A se consuma la o ceașcă de cafea sau ceai
Pfffffffffffffffffffff… Am eu impresia sau aceasta este o întrebare la care nu prea se încumetă nimeni să dea un răspuns? Până și eu am căutat pe Google și pe YouTube oameni care să dezvolte acest subiect și eventual să contureze un răspuns mai concret, însă nu pot afirma că am găsit rezultate mulțumitoare. La final, cel mai bun răspuns ți-l poți da singur într-un singur fel: îți iei o tabletă și te apuci de treabă. Problema este alta, ce faci dacă nu ești mulțumit? O dai înapoi, o vinzi, o faci cadou sau o uiți într-un raft și o pornești din an în paște când mai pleci în vacanță? Deoarece tot am avut de curând MatePad 11.5’ S pe mâini (căruia o să îi spun simplu MatePad pe parcursul articolului), m-am gândit că este ocazia perfectă să încerc să dau și eu un răspuns, bineînțeles, trecut prin filtrul personal și prin fluxul de lucru zilnic. Am mai avut acest gând și în trecut, dar după cum am povestit și în materialul dedicat tabletei, nu prea m-am înțeles cu accesoriile de tip tastatură din pricina faptului că majoritatea lor nu oferă o soluție de prindere sigură și mereu stăteam cu frică să nu trântesc dispozitivul. Un alt factor care m-a împiedicat să conduc un astfel de test a fost lipsa includerii în pachet a unui astfel de accesoriu și nevoia de a-l achiziționa separat la un preț destul de mare.
Acum ceva ani am cumpărat impulsiv un Tab S5e. Subțire, baterie bună, ecran OLED, 4 difuzoare, slot pentru card SD și conexiune 4G. Să vezi că o iau cu mine peste tot. Aiurea. Am tot așteptat să mai scadă prețul tastaturii dedicate, dar în zadar. Am luat până la urmă o husă cu stand și o tastatură Bluetooth și după o săptămână de căutat suprafețe plate unde să pot sta liniștit mi-am dat seama că e mai multă bătaie de cap și tot laptopul e de bază. Tableta a ajuns să fie consolă de muzică prin sufragerie și nu cred că a mai trecut pragul casei de 3 ori de atunci.
Revenind în prezent, m-am entuziasmat tare mult când am văzut că Huawei a luat decizia înțeleaptă de a include husa cu tastatură în pachet. Practic ai protecție pentru tabletă și o modalitate mai mult decât decentă de a introduce text, ambele fără extra costuri. Așa da!
OK, o problemă a fost rezolvată. Ideea de a lucra de pe un astfel de dispozitiv parcă nu mai este așa de rea acum. Mai rămâne problema aplicațiilor. Înainte de a continua, aș vrea să vă spun ce fac eu toată ziua pe un laptop. Am să împart toate aceste idei în 3 categorii: COMUNICAȚII, PRODUCTIVITATE și DIVERTISMENT.
COMUNICAȚII
Pentru a ține legătura cu oamenii, folosesc diferite conturi de Gmail, Outlook și contul de la muncă. Pe laptop folosesc, ori Outlook (pe cel de la muncă) ori Thunderbird (pe cel cu Linux). Din fericire, dispozitivele mobile dispun de o abundență de clienți pentru email, unde poți conecta câte conturi dorești. Pe MatePad, folosesc aplicația standard care afișează bine toate mesajele sub formă de conversații (thread view), alături de aplicațiile dedicate Gmail și Outlook. Pentru mesajele instant, Whatsapp, Telegram și Messenger, toate pot fi descărcate fără prea mult de lucru.
Ca să concluzionez gândurile din această categorie, pot spune că funcționalitatea este 1:1 cu cea de pe desktop / laptop, singurele diferențe fiind cele vizuale. Pot să-mi fac treaba liniștit, fie că răspund mesajelor pentru muncă, fie că stau la bârfă online cu prietenii.
PRODUCTIVITATE
Ei bine, aici am avut ceva de adaptat și căutat, motiv pentru care această secțiune va fi puțin mai lungă. Stilul meu de lucru implică utilizarea mai multor desktop-uri virtuale. De exemplu prefer să țin aplicația de muzică și chat pe primul desktop, browserul pe doi, editorul de text pe trei, email-ul pe patru și cam atât. MatePad în schimb nu dispune de un mod dedicat desktop.
Pe partea cealaltă, interfața permite totuși lucrul cu două aplicații alăturate sau deschiderea a 2 programe diferite în ferestre dedicate care pot fi redimensionate și/sau minimizate într-o bulină care poate fi poziționată pe rama din stânga sau din dreapta. Dock-ul nu poate fi accesat atunci când o aplicație ocupă întregul ecran așa că utilizarea tabletei precum un desktop obișnuit este diferită dar nu imposibilă.
Între noi fie vorba nici interfața Linux pe care o folosesc (GNOME) nu are în mod prestabilit dock-ul vizibil, iar pentru a-l invoca, ori duci cursorul în colțul din stânga sus al ecranului (precum MacOS), ori apeși tasta WIN (Meta Key) + A pentru a afișa toate aplicațiile și desktop-urile virtuale. Ideea din spate a acestui flux de lucru este de a încuraja o mai bună organizare, dar și de a te obliga să te concentrezi fără prea multe distracții pe ecran.
În cazul tabletei, pentru a accesa o altă aplicație, ori folosești degetul pe ecran pentru a reveni în HOME SCREEN, ori scurtătura din butoane apăsând META + D. Vederea de ansamblu a aplicațiilor deschise poate fi accesată asemeni Windows, Linux sau MacOS prin combinația de taste ALT + TAB sau META + TAB. Indiciul vizual care evidențiază aplicația selectată este destul de minimalist, iar pe fundal negru poate fi destul de greu de observat.
Ce pot în schimb să fac, este să comut ușor între ultimele două aplicații folosite apăsând doar o singură dată META + TAB. De exemplu pot redacta un text și pot arunca o privire rapidă într-un browser unde am informația necesară, ca apoi să revin în editorul de text, având în același timp alte aplicații minimizate precum Whatsapp și YouTube Music într-una din lateralele ecranului. Eu am ales să poziționez bulina în dreapta jos a acestuia deoarece îmi este mai ușor să ajung la ea cu degetul arătător sau mijlociu, fără să fac prea multă “gimnastică digitală”. De asemenea, aplicațiile pe care le folosesc mai des le-am poziționat în dock pentru a le accesa cu ușurință, iar acesta îmi mai dă o mână de ajutor prin afișarea ultimelor 5 aplicații deschise, ceea ce face multitasking-ul mai ușor.
O piedică destul de mare a fost să găsesc un editor de text, în ciuda faptului că magazinul de aplicații dar și internetul este plin de soluții, Microsoft Office pentru dispozitive cu ecrane mai mari decât cel al telefonului nu este gratis, WPS Office mi se pare o aplicație greoaie, Only Office este destul de minimalist și nu afișează uneltele de redactat text decât într-un submeniu destul de greu de accesat, iar Huawei Docs din păcate nu mai este dezvoltat și nici disponibil pentru descărcare. Nevoile mele în această zonă sunt simple: Vreau să pot redacta text, să-l corectez în limba română și să îl pot copia la final în editorul Word Press. Pentru că acum sistemul de operare al celor de la Huawei ușurează și mai mult utilizarea aplicațiilor Google, m-am decis să utilizez Google Docs. Aplicația are o interfață simplă, uneltele pentru text sunt ușor vizibile într-un toolbar minimalist, pot corecta textul în limba română și cel mai important lucru: pot lucra fără internet, iar când revin online totul se sincronizează automat. Trebuie să vă menționez că este pentru prima oară când folosesc pe un dispozitiv mobil suita office Google pentru alte activități dincolo de vizualizarea simplă a unui document.
A doua aplicație care merită menționată, mult mai complexă și care imită foarte bine interfața Microsoft Office este Text Maker. Este gratis, atât varianta mobilă cât și cea pentru desktop, rulează pe Windows, MacOs, Linux, Android și iOS și este compatibilă cu toate formatele Office. Îmi place foarte mult fluxul de lucru în această aplicație, însă există un singur dezavantaj care m-a determinat să-mi îndrept atenția spre Google Docs: corectarea textului în limba română nu este neapărat cea mai bună. Păcat :(. Dincolo de acest lucru, personal consider că este una dintre cele mai bune aplicații de redactat text pentru o tabletă. (Varianta desktop a acestei aplicații pare să nu prezinte aceste mici impedimente referitoare la corectarea textului)
O altă provocare a fost browser-ul. Zilnic utilizez pe desktop Firefox și Vivaldi. Din fericire ambele programe au un echivalent și pentru mobil însă Firefox mi se pare destul de minimalist, așa că mi-am îndreptat atenția mai mult spre Vivaldi. Interfața sa este asemănătoare cu cea desktop și deși majoritatea browserelor mobile dispun de această funcționalitate Vivaldi pare cel mai bine închegat, iar paginile paginile afișate în modul desktop arată precum cele vizualizate pe un ecran mai mare. Mai mult, modalitatea de a sincroniza taburile și bookmark-urile îmi lasă impresia că este mai facilă și mai ușor de gestionat în raport cu Chrome, Edge, Opera (big no no) sau altele. De asemenea, pot urca sau corecta conținut pe Super Chestii mai ușor iar interfața Word Press este reprodusă aproape 1:1 cu varianta desktop a browser-ului, fără ca elementele să fie prea înghesuite din pricina dimensiunii ecranului.
O altă activitate desfășurată pe laptop este editarea simplă a fotografiilor. Pentru tabletă și mobil folosesc Snapseed, un editor gratis și fără reclame de la Google care permite redimensionarea și modificarea parametrilor unei imagini într-o manieră ușoară și intuitivă. Este perfectă pentru a gestiona conținutul care urmează apoi să fie postat pe site sau pe rețelele de socializare.
Pentru modificarea sau scurtarea fișierelor video, tableta are deja o aplicație preinstalată care se numește Petal Clip. Aceasta este o versiune mai simplă a unui editor video și dincolo de efectele și template-urile pentru social media, funcționalitatea ei permite editarea de bază a unui videoclip. Clar nu poți face producție în adevăratul sens al cuvântului însă cu puțină răbdare ai posibilitatea de a obține rezultate mai mult decât decente.
O ultimă activitate despre care vreau să vorbesc este gestionarea fișierelor. MatePad are deja preinstalat un manager pentru acest lucru și permite mutarea, copierea, redenumirea și vizualizarea diferitelor formate de imagini, text și video. Un alt program pe care îl prefer este MiXplorer, un manager de fișiere pe care l-am descoperit acum mulți ani pe XDA Developers și pe care îl folosesc încă din perioada Android 2.3. Acesta are funcții avansate de căutare, redenumire sau arhivare, însă motivul pentru care îl folosesc este vederea de tip Dual Pane. Pot accesa și vizualiza simultan două locații cu fișiere, indiferent dacă acestea sunt stocate local sau pe un mediu extern precum stick USB sau SSD extern. Singurul dezavantaj este lipsa scurtăturilor din tastatură, motivul fiind simplu, aplicația este dezvoltată specific pentru telefoanele mobile. Pentru cei care vor să organizeze poze și alte chestii într-un mod mai avansat, le recomand să arunce o privire pe linkul de mai sus, este un proiect dezvoltat independent și poate fi descărcat gratis. (NOTĂ: nu folosiți alte linkuri de pe Google, sau alte pagini înafară de locația originală, adică XDA Developers.)
Acum că am găsit câte o soluție pentru fluxul de lucru pe care îl am zilnic, mai trebuie să vă spun câteva cuvinte legate de tastatură. Multe dintre combinațiile de taste cu care suntem obișnuiți se regăsesc și în cazul lui MatePad. De exemplu pot schimba limba cu META + SPACE și în cazul în care am tastatura setată în limba română, pot folosi tasta ALT (din dreapta) sau ALT (din dreapta) + SHIFT pentru a introduce caracterele precum paranteze drepte, acolade, ghilimele, etc. în loc de ă, î, â, ș, ț. Pot folosi CTRL + F pentru a căuta text într-un document, CTRL + C pentru Copy, CTRL + X pentru Cut și CTRL +V pentru Paste. De asemenea, poți realiza un screenshot interactiv folosind combinația de taste META + SHIFT + S, la fel ca pe Windows sau Fn + – (minus) pentru un screenshot complet al ecranului.
În contrast cu cele menționate mai sus, există și câteva minusuri. De exemplu tastele F1… F12 nu sunt prezente și nici nu au accesare alternativă prin tasta Fn. Nu există butonul fizic DEL, iar pentru a-i accesa funcția trebuie să apeși Fn + Backspace. Nu există scurtături pentru control media deși tastele 8, 9 și 0 nu au funcții secundare alocate. Mi-aș fi dorit să pot schimba muzica direct de la tastatură cu Fn + CEVA, fără sa fiu nevoit să accesez panoul de notificări sau să deschid playerul muzical. Tot în aceeași idee, aș fi vrut ca sistemul să aibe posibilitatea de a crea scurtături din tastatură în mod nativ, fără a descărca alte aplicații. (mă rog… nici pe Windows sau MacOS nu poți realiza acest lucru ușor, însă povestim altădată).
DIVERTISMENT
Această secțiune este destul de scurtă deoarece nu sunt prea multe de povestit. La fel ca pe un laptop sau desktop, poți urmări filme și seriale folosind aplicațiile de streaming cunoscute, poți accesa paginile lor direct din browser dacă dorești. Unde consider că tableta în general (MatePad în particular) strălucește, este la calitatea audio. De obicei, aceste produse din clasa medie de preț sunt concepute special și pentru consum multimedia, așa că experiența audio este adesea mai bună ca cea a unui laptop. Pe partea cealaltă, poți avea noroc să găsești un notebook cu difuzoare decente în jurul sumei de 2000-2500 lei, în general de la ASUS, uneori chiar și de la ACER.
Un alt factor care poate reprezenta un avantaj la tablete este ecranul care de multe ori are o luminozitate mai bună și o densitate a pixelilor mai mare în raport cu un display convențional FHD al unui laptop de 14 sau 15 inch aflat în același segment de preț. (Nu dau acum ca exemplu ecranul lui MatePad deoarece acesta este în mod particular un ecran foarte bun de care alte tablete nu dispun, dar tare mult mi-aș dori ca acesta să fie noul standard.)
Dincolo de muzică și filme, poți descărca jocuri, ori din magazinul de aplicații al tabletei ori de pe internet (deși nu recomand), însă această activitate nu reprezintă neapărat unul din scopurile pentru care m-am gândit să realizez acest material.
Cam asta ar fi de spus despre divertisment. Ceea ce poți face pe alte dispozitive, poți și pe tabletă, avantajul real fiind portabilitatea dar și calitatea ceva mai bună a imaginilor sau a sunetului comparativ cu un laptop modest.
Concluzii
Din experiența avută în ultima săptămână pot spune că o tabletă poate fi folosită lejer în ceea ce privesc activitățile simple de tip office, comunicarea sau urmărit serialul preferat când ești în deplasare. Majoritatea utilizatorilor care nu au nevoie de programe speciale dedicate ingineriei, designului grafic avansat sau soluții office deosebite, pot alege o tabletă și nu vor simți că lipsește ceva. Singurul lucru peste care trebuie să treacă este adaptarea fluxului de lucru la un nou sistem de operare, aplicații alternative și/sau layout-uri diferite de tastaturi.
În ultima săptămână am folosit foarte des tableta și m-am încăpățânat să realizez acest material fără să mă ating de laptop. Singurul impediment major pe care l-am întâlnit a fost inabilitatea de a conecta direct aparatul foto la tabletă folosind un cablu USB. Am rezolvat-o ușor cu un cititor extern de carduri, iar problema nu este a tabletei ci a aparatului foto care nu este compatibil cu dispozitivele mobile (am testat în mod evident și telefonul mobil iar rezultat afost același).
Pentru transfer foto pe astfel de dispozitive mobile, Fuji are aplicația XApp, însă pentru a o folosi Marte trebuie să fie retrograd, planetele aliniate, Luna plină și trebuie sacrificată și o virgină la miez de noapte. În cazul în care nu v-ați prins, este destul de slab dezvoltată :D.
Înainte de a încheia aș vrea să izolez puțin tableta de subiectul materialului. În articolul ei dedicat am spus că este “aproape” perfectă. Îmi mențin această părere și consider în continuare faptul că este una dintre cele mai bune tablete din segmentul ei de preț (2500 lei). Tastatura inclusă reprezintă un mare avantaj, alături de ecranul foarte bun care face față cu brio mediilor luminoase și extrem de luminoase. De asemenea, lucrul cu diverse aplicații deschise și lăsate să ruleze în fundal este o plăcere grație faptului că nu există deloc momente în care sistemul sacadează. Pentru mine munca fără muzică nu există. De multe ori îmi iau boxa portabilă cu mine în bucătărie și mă apuc să scriu la o cafea. Am observat că instinctiv am pus mâna doar pe tableta deoarece boxele ei sună mai mult decât satisfăcător.
Am sa fiu sincer cu voi și vă spun ca tastatura inclusă a fost elementul principal care m-a determinat să fac această încercare și să vă povestesc și vouă despre ea. Într-un fel sau altul, majoritatea lucrurilor pe care le-am menționat în review s-au sedimentat și mai bine în producție, dacă îmi permiteți această exprimare. Judecând după experiența inițială, dar și după acest experiment, recomand în continuare această tabletă celor care vor un dispozitiv mai ușor și mai portabil decât un laptop, fără să simtă lipsa unor lucruri importante precum modalitățile de comunicare, gestionarea fișierelor sau munca de tip office.
Acestea fiind spuse, o singură notă de final mai am de adăugat. Cu siguranță ați observat că nu am menționat nimic despre pix. Motivul principal a fost faptul că accesoriul este separat și reprezintă un cost suplimentar. Deși experiența oferită de el este demnă de menționat și ține piept competitorilor de pe piață, nu toți utilizatorii vor valorifica pixul la adevăratul său potențial. Mă dau exemplu pe mine, îmi place foarte mult să iau notițe cu el, dar nu mă descurc absolut deloc la desen, așadar, gândind rațional, pot scrie repede ceva informație folosind tastatura fizică sau ecranul. Cel mai probabil cineva care chiar crează artă digitală s-ar concentra mai mult pe pix și mai puțin pe ceea ce am menționat mai sus.
Cam acestea ar fi de spus în ceea ce privește utilizarea unei tablete în loc de laptop. În cazul meu, am putut adapta stilul de lucru fără prea multe bătăi de cap și fără să forțez activitatea doar de dragul de a demonstra ceva. Recomand acest MatePad pentru acest lucru? Da! Ne auzim data viitoare cu altă poveste.
Da, știu de existența DeX și despre asemănarea sa foarte mare cu un mediu desktop, dar Samsung nu are un produs care să includă și tastatura în pachet. Există Tab S9 FE ( 6 Gb RAM + 128 Gb spațiu de stocare + cititor microSD) care include un pix și care se învârte în jurul sumei de 2100 de lei însă prețul tastaturii dedicate la momentul scrierii acestui articol este de aproape 800 de lei. Cu toate acestea, pixul poate fi mai atrăgător pentru persoanele creative, însă pentru restul utilizatorilor MatePad 11.5 S este o alegere mult mai potrivită. Există alternative mai accesibile precum Redmi sau Lenovo, însă combinația (sau rețeta) hardware nu este la fel de echilibrată ca în cazul acestor două modele. De asemenea, tastaturile aftermarket nu sunt la fel de sigure ca cea a lui MatePad, ceea ce mă face să mă întorc la problema inițială de a găsi mereu o poziție optimă de utilizare și teama că o voi scăpa pe jos.
Atât!
Pwp, pa!
Articol fain, lejer, opinie personals. OK!!!