O vorba veche spune că Toamna se numără bobocii. In acest anotimp plin de culoare, elevii încep școlile, oamenii își intră în ritm pentru a ține piept noilor provocări de după concediu iar Huawei ne încântă cu un nou produs care, după caz, poate fi un accesoriu vital în rutina zilnică. Este vorba despre Huawei Watch GT 4, o continuare a seriei de ceasuri smart a fabricantului chinez. 

Eleganță la încheietură  

In stilul specific producătorului, modelul acesta surprinde (din nou) printr-un aspect care seamănă izbitor cu un ceas clasic. Probabil știți din articolele trecute cât de mult îmi plac ceasurile (clasice) dar și cât de mult entuziasm prezint atunci când am pe mână o jucărie asamblată cu simț de răspundere. 

Construit din materiale precum metal pentru carcasă, ceramică pentru capacul din spate și materiale reciclate în proporție de 70% pentru curea, Watch GT 4 surprinde printr-un aspect deosebit de elegant care poate fi asortat cu orice ținută. Am spus de multe ori și voi repeta și acum, Huawei este unul dintre puținii  producătorii care îmbină tehnologia și moda într-un stil distinctiv. Personal îmi place foarte mult inelul exterior care este inscripționat din 5 în 5 secunde, în combinație cu cel interior care marchează cele 24 de ore ale zilei. Suprafețele satinate împreună cu ansele lucioase  îl fac, zic eu, irezistibil pentru fanii acestui tip de finisaj.  

Dimensiunea lui de 46 mm poate fi puțin cam mare pentru o mână subțire ca a mea, însă în cazul meu este fix la limita admisă de grosimea încheieturii. Cureaua de silicon se detașează rapid și măsoară 22 mm în lățime. O dimensiune foarte des întâlnită la acest calibru. Mai mult, aceasta este proporționată foarte bine în raport cu restul ceasului. Aș vrea să menționez faptul că acesta este foarte confortabil în timpul purtării iar siliconul curelei este fin la atingere. Un detaliu care m-a surprins plăcut este inserția de material textil de pe suprafața exterioară a acesteia. Sa nu mai spun ca verdele este una dintre culorile mele preferate. 

Închid aici capitolul look’n’feel  si pot spune că acest smartwatch este unul dintre cele mai rafinate ceasuri ale producătorului până la acest moment. La capitolul design si estetică, am observat o îmbunătățire în fiecare an, uneori mică, alteori mare, însă niciodată un regres. Alte elemente bine implementate sunt coroana și butonul, ambele amplasate pe extrema dreaptă a carcasei. Apăsarea este fermă și foarte precisă. 

Ce este nou și ce este actualizat? 

Trecând în revistă funcțiile standard de monitorizare a somnului, a saturației de oxigen din sânge și a ritmului cardiac, Watch GT 4 se mândrește cu un număr generos de sporturi și antrenamente pe care le poate recunoaște. De la activități simple precum alergatul și ciclismul, la sporturi de iarna precum ski și snowboard, ceasul poate înregistra date despre aproape orice tip de mișcare. Poți configura extra activități accesând meniul ”Custom” aflat la finalul listei cu sporturi. Pentru a vă face o idee de numărul acestora, las mai jos o înregistrare video. 

Înainte de a discuta și despre alte funcții, vreau să vă spun puțin și despre aplicație pentru că fără dânsa, ceasul nu poate fi activat. Huawei Health este disponibilă atât pe iOS cât și pe Android, iar după descărcare, procesul de împerechere constă în activarea locației și a funcției bluetooth iar apoi în urmărirea pașilor afișați pe ecran. La final, vei fi întâmpinat de un ecran cu 5 secțiuni: 

Health – un meniu care centralizează toate datele înregistrate de ceas. De la distanta parcursa în ziua respectivă, la informații despre corpul tău, inclusiv temperatura pielii sau calitatea somnului.  

Exercise – de la sine înțeles, aici gestionezi orice acțiune legată de antrenamente. Ai posibilitatea de a alege cursuri de antrenament care te ghidează pe parcursul activității asemeni unui antrenor personal.

Discover  – secțiune unde poți afla detalii despre evenimente, produse și alte aspecte legate de ceas. 

Devices – locul de unde gestionezi dispozitivele conectate la aplicație, fețele de ceas, setări, accesul la notifiări, etc. 

Me – tab-ul de unde controlezi contul tău, planurile și rutele de antrenament și poți vedea medaliile primite în urma antrenamentelor. 

Cum este utilizarea? 

Față de modelele anterioare, Watch GT 4 a mai primit câteva modificări pe ‘ici pe colo. Voi începe cu sistemul de operare, Harmony OS 4.0.0, care acum răspunde mai bine și mai rapid la comenzi, iar integrarea cu coroana rotativă a ceasului este mai atent executată. Vibrația este scurtă, iar derularea unei liste este mai satisfăcătoare față de modelele precedente. Navigarea se face cu ajutorul gesturilor, iar interfața a rămas la fel de intuitivă ca în trecut. Ecranul OLED este generos, suficient de luminos pentru a fi privit în bătaia directă a soarelui iar culorile sunt vibrante. Răspunsul la atingeri este precis și nu am întâmpinat situații ciudate în timpul exploatării. 

Pe lângă senzorii deja cunoscuți, ceasul poate acum înregistra mai precis temperatura la suprafața pielii și presiunea atmosferică. Exercițiile de respirat și nivelul de stres nu au părăsit meniul, iar funcțiile de bază precum calendarul, cronometrul sau temporizatorul au rămas în același loc. 

Apreciez coerența în designul interfeței și pictogramele intuitive sau textul descriptiv pentru fiecare funcție. Schimbările față de versiunile precedente sunt mici și aproape insesizabile, dar dacă le aduni pe toate și le privești din ansamblu vei observa ca toate se adună într-o experiență de utilizare coerentă. 

Acum poți prelua sau respinge apeluri, poți răspunde cu mesaje scurte sau trimite emojis. Aș vrea tare mult ca în viitor să existe posibilitatea de a dicta un mesaj, sau și mai bine, de a răspunde printr-un mesaj vocal. Puțin context: la volan, prefer să evit orice interacțiune cu telefonul, motiv pentru care radioul ales îmi permite să apelez persoane direct din el. Aș vrea ca ceasul să fie o extensie a unui astfel de aranjament, să apăs un buton și să răspund vocal. A nu se înțelege greșit, acesta este doar un caz special, întâlnit de mine, nu toată lumea va simți lipsa unei astfel de funcții. Pe partea cealaltă, difuzorul ceasului este suficient de puternic pentru a avea o conversație scurtă, iar microfonul este și el la rândul lui unul bun. Nu mă imaginam să folosesc un ceas pe post de telefon dar uite ca s-a întâmplat. Acasă, când telefonul este la încărcat, îmi este mai ușor decât să îmi caut căștile ca să pot să mă mișc în timp ce vorbesc cu cineva. 

Un alt aspect îmbunătățit este autonomia. Conform producătorului, durata de viața a bateriei poate ajunge până la 14 zile pentru această versiune și 7 zile pentru varianta feminină. Motivul? Dimensiunea mai mica. 

Toate bune și frumoase dar ce te faci dacă vrei să folosești funcția GPS pentru navigare clasică. Aici pot spune că nu am fost deloc impresionat. În meniul ceasului există o pictogramă cu Petal Maps (aplicația Huawei pentru navigare) care este foarte derutantă. Odată ce o deschizi, afișează un cod QR pentru descărcarea acesteia pe telefon. Ceasul afișează informații de tip Turn By Turn, adică nu este prezentă o hartă ci doar instrucțiunile de îndrumare. Aș fi vrut tare mult o aplicație dedicată care poate încărca o hartă în adevăratul sens al cuvântului. Pe partea cealaltă, semnalul GPS este destul de precis iar traseele înregistrate sunt foarte aproape de drumul real. 

The end 

Acestea sunt primele impresii pe care le am despre Huawei Watch GT. În cele 5 zile petrecute cu dânsul, nu am fost nevoit să îl pun la încărcat decât atunci când l-am scos din cutie și m-am simțit foarte confortabil cu el la mână. Designul său a atras atenția printre cunoscuții mei și a primit păreri foarte pozitive despre aspectul său elegant. Lucruri de rău nu am de spus. În ceea ce privește funcționalitatea de bază nu am întâmpinat probleme iar conexiunea cu telefonul a fost stabilă. Chiar și în momentul în care m-am îndepărtat de acesta, legătura a fost restabilită foarte rapid. Singurele două aspecte care ar putea aduce un plus experienței de utilizare sunt dictarea sau mesajele vocale și navigarea cu o hartă locală.  

În cărțile mele, ceasul este un dispozitiv cu o construcție bine executată și cu un arsenal generos de funcții orientate către sport. E foarte ușor de recomandat celor care își doresc un gadget care se potrivește la orice ținută, în orice moment al zilei. Sistemul de operare mai rafinat, contribuie și el la sentimentul general oferit de ceas, iar per total experiența oferită este una calitativă.  

Acestea fiind spuse, închei aici acest material, nu înainte de a vă spune câteva cuvinte despre cum poți intra in posesia acestuia. 

Oferta de prețuri a producătorului pentru noua gamă este cea de mai jos: 

HUAWEI WATCH GT 4 46 mm: 

Black (curea din fluoroelastomer) – 1199 lei 

Brown (curea din piele) – 1299 lei 

Rainforest Green (curea verde din material reciclat, design GMT al bezelului) – 1299 lei (cel prezent în articol)  

Grey (curea metalică, design tip unibody) – 1599 lei 

HUAWEI WATCH GT 4 41 mm: 

White (curea de piele albă) – 1199 lei 

Light Gold (curea Milanese) – 1399 lei 

Silver (curea metalică Piano Key) – 1899 lei 

Precomanda se încheie la data de  1 octombrie 2023 iar cei care aleg achiziționarea ceasului înainte de această dată beneficiază de următoarele: 

  • Bundle cu FreeBuds SE 2 cadou  
  • 2% din valoare produsului inapoi in puncte HUAWEI – pana la 37 lei in puncte HUAWEI, care pot fi transformate in discount la urmatoarele comenzi 
  • varianta WATCH GT 4 Green este comercializata, in exclusivitate, pe HUAWEI Store 
  • Livrare gratuita si rapida 
  • 12 rate fara dobanda 

Link-ul câtre magazinul oficial este aici: 

https://consumer.huawei.com/ro/offer/ceasuri/

Atât! 

Pwp,pa! 

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *