Muzică! Ce m-aș face eu fără tine? Prefer să nu aflu prea curând răspunsul la această întrebare. Între timp, am ceva frumos pentru voi și pentru urechile voastre. Razer Moray, o pereche de căști/monitoare in ear, care sfidează cu deosebită eleganță conceptul clasic de produs pentru audiție/producție muzicală.
Dar ce îs alea monitoare?
Pe scurt, în contextul audio, monitoarele sunt acele boxe sau căști special concepute pentru a crea muzică. Scopul lor este de a reproduce cu precizie foarte mare semnalul audio necompresat. Genul acesta de echipamente au o semnătură audio plată, adică nu sunt configurate din fabrică pentru a accentua o anumită plajă de frecvențe precum cele joase (basul) sau cele înalte ( vocile, instrumentele acute, etc.). Cel care se ocupă de fidelitatea sunetului unei înregistrări folosește aceste monitoare pentru a asculta fiecare sunet, fiecare frecvență și fiecare componentă individuală a unei piese, ca la final, produsul finit, sau melodia, să ofere o experiență auditivă armonioasă. Aceasta este o explicație simplificată, care se poate transforma ușor într-o discuție de câteva ore bune, însă nu este cazul acum.
O prezentare ca la carte
Razer este un brand care nu are nevoie de introducere. Dacă ești câtuși de puțin interesat de tehnologia pentru gaming, cu siguranță ai auzit de el și cel mai probabil ai, ai avut, sau plănuiești să ai un produs Razer. Deja știți că nu pun așa mult accent pe ambalaj dar vreau să vă arăt cât de frumos sunt prezentate căștile în ambalaj și impactul vizual prezent la deschiderea cutiei.
Nimic fancy, dar buretele inscripționat cu sigla mărcii mi se pare un detaliu interesant. Sub acesta se mai găsește un toc pentru transport îmbrăcat în piele artificială, iar în interiorul acestuia se află un cartonaș cu diferite dimensiuni de vârfuri din silicon. Mă opresc aici și vreau să vă spun că Razer a inclus ceva în plus.
Un set separat de tips-uri din spumă moale. Acestea se mulează mai bine pe canalul auditiv, contribuind la o izolare fonică mai bună, dar și la confortul în timpul utilizării. Pot spune că după două-trei ore de ascultat nu m-au durut urechile și nici nu am simțit oboseală. Să nu uit, în buzunarul interior al tocului veți găsi o carabină metalică, utilă în securizarea acestuia de un inel de chei, gaica de la pantaloni, sau alte obiecte.
Construcție
Căștile în sine au o construcție solidă și nu lasă impresia unui produs realizat pe genunchi. Cablul este detașabil iar conectorii sunt standard, așadar, în cazul unui accident, îl poți înlocui ușor. Totuși, pentru orice eventualitate, le-aș ascunde de pisică sau cățel deoarece acesta este foarte bine realizat, este gros, iar mufa Jack de 3.5mm este robustă. Nu există microfon și sincer să fiu nici nu mă deranjează. Căștile sunt în principal destinate gaming-ului și streaming-ului. Cei care activează într-un astfel de scenariu, cu siguranță au un unul dedicat. Am simțit (oarecum) lipsa acestuia atunci când le-am conectat la telefon. Pentru a fi auzit, trebuie să vorbești în microfonul telefonului. Nu pot spune că am fost deranjat în mod particular, însă dacă ai mâinile ocupate, este puțin mai complicat.
Sunet
Am început testarea acestor căști cu cele trei piese pe care le folosesc pe post de etalon. Dirty Nano Vs The Motans – Jackpot Remix, Pink Floyd – Time și YANIZ – Secrets (în locul melodiei Rinat – It Ain’t Over QRVZH Remix care nu mai este disponibilă online). Am ales aceste piese pentru că sunt foarte bine masterizate, se aud foarte bine pentru o platformă online și cel mai important, toată lumea are acces la ele. Din punct de vedere tehnic, acestea acoperă o plajă largă de frecvențe care pun la încercare majoritatea căștilor (părere personală, influențată specific de felul în care aud eu).
După audiție, pot spune că Razer Moray s-a descurcat foarte bine în reproducerea frecvențelor joase, basul fiind rotund, plin și foarte bine definit. Același lucru îl pot spune și despre înalte, ceasurile de la începutul piesei Time mi-au lăsat senzația că sunt reale, lângă mine. Separarea sunetelor este la rândul ei foarte bună și am putut să mă bucur de fiecare detaliu. Alte piese care m-au impresionat în mod deosebit au fost Sade – Smooth Operator, Fleetwood Mac – Everywhere și Candy Dulfer & David A. Stewart – Lily Was Here, unde chitara și saxofonul își permit să se joace cu interiorul tău, după bunul lor plac.
Exact cum era de așteptat, semnătura audio plată redă sunetul fix așa cum a intenționat producătorul muzical. Nimic extra, nimic în minus. Îmi place!
Înainte de a termina povestea mai trebuie să vă spun că sursa semnalului audio este foarte importantă. Am testat aceste căști cu Asus Zephirus G14, Matebook 14, Lenovo Ideapad 16 PRO, Moto Edge 40 (prin dongle) , Sony Xperia XZ Premium, Samsung Galaxy s10e, Tab s5e și iPhone Xs Max (prin dongle) și în final iPod Nano Gen. 7. Pot spune că sunetul a fost mai mult decât satisfăcător pe majoritatea dispozitivelor, cu excepția lui s10e, care mereu mi s-a părut că are semnalul audio analog sub mediocru.
De multe ori, sursa poate pune în lumină proastă o pereche de căști foarte bune, motiv pentru care prefer să testez cu mai multe tipuri de dispozitive. În cazul celor menționate mai sus, experiența audio a fost uniformă. Consider că Razer Moray se poate descurca cu ușurință în majoritatea scenariilor de exploatare. Dincolo de elementul acustic, perechea m-a convins prin construcția ei, lăsându-mi impresia unui produs durabil. Evident, timpul este singurul care va decide acest lucru.
Un aspect mai puțin plăcut este prețul cam piperat al acestora. Pentru a intra în posesia lor, va trebui să te scotocești de aproximativ 735 de lei, preț găsit la ozone.ro
Concluzii
Acesta fiind spuse, fără a mai lungii povestea, recomand această pereche celor care cochetează cu producția muzicală, creatorilor de conținut online, celor care apreciază un sunet curat dar și celor care vor un produs care să reziste în timp. Cablul detașabil mi se pare un mare avantaj prin prisma simplului fapt că nu ești nevoit să îl cârpești atunci când se uzează, ci pur și simplu îl înlocuiești. Gata. Un ultim gând: ador când am pe mână produse care pur și simplu își fac treaba și nu am nimic (major) de comentat asupra lor din punct de vedere tehnic.
Atât!
Pwp, pa!