Cunosc ideea de monitor portabil de multă vreme, însă nu pot spune că am dezvoltat un interes prea mare pentru acest subiect. De ce? Majoritatea dispozitivelor de genul acesta nu permit reglarea ecranului la mai mult de unul sau două unghiuri (cel puțin cele peste care am dat), unele au alimentare separată sau în ciuda faptului că sunt portabile, ele în sine erau destul de voluminoase.
Acest Philips mi-a atras atenția prin faptul că este destul de subțirel, are margini înguste, cu excepția bărbiei și are o talpă de sprijin care permite reglajul la orice unghi. În sfârșit ceva care consider că este portabil în adevăratul sens al cuvântului.
La prima vedere designul minimalist îți lasă impresia că este o ramă foto. Ecranul este de 15 inci iar produsul cântărește aproximativ 1Kg. Monitorul vine în pachet cu o husă de protecție pentru transport și un cablu USB -C care la un capăt are atașat un adaptor USB -A. Tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la o sursă de semnal și Voilà! – imagine instant! Nu ai nevoie de drivere, alte softuri sau extra cabluri de alimentare. Ador genul acesta de produse care sunt construite pentru un singur scop iar execuția este fără cusur.
De curiozitate am conectat ecranul și la tabletă, un Tab S5e. Pe lângă faptul că s-au conectat instant, tableta m-a întrebat dacă vreau sa deschid DeX (interfața stil desktop a celor de la Samsung). Am apăsat DA iar interfața android s-a transformat într-una convențională cu taskbar, pictograme, ferestre, etc. Partea cea mai interesantă este că ecranul tabletei poate avea funcție de tastatură + touchpad. Cât de cool este acest mix & match de produse care pur și simplu funcționează? Îmi place.
Am testat monitorul și pe Linux (Ubuntu, Pop OS, Linux Mint) dar din motive necunoscute sistemul nu a reacționat nici pe USB -A nici pe USB -C (ASUS GL703GE). Zephyrus G14, laptopul de drum, are suport pentru Display Port pe USB -C și nimic. În mod ciudat, pe laptopul de muncă (IdeaPad 5), monitorul a fost recunoscut de Ubuntu doar prin USB -C.
În ceea ce privește utilizarea cu un sistem Windows pot spune că nu vei avea probleme, cu Android experiența poate varia în funcție de dispozitiv pentru că nu toate telefoanele și tabletele au suport pentru ieșire video și nu toate care au acest suport au neapărat și o interfață desktop dedicată precum DeX. Acestea fiind zise, hai să vorbim și despre celelalte caracteristici ale monitorului.
După cum am menționat deja până acum, monitorul se conectează prin USB -C (sau USB -A cu ajutorul adaptorului) iar diagonala acestuia este de 15 inci. Rezoluția este FHD @75Hz iar tehnologia afișajului este IPS, însă în ciuda părerii generale cum că IPS-urile au culori bune, ei bine, acesta nu prea strălucește nici la propriu nici la figurat. Acoperirea gamelor de culori NTSC și sRGB este destul de modestă, procentajele fiind de 46% respectiv 64% conform specificațiilor oferite de producător. În raport cu un monitor de clasă medie, culorile nu sunt atât de intense iar luminozitatea este destul de slabă. Controlul setărilor se face cu ajutorul butoanelor poziționate pe rama din spate a piciorului iar meniul prezintă opțiunile obișnuite pentru contrast, luminozitate, sau moduri de afișare. Pot spune că aici modul ECO își are rostul pentru că în general, sursa de energie pentru monitor este acumulatorul unui laptop sau al unei tablete/telefon. Cu căt consumul de energie este mai mic, cu atât durata de folosire este mai mare. În testele mele nu am observat o diferență colosală, în schimb poți stoarce câteva zeci de minute în plus folosind acest mod.
Să nu uit, monitorul încorporează și două difuzoare, utile la nevoie, însă calitatea audio nu te va da pe spate.
Spre final pot spune că Philips 16B1P3302 nu va fi ecranul pentru următoarea ta producție video în schimb este un aparat/accesoriu al naibii de util atunci când vrei să ai un extra ecran ușor de transportat la birou, acasă, în sala de ședințe sau mai ales pe drum. Trebuie să menționez aici că dacă vrei să îl plimbi de colo colo trebuie să ai grijă să nu îl îndoi în ghiozdan. Deși are o carcasă metalică, aceasta este destul de subțire și flexează destul de ușor. Nu este ultra fragil dar este un aspect de luat în considerare în cazul în care ai obiceiul să arunci obiecte la grămadă în ghiozdan.
Portabilitatea are un preț iar acesta s-ar putea să nu vă placă: aprox. 1250 RON. Destul de mult în raport cu un monitor convențional care poate costa chiar și 300 – 400 RON.
Părerea mea sinceră este că designul, conectivitatea USB -C și suportul cu reglaj la orice unghi nu justifică neapărat această sumă. Aș fi închis ochii dacă panoul avea culori ceva mai bune sau o luminozitate mai mare însă de data asta, pentru prima oară, zic PAS. Philips 16B1P3302 este destul de greu de recomandat cu excepția cazului în care chiar ai o nevoie imensă de un astfel de dispozitiv portabil.
Atât!
Pwp pa!