Majoritatea dintre noi ducem un stil de viață alert, iar contextul actual forțează minimizarea timpului alocat anumitor activități, uneori chiar și cele casnice. Dacă stai la oraș, cel mai probabil, odată la două zile mobila ta este acoperită de un strat de praf proaspăt și bine așezat. Să nu mai spun că dacă nu apuci să dai cu mătura săptămânal, acele ghemotoace de praf pe la colțuri se adună,/ pufoase mici belele-/ Noapte bună!

O mână de ajutor n-ar strica, iar aceasta vine din partea  unui dispozitiv care în spatele simplicității ascunde o eficiență surprinzătoare. Frustrarea creată de praful încăpățânat poate fi tratată cu un purificator de aer, pe românește, un ventilator care pe o parte trage printr-un filtru aer murdar și pe cealaltă îl dă afară curat. Modelul despre care vorbesc astăzi este Xiaomi Smart Air Purifier 4

Ce-i asta?

Xiaomi Smart Air Purifier 4 poate fi inclus în categoria electrocasnicelor smart care aduc un plus de confort gospodăriei moderne. Te ajută să îmbunătățești calitatea aerului dintr-o încăpere într-un mod simplu și ușor de adoptat. Purificatorul poate fi utilizat ca atare, imediat ce este conectat la o sursă de curent. Abilitățile smart constau în controlul de la distanță și afișarea informațiilor legate de aer prin intermediul aplicației MI Home, disponibilă pe Android și iOS. Aceasta este hub de gestionare a aparatelor Xiaomi dedicate locuințelor și voi vorbi despre ea puțin mai jos.

Construcția simplă a purificatorului permite integrarea discretă a acestuia în orice interior, fără a interfera cu designul general al camerei.

Ușor ca tabla înmulțirii

Aparatul este unul dintre cele mai intuitive pe care am pus mâna recent. După ce îl scoți din cutie trebuie să ai grijă să dai deoparte ambalajul filtrului. Pentru a face acest lucru, gura de acces către acesta este în spatele purificatorului. Dai capacul jos, scoți filtrul, scoți plasticul, pui filtru, sfârșit. Nu ai nevoie de unelte, iar totul este foarte bine gândit. Pasul următor este să îl alimentezi la o sursă de curent și să îl pornești.

În fața purificatorului ai un ecran circular cu un afișaj negru și două butoane (touch). Unul pentru pornire/oprire și celălalt pentru a schimba modurile predefinite. Luna înseamnă sleep mode, “A” – modul auto, iar cele trei pictograme care seamănă cu niște valuri reprezintă trei praguri de putere, adică, încet, mediu și tare. Inimioara reprezintă modul manual care permite, din aplicație, modificarea vitezei ventilatorului. Cu cât este mai mare, este mai gălăgios, iar suprafața de acoperire mai mare.

Deasupra lor vei vedea niște cifre care reprezintă coeficientul de aer și dacă nu ști cum se citește pentru ca ai fost leneș si ai aruncat manualul într-un colț, sub acesta se vor aprinde doua benzi. Una verde pentru aer curat și una roșie, evident, pentru aer ce necesită purificat (există și una galbenă/portocalie, care indică o calitate medie a aerului. Dispozitivul are senzori care citesc informația dată de aerul încăperii  și o afișează pe ecran, iar dacă este în modul auto, acesta va lua acțiune  automat. Dacă oprești și pornești dispozitivul, pe ecran va fi afișat procentajul de utilizare rămas al filtrului. Când acesta ajunge la zero, este recomandată înlocuirea acestuia.

La prima utilizare, l-am pus în mijlocul camerei de zi și l-am setat pe mediu (adică pictograma cu cele doua valuri). L-am lăsat în pace cam 40-60 de minute, timp în care mi-am făcut de lucru, apoi l-am pus pe modul auto și l-am poziționat în așa fel încât să nu-i blochez grilele pentru aer. După ceva vreme am observat că stratul de praf depus pe suprafețe este foarte, foarte, fin iar în apropierea purificatorului nici urmă de acesta.  O bună practică este de a încerca înainte de prima utilizare, să scoți cât de mult poți praful din cameră iar apoi să lași purificatorul să mențină atmosfera curată. Așa îl ajuți și pe el și nu îl torturezi din prima zi de muncă.

Vezi ce face de la distanță și controlează-l de pe telefon

Ajung acum și la MI HOME, aplicația menționată mai sus. Pentru a o utiliza trebuie să faci un cont iar acesta va fi folosit pentru a controla toate dispozitivele tale Xiaomi pentru casă. Împerecherea se face foarte simplu, lasă aplicația să acceseze locația și wifi-ul, așteaptă puțin până purificatorul este descoperit, apasă pe el, dai un nume dacă vrei, creează o cameră și cam atât. Simplu, ușor și rapid. Acum ai control de la distanță pentru acesta. De aici poți modifica modurile de utilizare sau poți monitoriza umiditatea și temperatura din cameră, care este la rândul ei afișată și pe ecranul purificatorului. De asemenea, aplicația afișează un număr de zile estimativ până când va trebui să înlocuiești filtrul. Recomand schimbarea acestuia la timp și mentenanța de bază făcută. Adică dă și tu cu o cârpă uscată pe el când ești prin zonă că nu strică, daca tot umbli în spate sa schimbi filtrul… zic și io…

Dacă vrei să muți dispozitivul în altă locație, la un alt wi-fi, vei fi nevoit să il resetezi apăsând butonul din spate pentru câteva secunde, iar apoi vei putea relua procesul de împerechere cu aplicația. Acest buton poate fi utilizat și pentru a aprinde sau stinge ecranul din fața purificatorului.

Eh? Asta e tot?

Evident că nu, dar vreau să țin acest articol cât se poate de simplu și scurt pentru a nu speria eventualii curioși cu prea multe detalii tehnice. În fond și la urma urmei nu trebuie să ști prea multă tehnică pentru a utiliza acest dispozitiv.  Felul intuitiv de utilizare mă face să îl recomand tuturor, mai ales celor care stau la oraș, atâta timp cât orașul nu este în deșert. Glumesc, ce vreau să spun este că aparatul reprezintă mai degrabă un ajutor în a menține aerul curat nu un înlocuitor al activității în sine de a face curat.

Purificatorul poate fi găsit în magazinul oficial aici iar filtrul aici

Hai gata, la treabă cu voi!

P.S: Trebuie să fac ceva neapărat cu lumina din casă. Sugestii?

Pwp.

Pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *