Pentru că acest termen LINUX încă este un subiect taboo în rândul utilizatorilor mainstream, cel puțin în Romania, m-am gândit să dedic acestui subiect o mică secțiune a acestui site.
Nu am să vă plictisesc prea mult cu istoria din spate a linuxului dar am să vă spun că nu este doar un sistem de operare pentru hipsteri sau răzvrătiți împotriva lui Bill Gates sau Apple.
Mai sus, am zis intenționat greșit: sistem de operare pentru că așa s-a întipărit termenul în mințile noastre. Varianta corectă este sistem de operare bazat pe linux, unde linux este componenta care stă la baza unui astfel de sistem (kernel). Restul, este o compilație de elemente software, cu funcționalități diferite iar împreună formează un sistem de operare , numit pentru cunoscători GNU/Linux. O explicație ultra simplificată, menită să nu sperie și mai rău curioșii.
Sub o formă sau alta, acest linux este prezent în viețile noastre și stă la baza multor dispozitive pe care le folosim zilnic, iar noi nici nu ne dăm seama. De la router-ul wireless de acasă la telefoane (în general Android) și alte gadget-uri, șansele ca software-ul care rulează în spatele unei interfețe frumoase să fie bazat pe linux sunt destul de mari.
De ce Linux?
La modul general și foarte pe scurt, pentru că este gratis, ușor de implementat și cel mai important, codul sursă (adică acel text scris într-un limbaj de programare) este deschis și liber pentru a fi vizualizat, descărcat, utilizat și modificat, cu condiția ca și tu să-i lași pe alții să vadă ce ai făcut.
Cel mai simplu exemplu de cod sursă este programul Hello World care se învață de obicei atunci când studiezi un limbaj de programare. Ca sa îți faci o idee despre cum arată, mai jos este sintaxa pentru limbajul C++.
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout<<"Hello World"<<endl;
return 0;
}
La final, tot ce trebuie să ști ca și începător este că acest linux îți oferă control total asupra deciziilor referitoare la softul pe care vrei sa îl folosești.
De obicei, sistemele de operare bazate pe linux sunt orientate către securitatea și intimitatea utilizatorului și nu comunică date fără acordul acestuia către dezvoltator sau părți terțe. Clasicii viruși pentru Windows nu afectează aceste sisteme dar este recomandat ca atunci când rulezi un program să îți faci o idee despre dezvoltator și dacă este de încredere. Recomand ca pentru început, pana te familiarizezi cu noul mediu, să folosești doar aplicațiile furnizate în magazinul preconfigurat pentru software. De fapt, aceste „depozite” de software care apar in magazinul preconfigurat sunt folosite și de profesioniști.
Gata cu teoria pentru început. Acest articol este doar o introducere minimalistă a cărui scop este să formeze o idee mai puțin înfricoșătoare a acestui concept.
Până data viitoare, îți las aici niște lectură pe care și eu am citit-o și m-a ajutat să înțeleg la început cu ce se manancă acest linux:
Filosofia UNIX – Ce este Linux? – Software cu sursă deschisă – Conceputul Open Source – GNU
Nici ca sa putea spune mai bine .Dupa ce-l descoperi pe loc il indragesti!
No No … ca drept graiesti…