Ecranele fac parte din rutina zilnică a tuturor, fie că vorbim de telefoane și tablete sau laptopuri și monitoare pentru muncă sau divertisment. Consider că sunt elementele cele mai des folosite în viața de zi cu zi, iar calitatea acestora pot influența în bine sau rău experiența de utilizare pe termen lung. Din acest motiv, recomandările sau achizițiile pe care le fac sunt orientate și către calitatea imaginii.
În 2022, a fi în posesia unui ecran decent nu mai este doar un vis costisitor. Găsești pe piață diferite modele care oferă tehnologii moderne la prețuri destul de accesibile. În această arie se încadrează si MOBIUZ EX2710S cu un preț cuprins între 1000 și 1200 lei, în funcție de magazin și stocuri.
Ce îmi place
Panou Full HD IPS cu unghiuri bune de vizualizare, ușor de folosit în mai multe condiții ambientale datorită luminozității de 400 niți și compatibilitate HDR10. Imaginea are culori bogate, bine calibrate din fabrică si plăcute pentru ochi. Acuratețea specificată de producător este de 99% sRGB iar în meniul monitorului sunt disponibile câteva setări prestabilite pentru diferite tipuri de jocuri, dar și câteva pentru confortul ochilor precum M-book cu o tentă caldă sau e-paper care folosește o paletă alb-negru, utilă atunci când ai de citit foarte mult text. Personal am folosit modul standard sRGB pentru a afișa conținutul așa cum a intenționat creatorul. Poate un ecran Full HD numai este atât de atrăgător având în vedere că rezoluția 2K începe să devină noul standard dar pentru cei care au un buget limitat sau hardware mai puțin performant, Full HD încă este o necesitate, iar acest monitor oferă în această categorie un panou chiar bun. Poate dimensiunea de 27” în raport cu densitatea de 82 PPI nu este o combinație neapărat ideală. Sub lupă, da, pixeli sunt vizibili însă de la o distanță de utilizare normală imaginea este clară și nu vad neapărat o problema majoră. După ce am folosit monitorul aproape două săptămâni pot spune că nu m-au durut ochii atunci când am scris sau am stat în fața acestuia până seara târziu. Foarte important, pentru că de multe ori citesc etichete cu certificări TUV însă experiența nu este corelată cu ceea ce scrie pe hârtie. O bilă albă pentru Benq, care livrează ce scrie pe etichetă, chiar și in segmentul accesibil.

Mai mult, rata de reîmprospătare este de 165 Hz și oferă animații fluide și mișcare rapidă în jocuri. Chiar dacă nu sunt gamer înrăit iar laptopul meu este destul de încet , m-am bucurat de imaginea oferită în jocurile single player precum BioShock Remastered, sau boomer shooters precum Ion Fury sau Hellbound.


La capitolul conectivitate, modelul acesta oferă două porturi HDMI 2.0 și un conector DisplayPort 1.2. Am apreciat extraordinar de mult faptul că sursa este încorporată iar alimentarea se face cu ajutorul unui cablu standard, fără niciun alt adaptor de priză extern. Cablurile pot fi ușor organizate și grupate datorită capacului din spate care ascunde porturile.


Ergonomie
Standul robust permite ajustarea monitorului pe înălțime, înclinare și rotirea acestuia în plan orizontal. Există și câteva grade de libertate în plan vertical pentru situațiile în care vrei să aliniezi perfect două monitoare alăturate. Mai trebuie să menționez faptul ca montura piciorului este standard VESA (10cm x 10cm) și permite utilizarea unui braț de monitor pentru birou sau a unui suport de perete.



Sunet
MOBIUZ EX2710S dispune de două difuzoare încorporate, cu o putere de 2.5 W fiecare și o mufă pentru căști Jack 3.5. Calitatea audio nu te va da pe spate în schimb la nevoie vei putea asculta un podcast sau te vei putea uita pe YouTube liniștit. În cazul meu, am continuat să folosesc difuzoarele laptopului deoarece sunetul monitorului nu acoperă o plajă foarte largă de frecvențe. Mufa jack este foarte utilă atunci când folosești un laptop și nu vrei să mufezi constant căștile.
Design
Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost execuția construcției. Chiar dacă materialul predominant este plasticul, îmbinările nu trosnesc iar plasticul nu flexează atunci când întorci monitorul să arați ceva cuiva. Piciorul este solid și nu îți lasă senzația că o ia la plimbare atunci când te lovești de birou. Aspectul este modern, cu muchii înguste pe trei laturi și o amprentă pe birou destul de mică.
O implementare de nota 10 este navigarea prin setări care se face cu ajutorul unui buton multidirecțional (joystick) aflat pe spatele monitorului, în partea dreapta. Accesul la acesta este ușor iar folosirea este intuitivă si corelată cu mișcările care intervin in mod natural. Mai mult, volumul audio se poate controla direct prin mișcarea butonului sus-jos, fără a mai căuta opțiunea dorită prin meniu. Pentru că tot am menționat meniul, acesta este intuitiv la rândul său și nu trebuie să te enervezi pentru că nu găsești o setare sau selectezi ce nu trebuie pentru că butoanele sunt puse anapoda. Pe departe una dintre cele mai bune implementări. Schimbarea sursei are un buton separat, la fel și cel pentru alimentare. Nu ai cum să le încurci iar butonul frontal oferă acces dedicat rapid la setările pentru HDR. Mai mult, senzorul de sub sigla Benq asigură un consum optim de energie în funcție de lumina mediului înconjurător.






Concluzie
Chiar dacă nu este un monitor profesional, acesta poate aduce o îmbunătățire semnificativă la un preț acceptabil atât pentru productivitate cât și pentru experiența de joc,. Panoul IPS și culorile mai mult decât decente fac din acesta o alternativă mult mai bună pentru modelele cu ecran TN, culori mai slabe și unghiuri mici de vizualizare care se găsesc mai des în această zonă de preț. Faptul că sursa este încorporată, găsirea unui loc pentru adaptor nu mai este o bătaie de cap iar cablurile nu mai stau de capul lor in jurul biroului. La finalul zilei este o alegere prietenoasă cu portofelul dar si cu ochii, mai ales dacă petreci foarte mult timp în fața unui ecran.
Atât
Pwp pa!