Nu știu cum funcționează dinamica de a da nume telefoanelor dar ce știu este că de câțiva ani încoace atunci când vad plus, pro, max, ultra și așa mai departe realizez ca acela ar trebui să fie modelul de top al seriei respective iar restul sunt doar variații mai accesibile pe aceeași temă, de multe ori mai puțin interesante pentru mase.

Trecând la subiect, acest telefon poartă exact un astfel de titlu, în combinație cu numele Redmi Note, un nume care de-a-lungul timpului s-a tradus prin accesibil. Poate primele modele nu au fost atât de reușite din perspectiva unui entuziast, însă utilizatorul de rând a avut mereu de unde să aleagă la un preț rezonabil, modele care să te facă sa simți că ai în buzunar tehnologie modernă. Adesea am recomandat seria Redmi, celor care vor un telefon care „să ducă”. Lovite, căzute și abuzate, au supraviețuit cu brio tratamentelor mai puțin grijulii ale utilizatorilor neîndemânatici.

Mere…

Când mărul spune SARI! Toata lumea sare. Poate acest lucru se datorează și utilizatorilor care visează la mere dar nu și le permit. Mărul în general face doar mere, anul ăsta mai bune, la anu’ la fel și tot așa, gustu’ e același dar la bani mulți. Cine să vadă acest lucru? Vorba aceea, dragostea e oarbă, iar când lumea vrea mere, ce mai  contează că există și alte fructe?

Hai gata cu filosofia! Ce vreau sa spun este că Redmi Note 11 Pro+ 5G urmărește rețeta curentă  2021-2022 pentru design. Muchii drepte , suprafețe plate și colțuri rotunjite. Rama telefonului este din plastic, dar nici nu îmi pasă pentru că în combinație cu sticla de pe față (GorillaGlass5) și cea satinată de pe spate telefonul se simte excepțional în mână pentru această categorie de preț. Nu, nu exagerez, mergi într-un showroom și testează-l. Cel verde este cuceritor iar eu mi-am pus cârcoteala în cui. Chiar le-a ieșit bine.

Ia și Super AMOLED la 120hz, ia și card SD, ia și mufă jack, difuzoare stereo și ce mai vrei?

Sărumana’ să trăiți! Ce aș putea spune mai mult despre un ecran AMOLED în afară de faptul că se vede foarte bine iar cei 120Hz sunt bine-veniți?. Este compatibil HDR10 și are o luminozitate care poate atinge 1200 niți în modul automat. Nu am avut nici cea mai mică problemă să văd ce scrie pe ecran în bătaia directă a soarelui.

A trebuit sa scot de la naftalină căștile pe cablu ca să testez conectorul audio, o prezență din ce în ce mai rară, inclusiv în segmentul mid-range. Se pare că Xiaomi nu a trântit o mufă jack și a plecat acasă. Calitatea audio este chiar foarte bună și te vei bucura de sunet bogat și clar, cu majoritatea căștilor. Bineînțeles, nici semnalul, dar nici perechile mele (decente aș spune eu): Marshall Major 3 (clasic) și Philips Fidelio X2 (open back) nu sunt la nivel audiofil, dar timpanele mi-au fost plăcut încântate, motiv pentru care chiar recomand acest telefon acelor puțini utilizatori (inclusiv eu) care încă se mai bucură de sunet analog.

Cele două difuzoare cu branding JBL nu m-au dezamăgit, se aud tare și clar, iar calitatea audio este peste medie. Basul nu te va da pe spate, dar este prezent și te vei putea bucura de un podcast sau playlist-ul preferat. Mai mult, în setări vei găsi și un EQ pe care îl poți personaliza după bunul plac.

Pentru că tot vorbeam de obiceiuri vechi, poți extinde spațiul de stocare cu un card micro SD. Va trebui să renunți la un loc pentru cartela SIM dar este un preț mic de plătit in cazul în care cei 128 sau 256 GB nu fac față nevoilor tale multimedia. Eu unul am putut să mă bucur de toată colecția mea offline de muzică, fotografii și wallpaper-e fără a trece printr-un proces interminabil de sortare și copiere.

Un telefon de zi cu zi

Am făcut switch și am folosit telefonul ca device principal timp de două săptămâni. Plățile contactless cu Google Wallet au funcționat de fiecare dată și nu a trebuit să repet operațiunea din motive tehnice. Telefonul oferă o recepție bună 4G, cel puțin pe Orange și am folosit adesea funcția de hotspot la nevoie.

Există și  conectivitate 5G însă eu nu am un astfel de abonament dar nici nu mă grăbesc până când tehnologia nu oferă o experiență stabilă oriunde te-ai afla.

Deși folosesc mai mult datele mobile, am apreciat foarte mult ca Xiaomi a inclus wifi 6 care oferă viteze de transfer mari, atunci când este conectat la un router compatibil. Tot la capitolul wireless, acest model are și bluetooth 5.2, un detaliu foarte important pentru conectivitatea modernă.

Codecurile compatibile nu sunt menționate nicăieri, in schimb sistemul de operare afișează codecul utilizat la dispozitivul curent. Am fost plăcut surprins să vad aptX HD (Philips Fidelio L3) și AAC (Sony WI-C200), ceea ce înseamnă că telefonul poate reda conținut audio la o calitate înaltă .

Xiaomi include cam pe toate modelele și un blaster IR, foarte util atunci când rătăcești telecomanda sau vrei să iți păcălești prietenii.

Un alt aspect care contribuie la experiența de utilizare și pe care simt nevoia să îl menționez este vibrația. În zona de mijloc nu prea se pune accent pe acest detaliu, dar iată că de data aceasta Xiaomi face un pas în față. Telefonul răspunde precis diferitelor evenimente sau apăsări ale butoanelor virtuale iar senzația oferită este apropiată de cea a dispozitivelor mult mai scumpe.

Da’ mă ține până seara?

Degeaba ai toate funcțiile moderne pe un telefon dacă acesta rămâne fără energie fix când ți-e lumea mai dragă. Inițial am strâmbat din nas când am văzut ca bateria are 4500 mAh dar mi-am revenit când am scos încărcătorul de 120W din cutie (tot aici se află cablul USB și o husă transparentă) . Într-un regim de utilizare moderat am ajuns adesea la finalul zilei cu 30-35 % baterie. Nu este rău deloc având în vedere ca nu am menajat luminozitatea și nici nu am curățat aplicațiile din fundal. Ecranul a fost mereu setat la 120Hz iar locația a rămas pornită tot timpul.

Ce îmi place este că la nevoie îl pun la încărcat 10-15 minute și nu mai trebuie să mă  gândesc multă vreme la priză. Nici nu apuc bine să mă pregătesc complet dimineața, că bateria este deja încărcată și gata de drum.

MIUI 13 + Android 12 = <3

Un aspect pe care l-am apreciat este că telefonul vine cu ultima versiune software direct din fabrică. Din acest punct de vedere Xiaomi livrează aceeași experiență ca și pe telefoanele lor mai scumpe. Nu lipsește nimic așa ca te vei putea bucura de toate brizbrizurile  cunoscute precum teme, iconițe și funcționalități adiționale precum schimbarea acțiunii butoanelor. Caracteristica mea preferata rămâne în continuare QUICK NOTES, care te lasă sa iei notițe cu un singur swipe și despre care am vorbit și la Xiaomi 12. La momentul scrierii acestui material, patch-ul de securitate este corelat cu luna curentă, adică august 2022.

Partea mai puțin apreciată de cârcotași

Telefonul folosește un chipset MediaTek Helio Dimensity 920 cu 6 sau 8 Gb RAM. Din experiența pe care am avut-o cu acesta, sarcinile uzuale și gaming-ul ocazional nu au fost o provocare majoră. Aplicațiile de social media si comunicare  se deschid rapid, la fel și cele de streaming precum Netflix sau YouTube și nu am avut probleme nici cu serviciile de muzica online precum YouTube Music sau Spotify. Jocurile 2D și 3D ce au nevoie de resurse modeste au rulat fluid, cu timpi de încărcare mici, însă titlurile mari precum Genshin Impact, PUBG sau Apex Legends au avut nevoie de mici modificări prin setări.

De ce am spus mai puțin apreciată? Pentru că elitiștii nu se uită la MediaTek. Un obicei din trecut care se oglindește și acum în prezent chiar dacă aceste chipset-uri au evoluat și sunt mult mai capabile decât în anii anteriori.  Majoritatea utilizatorilor se rezumă acum la experiența în sine și mai puțin la ceea ce scrie pe hârtie sau rezultatele testelor sintetice. Pe scurt, “Să se miște bine mă!”.

Say Cheese!

Redmi Note 11 Pro+ 5G are un senzor principal de 108 MP ce poate filma maximum 4k@30 și este acompaniat de alți doi: 8 MP cu lentilă ultrawide și  2 MP macro (fără auto focus). În lumină naturală cadrele sunt detaliate și pline de culoare. Culorile sunt vii și precise iar HDR-ul restabilește echilibrul în cazul contrastelor mari.

Filmarea 4k este apreciată dar am preferat FHD@60. Imaginea nu prezintă efectul de focus hunting, în schimb lipsa stabilizării se resimte atunci când filmezi din mers.

La interior sau în condiții mai slabe de iluminare am observat o creștere subtilă a granulației și o ușoară degradare a muchiilor. Softul crește valoarea ISO-ului sacrificând astfel câteva detalii în favoarea unei expuneri corecte.

Camera cu unghi larg nu prea m-a convins, dar strălucește în schimb atunci când vrei să captezi peisaje în lumină bună. Poți îmbunătății rezultatele când lumina este slabă folosind editorul foto integrat în galerie sau unul din Play Store precum Snapseed.

Camera selfie este perfectă pentru rețele de socializare, filmulețe pentru tik-tok sau reels. Pe partea productivă nu vei avea nicio problemă într-o videoconferință iar aici nu am nimic de reproșat acesteia.

Per total experiența foto este bună pentru această zona de preț, singurul punct mai slab al camerei fiind lipsa stabilizării sau lumina insuficientă.

Cine mai dorește, cine mai poftește

În final telefonul acesta mi-a oferit un sentiment pe care nu l-am mai întâlnit de ceva vreme, acela de a avea un telefon cu tot ce iți trebuie la un preț accesibil. M-am simțit în largul meu folosindu-l timp de două săptămâni și nu mi-a lipsit nimic. Un mix foarte bun și echilibrat de caracteristici hardware și software mi-a dat încrederea de a recomanda din nou seria Redmi tuturor utilizatorilor care își doresc un dispozitiv modern, accesibil și care livrează ceea ce promite.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G este disponibil aici.

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.