.

Atât!

Pwp, pa!

*credit imagini: Unsplash.com

Dă-o mai departe

2 Replies to “Cum să alegi un laptop? – varianta simplă”

  1. Oaaa…dificil subiect…ce laptop? Da multe mai faci matale zilnic!!! fain tabelul cu cartoful de celeron!!! si chiar sugestiv… da… fain si explicit scris… amuzant pe alocuri… 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *