Aleluia! Am dat într-un final de un monitor care se potrivește perfect utilizatorilor de laptopuri  în căutarea unei soluții de a-și extinde spațiul de lucru fără a compromite flexibilitatea și în același timp, bugetul. Obișnuit ca ecranele cu funcție USB-C să coste un milion de milioane, renunțasem la ideea de a avea această posibilitate de conectare și într-un segment de preț mai accesibil. Uite că a venit și această zi într-un final, iar astăzi vă povestesc despre BenQ GW2785TC, un monitor de 27” FHD, care costă în jur de 1200 de lei și care are funcție de andocare USB-C.

Bine construit, bine venit

Produsele aflate într-o zonă de preț mai joasă sunt adesea construite din plastic, calitatea materialului lasă de dorit, unele obiecte par câștigate la pufuleți și uneori au anumite funcții limitate. Din fericire, BenQ vine să mă surprindă,  GW2785TC reușind să mă impresioneze printr-o execuție fără cusur. Componentele sunt bine asamblate, plasticul este destul de dens, nu bate nu troncăne și în final, capacul din spate este texturat. Piciorul este simplu, cu aspect office și permite ecranului de a fi orientat în orice direcție consideri că te avantajează mai mult, inclusiv la 90o. Să nu uitam, 1200 de lei! Datorită designului nepretențios, monitorul este ușor de integrat într-un spațiu de acasă sau de la locul de muncă. Dacă mă întrebi pe mine, mi se pare una dintre cele mai reușite rețete din această zonă de preț, atât din punct de vedere al sentimentului de încredere oferit cât și din perspectiva standului care se reglează cum vrei tu.

Sfântul USB-C

Selecția de porturi video este una standard, adică doi conectori Display Port și unul HDMI la care producătorul a adăugat și o mufă USB-C cu suport pentru semnal video și încărcare de până la 60W. Dacă te gândești că sunt puține, lasă-mă să mai adaug câteva cuvinte. Din perspectiva unei persoane care folosește laptopul pentru orice, posibilitatea de a folosi un singur cablu este nemaipomenită. Mai mult, de la Bluetooth 5.0 în sus,  poți folosi simultan mouse, tastatură și boxe fără interferențe și fără întreruperi. Conexiunea către accesorii și periferice se face aproape instantaneu, iar când vin acasă folosesc doar o mufa USB-C și let’s go! Nu mai stau să scot încărcătorul laptopului din ghiozdan și să frec HDMI-ul. De asemenea, monitorul suportă conectarea unui extra ecran direct în mufa Display Port (Daisy Chain). Acest lucru este minunat deoarece laptopurile au de obicei o singură mufă HDMI, iar conectarea a două ecrane simultan necesită un dongle separat. Apropo, lipsa unui hub USB nu mă deranjează, prefer un produs mai minimalist decât unul foarte complex care are potențialul de a complica și mai mult fluxul de lucru.

Subtitlul cu ecranul

Fiind un monitor dedicat activităților productive, ecranul nu are menirea să îți gâdile retina într-un mod extravagant. Panoul utilizează tehnologie IPS pentru un contrast mai bun, are o rată de reîmprospătare de 75 Hz care aduce un plus vizual animaților din sistemul de operare și oferă protecție pentru ochi, fiind certificat TUV EyeSafe, Flicker-free, Low Blue Light. Între noi fie vorba, ce ecran respectabil nu deține aceste aceste certificări în 2024? Imaginea este oferită este clară, în măsura celor 82 de pixeli/inchi, iar meniul OSD oferă o selecție de opțiuni pentru a afișa culorile în funcție de conținutul redat. De exemplu există moduri dedicate pentru citit, pentru protecția ochilor, pentru programatori, chiar și posibilitatea de a crea un profil personalizat.

Pentru că tot am menționat culorile, ar fi fost interesant ca acestea să fie mai vibrante. Chiar dacă 72% NTSC este suficient pentru orice sarcină uzuală, pentru activități care necesită acuratețe sporită a culorilor este recomandat un ecran mai precis. BTW, BenQ are pe pagina sa un super articol unde explică pe îndelete despre spațiile de culoare și procentajele de acoperire. Dacă ești curios, aruncă un ochi. Adevărata mea nemulțumire este referitoare la luminozitatea ecranului. Este prea mică. Cu o valoare de doar 250 de niți, mi s-a părut destul de greu de urmărit chiar și în sufragerie, în lumină naturală și ferit de bătaia directă a razelor de soare. Poate este doar o chestiune personală, dar prefer sa am de unde scade luminozitatea, decât să simt nevoia de mai multă strălucire. Chiar dacă nu reprezintă un impediment, am zis totuși să menționez și acest aspect.

Multimedia

Monitorul încorporează două difuzoare de 2W iar sunetul produs nu te va da pe spate. Volumul este suficient de puternic încât să auzi clar o persoană în timpul unui apel video, sau, spus în spirit de glumă, să îți torturezi timpanele cu muzică fără o rezoluție sonoră prea amplă.

GW2785TC mai are un truc ascuns în mânecă. Un microfon cu funcție de anulare a zgomotului, care în condiții creștine de utilizare, oferă interlocutorului posibilitatea să te asculte fără bruiajele din fundal. Acum dacă vecinul găurește pereți, nu îți imagina ca microfonul poate oferi liniște de mormânt, însă orice ajutor este binevenit.

Extra

În cazul în care vrei să renunți la picior, monitorul este compatibil VESA 100×100, ceea ce înseamnă că poate fi ancorat pe orice suport sau suport de birou dedicat. Sursa de alimentare este integrată în carcasă și nu trebuie să îți mai faci griji de cum ascunzi încă un alimentator. Meniul OSD este intuitiv și ușor de folosit cu ajutorul butoanelor poziționate pe rama inferioară.

The End

Gândindu-mă la tot ce am povestit mai sus, voi fi sincer cu voi și voi afirma că nu am ce comenta asupra acestui monitor cu excepția luminozității. Soluția propusă de BenQ oferă posibilitatea unui flux de lucru simplu și care aderă excepțional la ideea: „am venit, mi-am făcut treaba și am plecat”. Scurt și la obiect. Gamingul, deși realizabil, nu este punctul forte al acestui monitor, însă nimic nu te oprește să te bucuri de un joc sau două în momentele în care simți nevoia de o pauză. Din punct de vedere profesional, acest model reprezintă o alegere perfectă care ține cont și de bugetul alocat pentru echiparea unui birou. Documentarea, scrisul de text, gestionarea unui site sau comunicarea online, sunt doar câteva sarcini pe care le poți realiza cu succes și fără griji. Îl pot recomanda fără să mă gândesc de două ori utilizatorilor care pur și simplu au nevoie de un extra ecran simplu, fără pretenții, dar care să răspundă solicitărilor zilnice.

Atât!

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

One Reply to “BenQ GW2785TC – productivitate la un preț onest + andocare USB-C”

  1. Mno… „Creștinește” vorbind… Pare chiar un monitor ok, iar pentru un „laptopar” este un vis… Mai ales la banii ăștia… Mulțam de review bro, chiar ai atacat caracteristici importante. Îl mai citesc o dată, să văd ce nu mi-ar place la monitor… Luminozitatea nu este esențială, pentru mine cel puțin… Fain scris oricum… Mulțam fain Dargosh… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *