Primul telefon prezent la review pe 2023 este Realme 9i 5G, un midrange sincer și modest care livrează ceea ce promite. Îl am în teste de aproape o lună de zile iar acum este momentul să vă povestesc despre interacțiunea mea cu el.
Eram la birou când l-am primit iar cum sunt eu super curios din fire, nu m-am putut abține pană acasă și am aruncat o privire în cutie. Obișnuit cu brandurile de genul acesta și cu ce oferă în pachet, am fost surprins să găsesc pe lângă husa de silicon, cablul și alimentatorul, o extra folie de protecție. Drăguț!
Voi începe prezentarea cu un clasic look’n’feel. Urmând trendul modern, muchiile telefonului sunt drepte iar finisajul mat al plasticului se simte bine la atingere. Spatele este și el tot din plastic iar aspectul acestuia amintește de o vopsea metalizată. Dacă mă întrebi pe mine, combinația arată chiar bine și este suficient de îndrăzneață pentru a ieși subtil în evidență. Încă o surpriză plăcută, cel puțin pentru mine, a fost să văd cititorul de amprentă încorporat în butonul de pornire. Deobicei senzorii optici de sub ecran din această zonă de preț au tendința de a da ocazional rateuri și de a fi ceva mai înceți în deblocarea telefonului. Mai menționez aici că butoanele oferă un răspuns tactil bun și au acel click satisfăcător.







Ecranul este unul de tip IPS, suficient de luminos pentru a fi privit în lumină puternică dar nu neapărat ușor de utilizat în bătaia directă a soarelui, cel puțin nu cu tema neagră. Rezoluția este FHD+ @90 Hz iar panoul oferă culori vii și imagini clare cu muchii bine conturate, inclusiv când este afișat un text cu font foarte mic. Toate acestea sunt afișate rapid și fluid datorită ratei de reîmprospătare mari. Personal consider ca 90Hz este punctul optim între animații rapide și fluide și un consum bun de energie. Pentru un contrast mai mare ar fi fost interesant un OLED însă pot aprecia și acest IPS mai mult decât decent.

Creierul operațiunilor este un MediaTek Dimensity 810 și este ajutat de 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Există și suport pentru card microSD și nu trebuie să renunți la un sim pentru a extinde memoria internă. URA!!! Niciodată nu am fost fan sertare hibride!

Poate că pe hârtie aceste specificații midrange nu rezonează cu un entuziast, însă într-un scenariu real de utilizare pot spune cu ușurință că telefonul zboară prin diverse aplicații de chat, consum multimedia și sau rețelele de socializare. Jocurile vor rula și ele însă nu la performanțele unui chipset de clasă înaltă. Te poți juca PUBG, Asphalt 9 sau Genshin Impact fără probleme, însă elementul vizual va avea un pic de suferit. Din fabrică, telefonul rulează Android 12 cu skin-ul Realme UI 3.0. La fel ca și GT Neo 3, capabilitățile de personalizare rămân neschimbate, fapt ce mă bucură pentru că din când în când îmi place să mai schimb accentele de culoare, iconițele, fonturi, și așa mai departe. Momentan nu știu cu exactitate când și dacă un update la Android 13 va fi disponibil. Rămâne de văzut.





Următoarele pe listă sunt camerele. Aici nu am fost surprins dar nici dezamăgit. Senzorul principal este de 50 MPX f/1.8 și este acompaniat de încă două camere una macro și una depth asupra căror nu voi insista. Pe timp de zi, în lumină naturală, cadrele sunt detaliate, bine saturate și bine expuse. Nu sunt rele chiar deloc în schimb lipsa stabilizării optice se simte atunci când vrei să filmezi. Pe măsură ce scazi cantitatea de lumină, detaliile au de suferit iar granulația începe să își facă prezența. Clar nu este un camera phone însă cu puțină răbdare și un trepied poți atinge rezultate chiar bune, mai ales că modul PRO nu este limitat și ai acces la setările manuale pentru expunere, iso, balans de alb și focus.









Senzorul frontal este de 8 MPX și poate fi folosit pentru deblocare facială. Selfie-urile arată decent iar aici am dat peste o funcție chiar interesantă, care te ajută când lumina este slabă. Telefonul recunoaște condițiile mediului iar dacă în jur este prea întunecat, aplicația camerei se schimbă automat pe tema albă pentru a încerca să compenseze liminozitatea. Rezultatul nu este rău, însă într-o cameră total întunecată calitatea este cea care are cel mai mult de suferit.


La capitolul conectivitate telefonul se prezintă cu un mix satisfăcător de caracteristici. Există 5G însă wifi 6 nu este prezent, doar ac (5Ghz). Există bluetooth 5.2 cu suport pentru AAC și LDAC dar fără aptX sau aptX HD în schimb, o mufa audio jack 3.5 mm este prezentă. Plata la POS se poate realiza fără probleme cu ajutorul funcției NFC și este rapidă și fără probleme.

În testele mele, audiția muzicală prin căști, cu sau fără fir s-a dovedit a fi satisfăcătoare în raport cu preferințele unui utilizator obișnuit sau de ce nu, chiar și a unui unui ceva mai pretențios. După mine, consider că în segmentul midrange, la capitolul audio, Redmi Note 11 Pro Plus 5G rămâne unul dintre telefoanele mele preferate . Ce nu mi-a plăcut așa mult a fost experiența audio a difuzorului. Da, am scris bine, difuzorului pentru că Realme 9i 5G are în 2022/2023 doar unul singur…

Ar fi interesant dacă s-ar renunța la acei senzori depth, care din punctul meu de vedere sunt depășiți de software și să se acorde mai multă atenție lucrurilor mai utile, în cazul acesta un difuzor mai bun.

Ajung și la autonomie. Acumulatorul de 5000 mAh a reușit să reziste până seara la 22:00 într-o zi de utilizare moderată fără gaming. Dacă încludem și gaming câte o jumătate de oră dus/întors la birou, ora la care telefonul are nevoie de priză este în jur de 18:00. Nu e rău deloc având în vedere că bateria se încarcă relativ repede, la 18W. Bine,în 2022/2023 unele modele puțin mai scumpe și altele chiar mai ieftine au 25-30W sau chiar mai mult așa că 18W par puțini dar cum zice românul, mai bine decât deloc!
Acum că am terminat cu telefonul, pot spune liniștit că experiența cu el nu a fost chiar atât de rea pe cât îmi imaginam. Sincer să fiu, singurul lucru care chiar mi s-a părut deranjant a fost difuzorul ăla fir-ar el să fie și camera pe care nu prea te poți baza după lăsarea întunericului. Bine, nu că ar fi multe telefoane sub 1500 de lei cu o cameră stelară dar cu difuzoare decente da. Cu toate acestea telefonul primește o recomandare caldă pentru cei care sunt în căutarea unui brand alternativ de telefoane. Mi-a plăcut foarte mult ecranul, sistemul de operare curat și cu opțiuni de personalizare pentru orice gust, designul și faptul că se simte solid în ciuda construcției din plastic, iar spre final bateria care pare să fi ținut pasul cu mine în majoritatea zilelor.
Un singur aspect ar putea sta în calea achiziției și acela este prețul. La momentul publicării acestui articol, singura ofertă pentru acest model am găsit-o la Orange, fără abonament, pentru varianta de 4GB/64GB: 1100 lei. Poate la alte magazine va fi ceva mai ieftin însă varianta din acest articol va fi cu siguranță ceva mai scumpă.
Uite aici pagina oficială a produsului:
Atât!
Pwp pa!