Căutarea unui telefon nou poate fi o provocare chiar și pentru cei mai experimentați în ale tehnologiei. Indiferent de zona de preț, trebuie să iei în calcul, bateria, ecranul, autonomia, iar în unele cazuri chiar și performanța pentru că nu este plăcut să ai nevoie acum de o aplicație iar aceasta să se deschidă mult prea târziu. Din fericire majoritatea telefoanelor moderne care trec de 700-800 de lei pot oferi o experiență fluidă. O alegere potrivită pentru oamenii care nu au un buget foarte mare dar dar își doresc un telefon mai bun este un flagship de cu jumătate de an-un an în urmă. De ce? Pentru ca prețul este considerabil mai mic iar diferențele de la modelul precedent la cel curent sunt destul de mici. Cu noua sere Xiaomi 13 deja existentă pe piață, vreau să reamintesc de Xiaomi 12T Pro. Un model  care merită atenția voastră chiar și acum în 2023 și care se descurcă în continuare foarte bine cu orice l-ai provoca.

Design

Sticlă, plastic și iar sticlă. O alegere ciudată pentru această zonă de preț, în schimb senzația tactilă este foarte plăcută. Culoarea albastră iese în evidență și chiar dacă nu este 100% pe gustul meu, m-am obișnuit repede cu aceasta. Oferă un sentiment diferit față de culorile obișnuite. Ergonomia telefonului este potrivită pentru scrisul cu două mâini, însă dimensiunile acestuia îl fac destul de greu de utilizat cu o singură mână. Butoanele oferă și ele un click satisfăcător iar per total telefonul este bine închegat iar construcția pare solidă. Totuși, nu l-aș scăpa prea des pe jos pentru ca sticla și obiectele tari nu sunt cei mai buni prieteni. Mai am de adăugat faptul că pagina oficială a produsului nu menționează nimic despre protecția la apă și praf dar pe GSM arena este precizată certificarea IP53, cu toate acestea, nu m-aș încumeta să-i fac cunoștință cu lichidele. În comparație cu 11T Pro, este un avans mic dar sesizabil

Utilizarea zi de zi

Având experiențe bune cu modelele anterioare, nici nu aveam dubii că acesta ar putea să mă dezamăgească într-un fel. Creierul lui, un procesor Snapdragon™ 8+ Gen 1 cuplat cu 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare intern m-au făcut să cred ca am în buzunar o mică uzină. Ca și idee, computerul de pe care scriu acum are doar 8GB RAM… Nici nu știu în ce scenariu ai putea să îngenunchezi acest telefon. Aplicațiile zboară, jocurile se deschid rapid și chiar dacă nu este un telefon dedicat gamingului, acesta s-a descurcat foarte bine în sesiunile de jocuri prin metrou. Mai mult, Xiaomi se laudă cu un sistem de răcire îmbunătățit și pare să țină în frâu temperaturile procesorului puternic.

credit: mi-home.ro

Jocuri

Am ales să testez Genshin Impact din prisma faptului că este un joc foarte solicitant chiar și pentru telefoanele cu procesoare puternice. Din fericire, 12T Pro s-a descurcat foarte bine, iar modul turbo este un ajutor pentru rata FPS-urilor. Temperaturile au fost rezonabile iar telefonul nu s-a încins foarte tare. Nu m-am abținut și am instalat și GTA Vice City, unul din jocurile mele preferate pe care îl instalez pe orice telefon.

OS

Sistemul de operare a fost inițial bazat pe Android 12 cu interfața MIUI13 iar cât timp am avut telefonul la teste am primit și actualizarea la MIUI 14. Multe lucruri nu s-au schimbat, niște optimizări pe aici, niște elemente grafice pe dincolo iar rezultatul este o experiență de utilizare la fel de fluidă ca și în versiunea anterioară. Pentru a păstra articolul ușor de citit nu am să insist foarte mult pe acest subiect . Ca să închid acest capitol tot ce vreau să adaug este că telefonul oferă o senzație de siguranță în utilizarea zilnică. Nu vei avea surprize neplăcute și te poți baza pe el că vei putea accesa fișierele și funcțiile de care ai nevoie într-un mod rapid, fix când ai nevoie de ele.

Ecran

Din perspectiva ochilor mei am un singur cuvânt de spus: SUPERB! Pe hârtie este precizat de Xiaomi  ca un panou CrystalRes AMOLED de 6.67” în diagonală, ce are o rezoluție de 2712 × 1220 px și o densitate generoasă de 446 ppi. Este certificat HDR10+ și compatibil Dolby Vision. Rata de reîmprospătare este de 120Hz și se poate adapta dinamic în funcție de conținutul afișat. Culorile sunt precise, contrastul este foarte bun iar în meniul telefonului vei găsi la secțiunea ecranului o multitudine de opțiuni pentru personalizarea afișajului. Lăsând deoparte această înșiruire de specificații, ecranul lui 12T Pro cred că este cel mai interesant ecran pe care eu l-am văzut la acest producător. Importantă este implementarea, iar în cazul acesta Xiaomi a nimerit-o foarte bine. Am lăsat ecranul doar la 120 Hz, am activat modul ”Saturat” și am setat temperatura de culoare spre zona caldă. Ochii s-au bucurat de text și imagini clare chiar și în bătaia directă a soarelui. Filmele se prezintă foarte bine iar per total experiența vizuală se încadrează printre cele mai bune pe care le-am avut cu un telefon. Aș putea spune și aici că este un plus mic, dar notabil față de modelul anterior.

Audio

Telefonul se prezintă cu două difuzoare stereo ”sound by harman/kardon”. Sunetul produs este puternic însă fidelitatea acestuia nu te va da pe spate. Basul este modest în schimb înaltele sunt clare. Poți activa funcția Dolby Atmos și poți modifica egalizatorul pentru o semnătură audio personalizată însă rezultatele pot varia în funcție de genul ascultat. Orice ai face, mai mult bas nu poți stoarce din aceste difuzoare. Un obicei de îl am este să ascult muzică în timp ce îmi beau cafeaua pe balcon. De data aceasta, am simțit nevoia să caut ori alt telefon la care să ascult, ori tableta, ori o boxă portabilă.

Cu toate acestea, punctele pierdute mai sus, le câștigă aproape dublat la partea wireless. 12T Pro este echipat cu Bluetooth 5.2 și suportă codecurile AAC și AptX HD. Un deliciu pentru urechile mele din prisma faptului că m-am putut bucura de muzică la o calitate foarte bună și am putut să îmi aleg orice pereche de căști  știind că voi putea asculta la capacitatea lor maximă fără să îmi fac griji legate de compatibilitate. O bilă albă pentru Xiaomi că precizează în meniul setărilor Bluetooth ce codec este folosit cu ce dispozitiv este conectat. De curiozitate am încercat să conectez trei perechi simultan și a mers. Poți selecta manual dispozitivul pe care vrei să se audă semnalul audio.

Tot în meniul Bluetooth am observat ceva pentru prima oară. Un update specific pentru această conexiune care îmbunătățește experiența audio dar și conexiunea cu mai multe perechi de căști.

Foto – Video

La acest capitol  Xiaomi insistă foarte mult pe dezvoltare și mereu prezintă câte un lucru nou. Evident, fiecare creator își laudă creația așa că îi las pe ei să explice grozăveniile din spatele camerei în timp ce eu, aici, mă voi concentra pe rezultatele obținute. Tot ce trebuie să știi este că senzorul principal are o rezoluție de 200 MPX, cel secundar este de 8 MPX cu lentilă ultrawide iar ultimul este de 2 MPX cu capabilitate macro.

Cadrele obținute sunt pline de culoare și bine definite chiar și în lumină slabă. M-am nimerit în jur de ora 8 seara pe Calea Victoriei, în weekend, când aceasta a fost închisă. Am tras câteva cadre iar apoi când m-am uitat la ele m-au lăsat senzația de poză pe care o primești de la cineva când pleacă în vacanță. Dacă aș vrea să conving pe cineva să viziteze Bucureștiul, i-aș trimite cadrele acestea fără să mă gândesc de două ori. Telefonul s-a descurcat bine iar imaginile surprinse sunt detaliate, corect expuse și destul de precise din punct de vedere al culorilor. Camera ultrawide se descurcă și ea bine însă rezultatele sunt obișnuite pentru o astfel de configurație. Nimic în plus, nimic în minus. Apreciez foarte mult în schimb consistența culorilor și a expunerii atunci când treci de la o cameră la alta.

Am rămas plăcut surprins după ce soarele a apus. Nu sunt și nu am fost niciodată fan night mode atâta timp cât am la dispoziție controale manuale și un stâlp, zid sau ceva de care să sprijin camera. Mai jos sunt câteva perechi de cadre, unul în modul auto și celălalt în modul night. Diferențele sunt atât de mici încât nu am simțit nevoia să mă ating de modul pentru noapte. Este un semn bun pentru că lentilele, în combinație cu senzorul puțin mai mare și software-ul de procesare a imagini lucrează împreună pentru un rezultat satisfăcător din punct de vedere al unui telefon. Pot spune că ideea de point’n’shoot este foarte bine implementată la acest telefon. Nu m-am atins de controalele manuale pentru că nu am simțit nevoia. Ocazional am reglat compensația expunerii în funcție de situație.

Pe partea video mă așteptam să fiu impresionat însă rezultatul este unul mixt. Imaginea surprinsă este foarte clară și detaliată, iar culorile sunt apropiate de realitate. Ce nu îmi place în schimb este stabilizarea. Telefonul are momente în care imaginea ”tremură”. Ca și idee, nu mergeam rapid sau cu pași foarte hotărâți. Sunt sigur că un stabilizator separat înlătură eficient această problemă sau un update pentru aplicația camerei. Sunt sigur că este o problemă software și nu hardware pentru că imaginile în sine sunt foarte bune.

Aproape era să uit de camera frontală. Aceasta are un senzor de 20 MPX iar rezultatele nu sunt rele chiar deloc. Aspectul general al cadrelor îmi place, iar acestea pot fi cu siguranță utilizate ca atare pe rețelele de socializare.

Autonomie

Cu un acumulator de 5000 mAh și încărcare rapidă la 120W nu mi-am făcut griji că aș putea să rămân fără baterie pe timpul zilei. Cu ecranul setat constant la 120 Hz și o utilizare care a implicat rețele de socializare, chat, navigat pe internet și câteva videoclipuri de câte 10-15 min. urmărite pe YouTube, la finalul zilei m-am întors cu aprox 20-25% baterie. Nu este rău având în vedere că nu am “menajat” mai deloc telefonul. Din fericire Xiaomi nu a adoptat trendul curent iar în pachet este inclus și încărcătorul alături de cablu USB și clasica husă de silicon.

Final

În încheiere mai am să vă spun că telefonul suportă conectivitate 5G, are prezent deja clasicul senzor IR pentru controlul electrocasnicelor, iar conexiunea la internet este realizată prin WiFi 6.

Părerea pe care o am despre telefon este în mare parte una pozitivă. Singurele nemulțumiri majore pe care le am sunt legate de plasticul ramei în raport cu prețul de 4100 de lei, calitatea discutabilă a difuzoarelor, unde cu riscul de a părea răutăcios, nu știu ce caută sigla harman/kardon în acest context și stabilizarea optică pe partea video.

Trebuie să îi dau credit pentru ecranul foarte bun, un sunet cu o fidelitate înaltă prin conexiunea  Bluetooth și pentru experiența generală de utilizare care este fluidă, rapidă și fără cusur. Înafară de cele menționate mai sus, multe lucruri nu am de comentat despre dânsul. Este un flagship în toată regula și se comportă ca atare. Este o alegere potrivită ca și alternativă la producătorii populari în schimb trebuie să iei în considerare cele trei minusuri pe care eu le văd: plasticul ramei, difuzoare neimpresionante și stabilizarea video.

Atât!

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *