Le ce bani crezi că poți să îți iei în 2024 un smartwatch la care poți vorbi? 1000 de lei? 800 de lei? Poate 500 de lei? Nope! Cu 200 de lei!!! Da’ de bani ăștia îți dă doar cutia? Nu, nu, nu, de 200 de lei primești chiar un ceas cu ramă metalică, o curea de silicon și ceea ce m-a uimit cel mai mult, un difuzor. Practic poți folosi ceasul pe post de handsfree atunci când ești la volan sau când ai telefonul în cealaltă camera și ți-e lene să te duci după el. Hai să vă povestesc despre ce e vorba și dacă nu sunteți convinși că e pă bune, vă invit să citiți până la sfârșit. Știu, nici mie nu mi-a venit să cred și dacă mai aveam o pereche de sprâncene le ridicam și pe acelea în semn de suspiciune.
Surprinzător de bine executat pentru zona de preț
Ceasul despre care vorbim astăzi este produs de Maxcom, iar modelul poartă numele de Arsen Pro FW25. Între noi fie vorba, nu este nimic “profesional” la acest ceas, dar voi trece cu vederea acest lucru, deoarece este un trend cu care nu te poți lupta. Revenind la ceas, am fost plăcut surprins încă de când am pus mâna pe el pentru prima dată. După cum am spus și în rândurile de mai sus, are o construcție metalică, lucru la care nu mă așteptam deloc mai ales la banii ăștia. Foarte bine! Nu vă entuziasmați totuși. Nu se compară cu ceasurile de peste 1000 de lei. Cu toate acestea, execuția este surprinzător de bună, iar ecranul pătrat este protejat cu sticlă. Drăguț! Capacul din spate pare tind să cred că este fabricat din plastic ( pentru că am observat mici zgârieturi fine în urma utilizării zilnice) , însă nu mă deranjează acest lucru. Curelele de silicon roz sunt fine la atingere, sunt late de 20 mm, iar în timpul purtării nu am simțit nici un fel de disconfort în cele câteva ore de purtare în casă. Rozul nu se asortează cu nimic din garderoba mea, însă am rezolvat rapid folosind o curea de piele neagră. Combinația arată foarte bine și nici nu zici că ai la mână un gadget accesibil. Mă declar mulțumit. În cutie se mai găsește un cablu de alimentare care se atașează magnetic, nimic fancy.
Smartwatch sau fitness band mai sofisticat?
Între noi fie vorba, acum 3-4 ani, diferența între acesta două era destul mare, însă odată cu timpul, banalul fitness band a început sa aibă funcții mai avansate, ecrane mai generoase cu rezoluții mai bune, iar la final, singurul element care a rămas constant este forma lui mai alungită. Pe partea cealaltă, multe ceasuri deștepte sunt practic fitness bands sub acoperire, adică nu rulează un sistem avansat care să îți permită de exemplu să instalezi aplicații, iar multe dintre ele nici măcar nu au funcția de a vorbi. Arsen Pro FW25 se află la granița dintre aceste două tipuri de gadgets. Utilizează un sistem de operare proprietar, inspirat vizual de cele mai populare din industrie, iar pe lângă funcțiile clasice precum pedometrul și posibilitatea de a măsura bătăile inimii, nivelul de oxigen din sânge sau monitorizarea somnului, ceasul oferă în plus funcția de a vorbi la el, de a activa asistentul vocal sau de a-l folosi pe post de telecomandă pentru cameră sau pentru conținutul multimedia.
Interfața este ușor de navigat cu ajutorul gesturilor, modalitatea de afișare a meniului poate fi personalizată, iar aplicația dedicată oferă destul de multe teme pentru ceas, iar unele arată chiar foarte bine. Poți citi notificări, dar nu poți răspunde la ele și nici nu poți vedea imagini, dar hei, măcar ști cine ți-a scris.
Deoarece nu posed aparate medicale profesionale, nu mă pot exprima în ceea ce privește acuratețea datelor oferite de senzori, cu excepția pedometrului. La 100 de pași numărați, eroarea este de +/- 6-7 pași. Iarăși o zic, la banii ăștia?! Ce vrei mai mult?
O altă funcție pe care nu mă așteptam să o găsesc aici este cea de a măsura tensiunea. Datele sunt destul de apropiate de un tensiometru digital, dar, nici acela la rândul lui nu are neapărat precizia unui aparat profesional.
Printre antrenamentele sportive obișnuite precum alergatul sau ciclismul, afară sau în interior, ceasul poate înregistra activitatea mai multor sporturi precum fotbal, basketball, badminton sau inclusiv golf. Să fim serioși… Câtă activitate fizică ai la golf în raport cu o simplă sesiune de alergat. Mai degrabă folosești tensiometrul atunci când ratezi și te enervezi. Glumesc, glumesc!
Luând în considerare cele scrise mai sus, pot spune că Arsen Pro este puțin mai evoluat decât un fitness band clasic. Avantajul constă în ecranul mai mare, în faptul că poate fi asortat mai ușor la orice ținută și nu în ultimul rând la faptul ca poți vorbi la el și poți acționa asistentul digital. Poate vă întrebați – “Când în viața reală folosești ultima funcție?”
Să vă explic. Am un adaptor care îmi permite să conectez telefonul la stația audio pentru a asculta muzică. Când rămân fără baterie la telefon, îl pun pe încărcătorul wireless care stă lângă televizor și mă duc să îmi văd de treabă, ascultând în continuare muzică. Uneori stau pe canapea și lenevesc, alteori sunt prin altă cameră, iar muzica se aude prin casă. Când vreau să schimb playlistul sau genul, Google nu are cum să mă audă, în schimb, am observat că funcția ceasului de a accesa asistentul îmi permite să pun alte piese, fără să mă ating de telefon. Cool!
Pentru că tot am folosit termenul “cool”, încă o caracteristică total neașteptată este rezistența la apă și praf. Da! Ai citit bine, ceasul este certificat IP67. Nemaipomenit!
Dacă stau mai bine și mă gândesc, Arsen PRO bifează toate căsuțele pentru a avea o experiență de utilizare completă și care în același timp nu dă gaură în portofel.
Autonomie
Bateria ceasului a rezistat aproximativ 4 zile de purtare. În tot acest timp am avut notificările activate, am răspuns la apeluri și am folosit ocazional funcția de măsurare a bătăilor inimii. Pentru a-l reîncărca, am folosit cablul inclus în pachet și am așteptat aproximativ 2 ore pentru a ajunge la 100%. Mi se pare absolut decent având în vedere că l-am conectat doar la USB-ul unui laptop.
Cârcoteală
Chiar dacă în această zonă de preț nu poți avea foarte multe pretenții, există un singur factor cu adevărat frustrant: magnetul cablului de reîncărcare. Acesta nu este suficient de puternic pentru a sta fix pe poziție, iar dacă miști din greșeală ceasul poți risca să îl deconectezi.
Altceva nu am de comentat. Nici nu ar fi corect să încep să descos firul în 4 atâta timp cât funcționalitatea ceasului este fără cusur.
The end
În încheierea acestui material, pot spune că sunt mai mult decât mulțumit de experiența avută cu acest produs. Sincer mă așteptam să se miște greu prin meniuri, mă așteptam să epuizez bateria după nici o zi de utilizare, sau mai rău, să se deconecteze constant. Uite că nu a fost așa. Ba mai mult, în momentul în care am ieșit până afară să iau ceva repede de la magazin și nu am luat ceasul cu mine, la întoarcere conexiunea s-a restabilit în doar câteva momente. Sunt plăcut impresionat de ceea ce poate oferi un smartwatch pentru suma modestă de 200 de lei. Îl recomand cu cel mai mare drag persoanelor care nu pun accent foarte mare pe tehnologie dar totuși își doresc un astfel gadget pentru antrenamente, persoanelor cu buget limitat, dar și persoanelor mai în vârstă care își rătăcesc telefonul sau nu îl aud.
Pentru prețul foarte accesibil, dar și pentru simplu fapt că ceasul mi-a depășit așteptările și este mai mult decât utilizabil în rutina zilnică, trag linie aici și nici nu stau pe gânduri în a-i da acestui produs abțibildul Super Chestii. Un preț corect pentru un produs onest, care nu vrea să fie mai mult decât un accesoriu tehnologic simplu , dar funcțional. Bravo!
Atât!
Pwp, pa!