Dragilor, astăzi vreau sa vi-l prezint pe Marcel, o altă mână de ajutor pentru acasă. Bine, numele lui oficial este Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 însă l-am denumit astfel ca să fie mai personal dacă tot am petrecut foarte mult timp împreună.

Acest roboțel îndemânatic și foarte ușor de folosit poate să aspire și să șteargă podeaua precum un mop iar tot ce vrea de la tine este o priză pentru energie și puțină atenție pentru mentenanță.

Salut! Încântat de cunoștință.

La fel ca majoritatea produselor concepute de către Xiaomi pentru casă, acest robot urmărește aceeași filosofie de utilizare simplă. Am să vorbesc prima oară despre robot în sine, apoi despre configurarea ușoară în aplicație, iar spre final voi împărtăși experiența pe care am avut-o cu dânsul.

Marcel este construit în mare parte din plastic iar suprafața superioară are un finisaj lucios care îi conferă un aspect modern și elegant și care este ușor de integrat în majoritatea încăperilor. Tot deasupra se află o cameră care îi transmite informații despre împrejurimi și două butoane, unul pentru pornit/oprit și celălalt cu simbol de căsuță pentru funcția de întoarcere la stația de încărcare. Partea frontala este formată dintr-o componentă mobilă iar în spatele benzii negre se află senzorii care contribuie la navigare. Această componentă ajută robotul să își dea seama că a atins un obiect precum piciorul unei mese, colțul unui dulap sau unghiul a doi pereți alăturați. Pe burta acestuia se găsesc cele trei roți pentru deplasare, peria centrală rotativă și rezervorul de apă de care este atașată pânza care se umezește pentru ștergere. Spre exterior se află senzorii care detectează diferențele de nivel precum trepte și orificiul pentru montarea periei adiționale care adună praful și îl împinge spre interior pentru aspirare. Un alt element, separat de robot, este stația de încărcare. Este recomandat ca aceasta sa fie poziționată într-un loc ușor accesibil pentru robot, fără alte obstacole de jur împrejur pentru a facilita parcarea acestuia fără probleme.

Ce facem acum?

Primul pas este de a pregăti zona de curățare și de a îndepărta obstacole precum coșuri, carpete care alunecă pe podea și cel mai important cabluri sălbatice. Cu cât zona este mai liberă cu atât riscul de a rămâne blocat este mai mic. Recomand ca bateria să fie încărcată înainte de prima utilizare. Următorul pas este de a descărca aplicația Mi Home și de a adăuga robotul în lista de dispozitive. Procesul este foarte simplu și trebuie să fi conectat la Wi-Fi și să ai bluetooth-ul și locația pornite. După ce ai completat toți pașii, aplicația îți va da câteva sfaturi iar apoi totul este gata pentru prima utilizare.

Dă-i drumul robotului și lasă-l să se plimbe prin încăpere pentru a aspira și a curăța podeaua. În acest timp el va face o o hartă cu traseul pe care l-a parcurs și după ce a acoperit toată suprafața perimetrului înregistrat se va întoarce la stația de încărcare. Poți salva mai multe zone sau încăperi și poți manual să trimiți robotul să curețe o anumită zonă. La mine acasă nu am putut folosi această funcție pentru ca am praguri înalte la fiecare ușă, în schimb podeaua sufrageriei a fost lună, mai puțin pe la colțuri unde a trebuit să îi ofer puțin ajutor. Vedeți voi… camera este dreptunghiulară iar el este rotund. Geometria este de vină nu robotul. Glumesc, forma circulară este cea mai bună pentru un astfel de dispozitiv pentru că permite navigarea mai ușor dar și întoarcerea pe loc.

Mentenanță

Robotul are nevoie de curățare periodică, măcar odată pe săptămână. În general părul, uman sau animal, rămâne încâlcit în perii. Aici întră în scenă accesoriul care seamănă cu un pieptăn în miniatură. Pentru a înlătura peria centrală, se apasă pe cele două cleme ale piesei gri și se trage în sus. Peria este liberă și se poate scoate afară. Cu partea care seamănă cu un cârlig , se trage longitudinal de la un capăt la celălalt al perii. Partea care seamănă cu un pieptăn se folosește pentru a îndepărta rămășițele din părul periei. După ce grosul a fost înlăturat se poate spăla și lăsa la uscat. Rezervorul pentru apă se scoate apăsând pe cele două butoane laterale iar pânza se îndepărtează trăgând de ariciul cu care este prinsă, apoi se scoate din șina de fixare trăgând în lateral. Pânza se poate spăla și usca fără probleme. Recipientul pentru praf se scoate pe deasupra, ridicând capacul superior. Se prinde de mijloc si se ridică în sus. Se desfac cu grijă cele două cleme marcate cu triunghiuri roșii și se golește recipientul. Filtrul se poate curăța cu o pensulă sau un tub cu aer comprimat. După ce toate componentele sunt curate și uscate, se asamblează la loc iar robotul poate fi utilizat în continuare.

Pentru a putea fi utilizat cu un alt telefon sau aplicație, se ține apăsat câteva secunde pe butonul de resetare care se află sub capacul superior.

Concluzie

Dacă instrucțiunile de folosire sunt respectate iar curățarea se face periodic, robotul funcționează automat, fără alta intervenție. Nu am avut nicio problema cu acesta cât timp am petrecut cu el și îl recomand ca și ajutor pentru curățenie în orice casă modernă. De rău nu am ce să zic și ne-am înțeles foarte bine pe perioada în care l-am testat. Dacă stau bine să mă gândesc nici nu am folosit aspiratorul clasic (în sufragerie) . Am luat cu o mătură praful de pe la colțuri și de pe margini și l-am dat în așa fel încât Marcel să îl poată lua.

Robotul este disponibil în magazinul oficial aici.

Atât.

Pwp Pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *