Anul trecut am povestit pe scurt despre prima interacțiune pe care am avut-o cu FreeClip, noua pereche de căști tip open ear à la Huawei. Anul acesta, începând cu 12 ianuarie, produsul este disponibil oficial și în România, iar eu abia așteptam să vă spun mai multe despre dumnealor. În acest articol mă voi concentra asupra experienței oferită de FreeClip și pe senzația unică avută în timpul purtării lor.

Citește aici și materialul anterior cu primele impresii.

Te-am făcut să te uiți

Nici nu pășesc bine în vagonul metroului și câteva priviri curioase se ațintesc asupra urechilor mele. Ce are ăsta în urechi? Reacție, zic eu, total normală pentru că FreeClip nu arată ca o pereche de căști obișnuită. Nu intră nici în ureche, nu stau nici peste ea, nici nu sunt cercei. Atunci ce îs? FreeClip sunt o pereche de căști tip open ear care stă agățată la propriu de ureche.

Fiecare cască este formată din trei componente: Cea rotundă, denumită Acoustic Ball, care se sprijină pe cartilajul urechii și încorporează elementele audio, cea care seamănă cu o boabă de fasole, pe numele ei în engleză Comfort Bean, care găzduiește acumulatorul și pinii de încărcare și în final piesa flexibilă care le unește pe cele două. Această construcție poartă numele de C-Bridge Design și perminte o ajustare sigură și comfortabilă în timpul purtării.

Toate acestea formează împreuna o cască și grație ingineriei dezvoltate cu mare atenție pot spune ușurat că nu le vei pierde când cobori scările în grabă sau fugi după autobuz. Mai în glumă, mai în serios, am făcut “testul căciulii”. Am dat în grabă fesul jos și spre surprinderea mea, magia neagră ține căștile la locul lor. Evident, glumesc în privința magiei, dar nu glumesc în privința siguranței oferită de căști. Acum nu îți imagina că poți trage cu dinții de ele însă vreau să subliniez faptul că poziția lor este fixă și în condiții umane de utilizare nu le vei pierde.

Trecând mai departe către confortul avut în timpul purtării, pot spune ca o pană este comparabilă cu plumbul. O exagerare de dragul discuției pentru care Bacovia m-ar alerga și sigur m-ar prinde pentru că “Nu-i nimeni pe drum” însă vreau să accentuez greutatea lor aproape insesizabilă și faptul că uiți de ele după câteva minute de purtare. Nu te dor urechile, nu simți presiune acumulată, nu simți oboseală. Din acest punct de vedere, sunt excepționale. Partea și mai interesantă este că se mulează după forma fiecărei urechi. Am dat prietenilor și colegilor să asculte la ele, iar părerile lor au fost exact ca ale mele. Pot spune că sunt (aproape) universale.

Carcasă, Autonomie

Carcasa căștilor aduce foarte mult cu o piatră mică de râu, genul acela pe care o colecționezi. Finisajul este ușor mat și pare să reziste zgârieturilor fine cauzate de utilizarea zilnică. Eu le-am ținut în buzunarul de la geacă și uneori în ghiozdan alături de alte cabluri și accesorii, iar până acum arată ca noi. O încărcare completă se realizează în 60 de minute prin USB C sau în 150 min. wireless conform site-ului producătorului.

Din experiența mea de utilizare zilnică, pot spune că sunt căștile perfecte. De Luni până vineri, cu o medie de aproximativ 3 ore de ascultat muzică și cam o oră, aproape 2, de vorbit la telefon sau pe Teams, FreeClip au rezistat eroic. Nu am avut deloc senzația că rămân în pană, iar carcasa a cerut de mâncare abia spre finalul zilei de Vineri. Am așezat-o pe stația de încărcare pe care o am la birou (mulțumesc Alex) și am folosit căștile în continuare pentru că acestea pot rezista până la 8 ore (de redare muzică) fără carcasă.

Într-un scenariu obișnuit de utilizare nu ai când să le folosești atâta timp. Mai țineți minte perioada în care o pereche de căști rezista doar 4-5 ore? Atunci anxietatea legată de baterie era mare și justificată , acum, pot spune că dacă ai o astfel de pereche poți sta liniștit, oricând, oriunde. Dacă ai o călătorie cu trenul sau avionul mai lungă de 8 ore, tot tragi pe dreapta puțin, timp în care le poți pune la încărcat. Să nu uit, împreună cu carcasa, autonomia totală este de aproximativ 36 de ore. Blană Bombă!

Asculți muzică și ești atent și la alții (dacă vrei)

Grație naturii lor, căștile de tip open îți permit să auzi și mediul exterior atunci când asculți muzică sau vorbești cu cineva la telefon. Părerea mea este că într-un mediu urban foarte aglomerat precum București această soluție este cea mai utilă. Aici, șansele să fi călcat pe trecerea de pietoni sunt destul de mari, iar sensul unic nu este “unic” de multe ori.

Unic în adevăratul sens al cuvântului este (pentru mine cel puțin) este felul în care căștile oferă un sunet bogat, spațial, aerat și suficient de fidel pentru a te bucura de orice tip de muzică. Vezi tu, în cazul unor astfel de căști, fidelitatea acustică este provocarea cea mai mare, iar Huawei a depășit-o în cel mai grandios mod posibil. Acum, pentru a evita eventualele confuzii, scopul căștilor “open” nu este de a oferi o experiența HiFi, ci de a oferi posibilitatea de a fi atent la mediul înconjurător în timp ce îți vezi de activitățile zilnice.

Hai să vorbim puțin și despre sunet. Huawei a realizat imposibilul. Prima oară când le porți și asculți la ele ai senzația că realitatea are muzică de fundal. Soundtrack-ul perfect, în funcție de preferințele fiecăruia. Nu voi menționa aici piesele preferate de test pentru că acelea au fost alese special pentru căștile de tip in ear sau over ear, iar astfel nu ar fi corect. Ce vă pot spune însă, este că sunetul are amploare. Prezența basului este moderată, dar satisfăcătoare, vocile și înaltele se aud clar, iar frecvențele medii se separă într-o manieră distinctivă. Am observat că în genurile foarte agresive precum Death Metal, Grind Core sau Hard Bass, fidelitatea sunetului scade ușor odată ce treci pragul volumului de 80%. Având în vedere că nu aceasta este destinația finală a căștilor, personal nu sunt deranjat de acest aspect.

Mai departe vreau să vă spun despre scenariul unde FreeClip strălucește cu adevărat și anume la birou. Purtate în timpul întâlnirilor pe Teams, dacă ai conexiune bună la internet, apelurile sunt o plăcere. Vocile se aud foarte clar. Acest lucru este valabil și din partea ta în raport cu ceilalți.

Dincolo de performanța foarte bună a apelurilor, aceste căști mai prezintă un avantaj, acela de a-ți auzi colegii când te strigă sau de a fi atent și la ce se întâmplă în jur. Când vreau să mă concentrez de obicei îmi pun căștile (over ear) pe urechi și adio! Cu FreeClip am putut să îmi ascult lista de piese ChillHop și eventual să răspund în cazul în care sunt strigat. Dacă voiam să aud doar muzica, mai ridicam puțin volumul până când sunetul de fundal era estompat.

Producătorul a luat în considerare și sunetul care poate scăpa în exterior. Nu ar fi plăcut ca cel de lângă tine să poată asculta conversația ta privată. Pentru a preveni acest lucru, Huawei a dezvoltat cu atenție atât partea hardware cât și partea software astfel încât doar tu vei auzi persoana de la celălalt capăt. Acest lucru nu este valabil și pentru muzică, dacă treci pragul de 80% al volumului ceilalți își vor da seama că asculți ceva dar nu pot identifica precis ce se întâmplă.

Un alt aspect pe care îl îndrăgesc este posibilitatea de a le conecta simultan la două dispozitive. Folosesc un Motorola Edge 40 și un MateBook cu Linux. Pot asculta muzică de pe laptop și pot prelua apeluri de pe telefon fără să îmi fac griji referitoare la conexiunea Bluetooth. Am testat majoritatea combinațiilor de sisteme de operare desktop (Windows, macOS, Linux) și mobile (Android și iOS) iar rezultatul este amazing. Faptul că pot face trecerea rapid de la un dispozitiv la altul mi se pare minunat. Flexibilitate 100%. Puncte bonus pentru faptul că se înțeleg foarte bine și cu MateBook-ul cu Linux pe care îl folosesc zilnic. Știți voi, mixul perfect pentru mine este Fedora + Android. XOXO Love you!

Deoarece designul lor este simetric, nu există casca stângă sau cea dreaptă. În cazul în care le-ai inversat în carcasă, funcția Smart Wear Detection va stabili canalul stâng și cel drept în momentul în care începi să le porți.

Controlul apelurilor și a fluxului media este realizabil cu ajutorul gesturilor de atingere și poate fi personalizat, activat sau dezactivat cu ajutorul aplicației AI Life. Tot de aici se poate actualiza versiunea software a căștilor și se pot selecta dispozitivele care vor avea prioritate la conectare. Există și câteva setări audio referitoare la EQ însă eu nu am simțit nevoia să modific configurația prestabilită. În modul auto am avut o experiență consistentă indiferent de sursa audio. Apropo, codecurile utilizate sunt SBC, AAC, L2HC și LC3.

Fun Facts

Pentru a atinge un rafinament de excepție, Fre Clip au fost dezvoltate pe parcursul a trei ani, cu date colectate din cele 6 centre de dezvoltare pe care Huawei le deține la nivel mondial.

În studiile și testele efectuate pentru a realiza designul căștilor au fost implicate peste 10.000 de persoane, mai precis, urechile lor.

C Bridge-ul este realizat dintr-un aliaj format din Nichel și Titan pentru a-i oferi flexibilitate și durabilitate sporite și în același timp capacitatea de a-și păstra forma inițială în timp.

În ciuda designului atipic și a faptului că sunt implicate trei componente diferite, construcția lor este rezistentă la apă și praf, acestea fiind certificate IP54. Ploaia și transpirația nu prezintă o provocare.

Super Chestii închide transmisia

Cu un design diametral opus față de produsele familiare, Huawei FreeClip este un obiect care întoarce priviri și este incontestabil un subiect de conversație. Elementul fashion este nelipsit din portofoliul producătorului iar senzația futuristă avută în timpul utilizării este incomparabilă cu ceea ce sunt eu obișnuit. Faptul că în condiții obișnuite de utilizare am putut să mă bucur de sunetul lor bogat timp de 5 zile, fie că munceam, fie că mergeam la cumpărături sau tranzitam orașul, mă determină să judec aceste căști ca niște Super Căști. Ați prins voi unde bat. Sunt tare entuziasmat să știu că încă mai este loc de inovație în acest domeniu. Locul unde mi-a plăcut cel mai mult să le folosesc a fost la birou și cred că în că în acest mediu poți observa cu adevărat potențialul lor.

Nu am cum să nu le ofer abțibildul Super Chestii în ciuda prețului de 999 de lei. Sincer, am văzut produse office dedicate în această zonă de preț care nu livrează nici pe jumătate din ceea ce oferă FreeClip, așa că nu consider această pereche un moft ci mai degrabă o investiție.

Culorile disponibile sunt negru și mov, iar căștile pot fi achiziționate accesând linkul oficial de mai jos:

https://consumer.huawei.com/ro/headphones/freeclip/buy/

Dacă te hotărăști să îți actualizezi jucăriile tech pana pe 29 ianuarie 2024, primești cadou și un HUAWEI Band 8 (în limita stocului disponibil).

Atât!

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *