Acum aproximativ o lună am pus mâna pe acest Huawei MateBook X Pro  și m-am îndrăgostit atât de mult încât am decis sa îl iau o perioadă la test drive. Vă spun de acum, nu regret nimic!!!

Am să mă concentrez mai mult pe experiența avută și mai puțin pe specificațiile tehnice pentru că am vorbit deja despre acestea  în articolul Hands on, pe care îl puteți găsi aici.

Prea multe de spus, prea puțină pagină

De multe ori când testez un dispozitiv care mă impresionează de la primul contact am tendința să mă entuziasmez peste măsură și să nu mă mai dezlipesc de el până nu îi descopăr fiecare colțișor. Cu toate acestea, voi încerca să păstrez esența experienței mele într-un articol destul de scurt, concentrându-mă pe elementele importante care mi-au plăcut.

Looks that kill

Deja am menționat în articolul trecut că acest laptop a stârnit interesul curioșilor din împrejurimi dar nu mă așteptam ca acest lucru să continue prin cercul de prieteni cu ”-Băi mișto laptopu’ ăla”  și la a doua sau a treia interacțiune cu el. Am mai spus despre culoarea lui că nu este neapărat pe stilul meu, dar a ajuns într-un final să îmi placă și să reprezinte stropul de culoare printre abisul negru de dispozitive pe care le dețin. Am mai apreciat foarte mult construcția metalică, subțire, ușoară și rezistentă, care mi-a dat siguranța că nu trosnește sau pățește ceva când îl transport. Mai mult, am avut din nou un sentiment pe care nu l-am mai simțit de ceva vreme, acela că ai în față o piesă tehnologică bine executată. Am tot încercat să îi găsesc vreun cusur dar am eșuat.

Cine la cine se uită?

Adesea folosesc o expresie inventată ca să descriu un ecran foarte bun: că se uită în sufletu’ tău! De la filme și seriale la videoclipurile de pe YouTube și inclusiv textul scris, ecranul se comportă exemplar. Combinația unei rezoluții înalte cu cei 90 Hz ai ecranului se materializează într-o experiență vizuală fluidă, care curge cu fiecare animație ( mai puțin când Windows decide să aibe lag…) Să nu uit de aspectul puțin mai înalt care este bine venit atunci când redactezi sau citești articole, lucrezi cu tabele largi sau cu programe de editare foto. Mai ai loc de câteva extra linii sau un toolbar. Mulți ar spune că barele negre care apar atunci când vizualizezi conținut video sunt deranjante, dar nu este același lucru când te uiți la filme 21:9 pe un ecran 16:9? Mă rog, pentru mine nu reprezintă ceva de băgat în seamă. Luminozitatea ecranului  este puternică și face față fără probleme  oricărui scenariu de utilizare, inclusiv atunci când la terasă. Încă o bilă albă o acord funcției de reglare automată a intensității care funcționează corect în majoritatea cazurilor.

Funcția tactilă mi se pare un pic ciudată la un laptop care nu se pliază 360 de grade, dar m-am trezit folosind-o să derulez pagini atunci când stau cu laptopul în brațe. Ce mi se pare și mai ciudat este că am simțit într-un mod natural să selectez text, mult  mai confortabil decât pe telefon. Sunt confuz…

Pentru că tot am întrebat cine la cine se uită, camera este compatibilă Windows Hello. Odată configurat, sistemul te recunoaște si se deblochează în prezența ta.

NOTĂ: Fotografiile nu fac dreptate ecranului

Degete fericite

După cum am spus și în articolul trecut, prima intenție pe care o am când văd butoane este să le apăs frenetic. Zis și făcut. Senzația tactilă m-a convins din prima. Este o plăcere să tastezi iar distanța dintre taste este perfectă, cel puțin pentru mine. Mi-a luat câteva ore să mă obișnuiesc cu faptul că back slash este lângă litera Z iar ENTER este mare, dar într-un final m-am adaptat rapid. Lumina tastaturii are două trepte de intensitate iar efectul este subtil implementat. Uneori aș fi vrut o treaptă în plus alteori nu, un răspuns definitiv nu am.

Tot la categoria “degete fericite” vreau să includ și touchpad-ul. Dimensiunea lui este generoasă, suprafața lui alunecă ușor și poate fi apăsată oriunde.

Față de gesturile oferite de sistemul de operare pentru navigare, Huawei  oferă câteva extra precum minimizarea aplicației active prin apăsarea colțului stânga sus sau închiderea acesteia din colțul dreapta sus. Ce m-a dat pe spate este răspunsul touchpad-ului printr-o vibrație atunci când reglezi luminozitatea sau volumul, glisând pe lateralele stânga respectiv dreapta. Imaginează-ți o rotiță scroll cu pași foarte mici si bine definiți. Senzația este foarte satisfăcătoare și sincer să fiu este prima oară când întâlnesc așa ceva (insert wow emoji here).

Îmi pare rău ca nu pot transmite experiența prin text. Mai multe nu am de spus și nici aici nu am găsit ceva care să îmi displacă.

The Party Starter

Ca și pasionat de muzică, componenta audio reprezintă un element căruia îi acord MARE atenție. La capitolul laptopuri, chiar dacă nu sunt mare fan Apple, am apreciat mereu calitatea audio. În lumea Windows, am considerat că Asus acordă mai multă atenție în această zonă. Modelul acesta de MateBook cred că se află acolo sus în liga de top, cel puțin pentru mine. Este unul dintre puținele ultrabook-uri de care am fost impresionat în ultima vreme. Sunetul este clar, cu un bas bogat și o separare bună spre foarte bună a diferitelor elemente dintr-o melodie. Un aspect considerabil pentru un laptop, zic eu, mai ales că este ultra subțire iar spațiul pentru incintele acustice este destul de limitat. Vocile sunt foarte bine definite iar experiența multimedia mi-a plăcut foarte mult. Aș putea spune ca este non tech girlfrend approved, dintre toate aparatele din casă, acesta a fost prima ei alegere pentru consum media. Prezența mufei jack mă încântă, iar calitatea oferită pe fir este satisfăcătoare. De curiozitate am conectat căștile la un adaptor Jack – USB C și surpriză! Funcționează. Nu știu de ce ai vrea să faci acest artificiu dar e bine de știut că este posibil.

O mică precizare am de făcut aici, versiunea de Windows 22H2 a considerat că nu am nevoie de sunet si a dezactivat când a vrut ea driverul plăcii de sunet. Mulțumesc Windows….

Performanță

Prea multe de spus aici nu am. Cum era de așteptat, sistemul a executat cu brio orice sarcină de tip office sau multimedia. Nu vreau să intru într-o discuție tehnică fără sfârșit în schimb vreau să subliniez ca laptopul nu este conceput pentru a fi folosit ca stație de lucru, editare avansată video sau gaming. De curiozitate am rulat câteva jocuri pe care le pornesc din când în când să mai omor timpul (mint, o fac de fiecare dată când am ocazia). Nu au nevoie de cine știe ce resurse și se numesc HELLBOUND, un fel de clonă DOOM cu muzică agresivă și o mulțime de demoni și DUSK care merge pe același principiu de Boomer Shooter doar că în alt scenariu. Cele două titluri au rulat fluid, fără probleme, la rezoluția nativă a ecranului, fapt ce mă face să cred că laptopul este potent și pentru ceva light gaming de relaxare. În plus, acesta a fost călduț spre cald, nu fierbinte. Pentru curioși las mai jos câteva screenshot-uri cu Cinebench rulat cu laptopul conectat la alimentator și cele două jocuri rulate pe baterie. Vreau să adaug că genul acesta de jocuri se văd superb pe aceste tipuri de laptop, mai ales la 90 Hz. Nu reprezintă cea mai mare provocare pentru sistem dar suficient cât să-i dea de lucru procesorului cu placă video integrată.

NOTĂ: bateria nu este făcută pentru gaming, recomand să folosești alimentatorul dacă ai de lucru mai târziu.

Autonomie

Bateria se încarcă de la 0 la 100% în aproximativ o oră și jumătate și a rezistat la mine aproximativ 6 ore fără gaming, cu luminozitatea scăzută la 65% și opțiunea Best Power Efficiency din setările pentru baterie. Nu este rău având în vedere ca a mai mers YouTube în fundal pentru muzică, am stat pe chat și am avut mai mult de 8-10 pagini deschise in browser. Ca și mașină de scris a rezistat ceva mai mult dar nu a depășit timpul de 7 ore și jumătate. Mi-a plăcut faptul că se încarcă pe USB C și pot folosi adaptorul și pentru alte dispozitive.

Extra

Funcția One Hop iți permite să conectezi un telefon Huawei compatibil (verifică pagina oficială Huawei) pentru a vizualiza conținutul ecranului sau pentru a partaja ușor fișiere între cele două dispozitive. Am folosit Nova 10 Pro pe care l-am testat recent iar părerile despre telefon le puteți găsi aici. Procesul de împerechere este simplu și ușor. Pe telefon, activează funcția NFC și apropie spatele acestuia de centrul touchpad-ului. Va trebui să confirmi împerecherea și gata, nu trebuie să mai faci nimic. Telefonul și laptopul pot fi folosite acum împreună. Telefonul nu trebuie neapărat să fie conectat la aceeași rețea cu laptopul.

În bara de start se mai află două iconițe specifice Huawei. Una este pentru panoul de control cu diferite funcții precum screenshot, înregistrare ecran sau multi screen collaboration și cealaltă pentru Huawei PC Manager + Assistant Today. Cea din urmă îți permite să gestionezi dispozitivele conectate, să găsești ajutor pentru situații uzuale sau să citești diferite sfaturi de utilizare. Cu Assistant TODAY ai acces ușor la clipboard sau fișiere recente.

De final

MateBook X Pro este un ultrabook care livrează ce promite. În scenariul meu de utilizare nu am întâmpinat nici o problemă și nu mi-a lipsit nimic. Consider că este un partener de încredere pentru business și productivitate și o mașină multimedia foarte competentă. Este super ușor de umblat cu el după tine și nu ai nevoie să stai mereu pe lângă o priză. Nu s-a încins iar ventilatoarele au pornit abia când folosești programe intense. Eu sunt certat cu suita Adobe și pentru foto mi-am îndreptat atenția către GIMP care nu este doar gratis ci și face aproximativ tot ce poate și Photoshop.

Tot ce am menționat mai sus este reflectat în prețul destul de mare, dar dacă stai să tragi linie, toate se adună: materiale, ecran, hardware, etc. Competiția oferă cam aceeași rețetă în acest segment iar în minte am doar două serii care m-au impresionat în timp. XPS de la Dell și ThinkPad Carbon de la Lenovo. Ambele au publicul lor țintă dedicat însă MateBook pare mai prietenos pentru publicul larg. Cu riscul de a supăra pe cineva, mie unul mi se pare Mac-ul lumii Windows sau PC (aici nu compar performanța ci sentimentul de utilizare și plăcerea de a avea un device super modern, cu majoritatea  deliciilor tehnologice incluse.

MateBook X Pro este disponibil în magazinul oficial aici

Atât.

Pwp Pa!

Dă-o mai departe

One Reply to “MateBook X Pro – nu este doar un laptop, este LAPTOPUL!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *