Așa cum am promis, revin cu părerile finale despre Redmi Note 12 Pro. Primele impresii au fost foarte bune iar după câteva minute de butonat m-am convins că modelul curent este o continuare de succes a celui de anul trecut. Cu toate acestea, am avut câteva rețineri pe care le-am păstrat pentru mine în ideea în care nu am vrut să trag concluzii, fără sa fi petrecut mai mult timp cu dânsul. Articolul inițial îl puteți găsi aici.

Design și ergonomie

Mereu am avut o afinitate pentru telefoanele și dispozitivele pătrate. Unghiurile drepte  parcă au o estetică aparte, cel puțin pentru mine. Redmi Note 12 Pro urmărește cu strictețe acest limbaj de design iar rama dreaptă împreună cu spatele plat și ecranul fără curburi se combină armonios într-un dreptunghi satisfăcător la atingere. Pentru un aspect mai elegant, spatele este acum din sticlă însă lateralele rămân în continuare fabricate din plastic.

Ergonomia telefonului este foarte bună iar experiența de tastare este aproape perfectă atunci când îl manevrezi cu ambele mâini. Înălțimea lui de aprox. 163 mm va pune la încercare dexteritatea persoanelor cu palme mai mici însă, bazat și pe spusele celor care mi l-au cerut să se uite la el,  acest lucru nu prezintă un impediment major.

Ecran

După cum am menționat și în materialul anterior, luminozitatea este acum de 900 de niți în loc de 1200. Panoul AMOLED își păstrează în continuare rezoluția FHD+ (6.67 inci)  iar producătorul introduce compatibilitate Dolby Vision pentru un conținut video mai bogat. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune însă culorile par calibrate din fabrică cu o tenta mai accentuată de albastru. Cel puțin așa mi-a lăsat impresia pentru că am simțit nevoia să modific setările pentru a afișa o imagine mai echilibrată. Rata de reîmprospătare este de 120 Hz iar navigatul prin sistemul de operare și animațiile sunt un deliciu. Per total imaginea afișată este foarte bună iar soarele sau lumina puternică nu prezintă o provocare pentru ecran. La final, protecția acestuia este realizată cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.

Sistem de operare și performanță

Deși Android 13 este deja prezent pe mai multe dispozitive, Redmi Note 12 Pro vine cu MIUI 14 bazat pe Android 12. La momentul scrierii acestui material am primit doar actualizări de securitate și diferite fix-uri pentru OS. Sper să văd în curând și un update pentru versiunea de android. Nu am să insist foarte mult pe experiența de utilizare pentru că este similară cu cea de anul trecut. Menționez că în continuare nu poți folosi simultan gesturi pentru navigare și launcher custom. Aplicația de notițe rămâne în continuare favorita mea dintre toate aplicațiile stock existente iar cea a camerei prezintă câteva opțiuni noi pe care le voi detalia puțin mai jos. Alte câteva funcții interesante sunt prezente la secțiunea display. Deși introduse acum ceva timp, adesea sunt omise pentru ca sunt destul de ascunse prin meniuri. Este vorba de setările pentru modurile de citit care alterează saturația ecranului sau pot face ecranul să simuleze un text scris pe hârtie.

Procesorul MediaTek Dimensity 1080 asigură o utilizare fluidă atât în sarcinile zilnice cât și in jocuri. Multitasking-ul este realizat fără sacadări iar timpii de așteptare pentru o aplicație proaspăt deschisă sunt foarte mici. Evident, acest lucru este influențat și de felul în care este dezvoltată o aplicație în particular însă titlurile populare precum Facebok, Instagram, Netflix, Youtube, aplicațiile de chat sau cele de transport și delivery se deschid aproape instantaneu.

Sistemul are la bord 8GB RAM și 256 GB spațiu de stocare intern fără posibilitatea de a-l extinde cu ajutorul unui card microSD. Mă supără acest lucru pentru că destule persoane interesate de un astfel de telefon preferă o abordare mai clasică pentru stocarea mult iubitelor poze și filmulețe.

Gaming

Media Tek a evoluat considerabil în ultimii ani și a reușit să ofere performanțe mai mult decât decente pentru multe telefoane accesibile (față de vârfurile de gamă a.k.a flagships). PUBG a rulat fluid și cu un nivel admisibil al detaliilor iar telefonul nici nu s-a încins, cel puțin nu cât m-am jucat în drumurile mele cu metroul. Nu am ce comenta, procesorul poate susține aproape orice sarcină intensivă i-ai da. GG!

Baterie și autonomie

Cu un acumulator de 5000 mAh anxietatea de a rămâne fără baterie până la finalul zilei este destul de minimă. Nu mint, chiar și așa, primele zile de testare am luat după mine și încărcătorul de 67 W, consolându-mă că în caz de „dezastru”, oi găsi eu o priză pe undeva prin drumurile mele.

Din fericire s-a împrietenit foarte bine cu agenda, pixurile și alți colocatari din ghiozdan pentru că nu am fost nevoit să îl scot niciodată. Într-un scenariu mixt de utilizare am ajuns seara acasă cu aprox. 30-35% baterie. L-am pus la încărcat și cât timp mi-am făcut un duș și apoi am pregătit ceva de mâncare telefonul era deja gata pentru o nouă zi.

Audio și conectivitate

Redmi Note 12 Pro prezintă două difuzoare stereo iar din fericire mufa jack 3.5 nu a părăsit petrecerea. Sunetul produs de acestea este satisfăcător, basul este modest dar prezent iar calitatea audio per total este potrivită pentru consum multimedia. Vocile se aud clar iar volumul este suficient de puternic pentru a nu rata apeluri în zone aglomerate. Portul audio oferă semnal bun spre foarte bun, cel puțin la nivel senzorial.

Telefonul oferă conexiune 5G, WiFi 6 și antenă NFC pentru plăți contactless prin Google Pay. Nu dețin un abonament 5G însă pot spune că recepția 4G pe Orange și Vodafone este foarte bună iar viteza internetului pe mobil este respectabilă.

Foto – Video

Am pus telefonul în buzunar și am orașul la pas în căutare de câteva cadre interesante. Camera principală are 50 MP și promite performanță bună spre foarte bună datorită senzorului IMX 766, un senzor întâlnit adesea pe telefoanele mai performante. Am ridicat puțin sprânceana dar am zis fie, hai să vedem ce iese. În mare parte am reușit să captez cadre detaliate și bine expuse. Culorile sunt destul de apropiate de realitate iar contrastul este foarte bun. Personal aș lua telefonul cu mine pentru poze de vacanță sau de ce nu, l-aș alege chiar și pentru scopuri mai creative.

Am întâlnit situații precum cele de mai jos în care senzorul pur și simplu nu a știut ce să facă. Am fost nevoit să mă dau un pas mai în față pentru ca expunerea să poată fi realizată corespunzător.

Am testat și modul pentru noapte iar rezultatele sunt cele de mai jos.

Camera secundară este de 8 MP și are lentila ultrawide. Din punctul meu de vedere cadrele sunt modeste iar spațiile verzi pot fi o provocare pentru senzor. Nivelul de detaliu nu este foarte mare în schimb expunerea este bună.

Mai jos se află și câteva mostre video. Deși există funcția de stabilizare optică, imaginea este foarte tremurată. Țin să spun că mergeam încet, exact ca atunci când vrei să filmezi ceva pentru a trimite unui prieten. Aș vrea să dau vina pe software și pe optimizarea acestuia însă nu pot spune cu exactitate motivul acestui comportament.

Per total pot spune că strict din punct de vedere fotografic, telefonul se descurcă bine iar imaginile captate sunt satisfăcătoare. La capitolul filmare, mai rămâne loc pentru înbunătățiri, la fel și pentru camera secundară.

The End

Acum că v-am povestit despre toate punctele esențiale ale acestui telefon, pot spune că mă declar 85% mulțumit de experiența avută cu dânsul. Cele două elemente care m-au deranjat sunt ,evident, performanța video și lipsa cititorului de card. În cazul celui din urmă, știu că mulți producători renunță la acest cititor însă Xiaomi era printre cei care încă îl ofereau.

Ce mi-a plăcut în mod particular la acest model este ecranul, ergonomia, faptul că difuzoarele și experiența audio în general a fost satisfăcătoare, încărcarea rapidă, faptul că răspunde rapid diferitelor comenzi și în final abiliatatea lui foto (a senzorului principal).

Îl recomand celor care sunt în căutarea unui telefon care se descurcă bine în aproape orice situație și pentru care nu trebuie să spargi o bancă pentru a intra în posesia lui. În plus, este și frumușel iar muchiile înguste ale ecranului îi oferă un aspect mai sofisticat.

La momentul scrierii acestui articol, telefonul este sub 2000 de lei și cu puțin noroc îl poți găsi chiar și la 1300-1400 de lei, ceea ce nu este rău deloc.

Atăt,

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *