Pentru a evita potențialele furci și torțe digitale, vreau să vă explic puțin povestea din spatele titlului. În trecut am experimentat mai multe produse audio marca Huawei, iar la vremea aceea am rămas plăcut impresionat de ceea ce au avut de oferit. Cel mai recent produs audio testat de la acest brand au fost căștile Freebuds 5i. Căști care m-au dat pe spate din prima secundă în care am ascultat muzică veche și beat-uri de chill hop. Nici nu mai știu cât timp a trecut de atunci, însă ce pot spune cu siguranță este că până în prezent, doza zilnică de muzică a fost livrată fără cusur de către acestea. 

Având o părere foarte bună despre 5i, dar și despre celelalte jucării audio à la Huawei, am primit cu… urechile deschise Freebuds 3 Pro, fără să îmi treacă prin cap că aș putea fi dezamăgit într-un fel sau altul. 

Proaspăt lansată (ieri 18 oct.), această pereche de căști promite o experiență elevată atât pe partea de audiție cât și pe partea de anulare inteligentă a zgomotului, autonomie și confort în timpul purtării. 

Hai cu muzica! 

Deja simțeam că nu mai am răbdare până la partea aceasta! Spre deosebire de 5i, care livrează un sunet mai cald, mai liniștit, care simți că te cuprinde într-o îmbrățișare, Freebuds 3 Pro îți injectează timpanele cu vibrații puternice și îți face pielea de găină încă de la primele note. Semnătura audio este echilibrată, fără a exagera frecvențelor joase sau înalte. Fiecare cască încorporează câte două capsule pentru a păstra o fidelitate cât mai mare a sunetului. Acest aranjament are ca și rezultat o experiență cu bas rotund și bine definit, înalte clare cu voci care îți lasă impresia că sunt lângă tine și o separare a frecvențelor bună spre foarte bună. Chiar am testat recent o pereche de monitoare in ear cu un sunet similar, însă acelea erau pe cablu. Faptul că Huawei a reușit să ofere o astfel de experiență, dar fără fire, este mai mult decât impresionant. 

Dincolo de factorul uman, aparatele pe care le folosești să asculți muzică pot altera potențialul maxim auditiv. Din acest motiv, prefer să vă spun de fiecare dată ce ascult și pe ce. Melodiile preferate de mine, sau mai bine zis de urechile mele, sunt următoarele: Dirty Nano Vs The Motans – Jackpot Remix, Pink Floyd – Time și YANIZ – Secrets. Pentru a observa starea creată, mă întorc la muzica de suflet, cea veche, iar printre titlurile preferate se regăsesc Sade – Smooth Operator, Fleetwood Mac – Everywhere și Candy Dulfer & David A. Stewart – Lily Was Here . Spoiler alert!!!  M-am bucurat de fiecare detaliu, al fiecărei piese. Saxofonul lui Candy Dufler m-a impresionat cel mai mult în acest context, urmat de vocea lui Sade. Căștile se descurcă de minute cu mai multe genuri muzicale. Heavy Metal și DnB? Da vă rog! Grindcore și  stiluri agresive? Nicio problemă. La birou am dat-o pe chill hop și oldies, ‘ăsta mi-e sufletu’. La final, pot spune ca indiferent de preferințele tale muzicale, de la bubuială la Mozzart și Chopin, vei râmâne cu o senzație plăcută.  

Conectat la aparate 

Începând cu telefonul personal, Moto Edge 40, sunetul este clar, dar am impresia ca implementarea Dolby nu se pupă 1:1 cu ce pot căștile să ofere. iPhone Xs Max a oferit un sunet mai bogat, în ciuda faptului că versiunea de Bluetooth este mai veche, iar codecul folosit nu este L2HC sau LDAC. Cel mai bun sunet a fost cu Huawei Nova 10 Pro și… Sony Xperia XZ premium (despre care ai putea spune că este antic deja). Am mai testat iPhone 14 și 13 pro, ambele cu un rezultat foarte bun și Tab s5e cu rezultate similare. Am folosit și 3 laptopuri, Matebook 14 (cu Linux), Zephyrus g14 și IdeaPad 16ACH6.  

Iar acum bomba! Dincolo de sunetul consistent (mai putin pe telefonul meu), căștile merg conectate simultan la orice combinație de 2 dispozitive, indiferent de sistemul de operare.  Windows-ul chiar îți afișează o notificare care te întreabă dacă vrei să faci pairing cu căștile.  

Pe partea cealaltă, Fantezia mea este Linux + Android. Pot asculta muzică pe laptop și pot răspunde la apeluri ca un super boss. Cireașa de pe tort: conexiunea instantanee.

Dacă deschizi capacul carcasei în preajma unui dispozitiv conectat recent, legătura este stabilită înainte să apuci să pui căștile în urechi. #ADOR. Puncte bonus în experiența de zi cu zi, mai ales în cazul persoanelor care nu se dezlipesc de laptop la muncă. 

Shhhhhhhhhh, liniște! 

Și pentru că tot vorbeam de job, drumul până acolo nu este liniștit, mai ales la oraș. Sirenele,  metroul, tramvaiul, traficul, claxoanele, să mai continui? Ați prins voi ideea, un complot urban care interferează cu zen-ul din urechile tale. Producătorul s-a gândit și la acest aspect iar funcția de anulare a zgomotului a fost actualizată. Căștile se adaptează dinamic în funcție de intensitatea sunetului din exterior iar tu îți poți continua călătoria în liniște. În comparație cu modelul anterior (Pro 2), Freebuds Pro 3 oferă în această zonă o performanță crescută cu 50%. Ce-i drept, mersul pe stradă sau cu transportul în comun nu reprezintă o provocare. Îmi pare rău ca eu nu mă pot bucura pe deplin de această funcție. Indiferent de brand, model sau stil de cască, funcția ANC îmi creează o senzație neplăcută după câteva minute și simt nevoia să o opresc. 

Alo! Picaso? 

Am avut ocazia să testez apelurile în cadrul unui eveniment. Standuri, muzică, concursuri, oameni, o atmosferă fix opusă de cea a unei librarii. A trebuit să țin legătura cu colegii iar telefonul abia face față într-un astfel de mediu. Mai mult, aveam nevoie de ambele mâini libere. Tot ce pot spune este că momentele de genul Ce zici? Nu te aud! Mai zi odată nu au existat. Conversațiile sunt suficient de clare încât ambele părți pot comunica eficient. Pentru a realiza acest lucru, producătorul a încorporat un senzor special care interpretează vibrațiile create prin craniu de către voce. Mai precis, utilizează conducția osoasă pentru a oferi apeluri mai bine conturate, chiar și în situații precum cea de mai sus.  

De luni până vineri, de la 9 la 6 

Mă trezesc, mă spăl, mă îmbrac, iau metroul și-am plecat. Pe lângă alte accesorii pe care le port în fiecare zi după mine, căștile sunt cele care au puterea de a dicta energia zilei. Nu plec fără ele, iar fără muzică știu deja că dimineața a început cu stângul. Mult timp am fost fan cablu + jack 3.5, însă trendul tehnologic nu a fost de aceeași părere. La început am refuzat vehement căștile TWS prin simplu fapt că autonomia era o glumă. Am deja telefonul de care trebuie să am grijă să fie încărcat, nu și ele, vă rog! Anul acesta (2023) mi-am schimbat părerea începând cu 5i și o mențin acum cu Freebuds 3 Pro. Pot și eu să îmi văd liniștit de treabă o săptămână întreagă, ascultând timp de 2-3 ore muzică în fiecare zi. Mai mult, conversațiile încep mai des cu Alo, Salut! și mai puțin cu Stai că nu te aud, ia vezi acum. 

După spusele producătorului, autonomia poate ajunge până la 6 ore și jumătate pentru căști și 31 de ore în combinație cu carcasa. Ce-i drept, le-am pus la treabă de o săptămână și nu m-am atins de cablul de încărcare. Evident, scenariul de utilizare poate varia de la persoană la persoană, însă în cazul meu, so far so good. Zilnic, 2-3 ore de muzică și o oră și jumătate, hai 2, de apeluri la volum variabil între 60-80%. Funcția ANC o țin mai mult oprită pentru că ele în sine au o izolare foarte bună. Foarte rar, în mijlocul intersecției, în metrou, sau într-un tramvai vechi și gălăgios, pornesc anularea zgomotului, dar nu prea mult pentru că întervine problema mea.

Timpul de încărcare la un USB obișnuit este de 40 de minute. Pentru mine este rezonabil. În weekend, cât beau o cafea de dimineața, căștile sunt gata pentru încă o săptămână de tortură. Muncă, da, muncă voiam sa zic. 😀 Puncte extra pentru faptul că există și posibilitatea de a le încărca wireless. 

Ultimu’ și vă las 

Mai am să vă povestesc despre câteva funcții interesante precum controlul căștilor cu ajutorul gesturilor. Pentru volum, swipe sus-jos, iar pentru apeluri, control muzică, ANC și transparență, apeși pe codița lor. Nu glumesc, Huawei a reușit să înghesuie un senzor de presiune care simulează un buton. Vei auzi un click pentru confirmare, atât de simplu. 

Aplicația are și ea un rol important. De aici poți actualiza software-ul căștilor, poți personaliza gesturile și poți monitoriza nivelul de baterie. Apreciez foarte, foarte, FOARTE mult că spre deosebire de alte produse, nu trebuie neapărat să ai un cont pentru a utiliza aplicația. 

Dacă rătăcești căștile prin casă, tot de aici poți accesa funcția Find Earphones. Carcasa va emite un sunet și Voilà! 

Și încălecai pe-un mărăcine să mă asculte orișicine 

La final mai  trebuie menționat faptul că ploaia nu reprezintă o amenințare. Exista protecție IP54 pentru apă și praf, însă nu și pentru carcasă, evident. Luând în considerare cele menționate mai sus, Freebuds 3 Pro au potențial uriaș de a fi partenerul ideal pentru o gamă mai largă de utilizatori.  

De la pretenții simple precum calitatea apelurilor sau conexiunea stabilă, la mofturi mai avansate precum fidelitatea sunetului, îmi este foarte greu să le găsesc un cusur. Inclusiv carcasa este mată, pentru a reduce vizibilitatea potențialelor zgârieturi fine. Ce-i drept și prețul este pe măsură. Aproape 1000 de lei. Judecând după experiența consistentă avută cu 5i, consider ca Freebuds 3 Pro ar trebui să fie pe wish list la categoria accesorii vârf de gamă. Încărcarea rapidă dar și cea wireless reprezintă un avantaj prin prisma flexibilității. În ziua de azi, aproape în orice birou găsești un cablu USB C sau un pad de încărcare fără fir. 

Dacă îți permite bugetul, poți privi aceste căști ca o investiție pe termen lung. Este prea devreme să mă afirm în privința comportamentului în timp, motiv pentru care am tot folosit ca referință 5i, de care am fost foarte mulțumit. Dacă lucrurile merg într-o manieră similară, te vei bucura de sunet bogat și durată de viață lungă a produsului într-un context premium. 

Închei acest material cu un sentiment pozitiv față de această pereche de căști. De rău nu prea am ce să comentez. În scenariul meu, s-au comportat exemplar așa că, să cânte muzica! 

Poți achiziționa căștile din magazinul oficial HUAWEI Store, la pretul de 999 lei folosind linkul de mai jos

https://consumer.huawei.com/ro/headphones/freebuds-pro-3/buy/

Exista trei variante de culori: Ceramic White, Silver Frost și Green.

Atât! 

Pwp, pa! 

Notă: Dacă bugetul alocat pentru căști nu este atât de generos, aruncă un ochi și la Freebuds 5i. Găsești aici materialul scris despre dânsele. 

Dă-o mai departe

One Reply to “Huawei Freebuds 3 Pro – Enervant de mișto ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *