Când cineva pomenește cuvântul tastatură, o chimie de nedescris are loc în creierul meu și brusc orice alt gând dispare ca prin ceață. Nici nu îmi imaginam acum câțiva ani că un simplu dreptunghi cu butoane se va transforma între timp într-o pasiune. Revenind în prezent, a spune că ADARA este doar o tastatură pentru gaming ar fi o mare nedreptate iar pentru a înțelege pe deplin ceea ce vreau să spun dar și potențialul ei, acest articol va trebui să includă ceva mai multe detalii tehnice. Nu îţi face griji, totul va fi explicat.

Let’s go!

Prima întâlnire

De obicei nu aduc ambalajele în discuţie pentru că în ultima vreme acestea devin din ce în ce mai minimaliste atât pe interior cât şi pe exterior. Nu şi de data aceasta! ADARA are inscripţionate pe cutie toate informaţiile de care ai nevoie să îţi dai seama că AQIRYS au mers above and beyond pentru a oferi nu doar o tastatură de gaming ci o experienţă cu adevărat specială faţă de competitorii din aceeaşi zonă de preţ. Au reuşit? Spoiler: DA!!!

Ce găsim în pachet?

Pe lăngă tastatură, producătorul oferă utilizatorilor o adevărată experienţă de unboxing. Vei fi plăcut surprins să găseşti unelte de scos tastele și switch-urile, o extra tastă space, un cablu arcuit USB C cu mufă aviator, o perie generoasă de îndepărtat praful care ascunde în mâner o extra unealtă pentru mentenanţă şi nu în ultimul rând, 20 de extra switch-uri! Cât de cool este acest lucru? Eu unul văd pentru prima dată un astfel de ambalaj bogat, frumos aranjat şi prezentat.

GG

Cum este tastatura?

1. Taste

Voi începe cu tastele pentru că sunt cel mai simplu de explicat. Orice tastatură decentă ar trebui să aibe taste durabile, care nu se şterg şi eventual să ofere consistenţă tactilă pentru un timp îndelungat. Din fabrică, ADARA vine cu un set de taste PBT double shot care vor rezista cu succes multor ore de utilizare. Tot la acest capitol vreau să menţionez şi legendele tastelor care sunt puţin modificate şi actualizate faţă de majoritatea tastaturilor accesibile. La suprafaţă nu pare mare lucru, dar luând în considerare procesul în sine de fabricare a tastelor, trebuie apreciat efortul pentru că este destul de greu să găseşti matriţe de injecţie pentru a realiza astfel de modificări. Bonus, primeşti montat un spacebar personalizat, iar dacă nu este chiar pe gustul tău, îl poţi schimba cu cel inclus în cutie. Profilul tastelor este CHERRY, spaţierea lor este optimă iar utilizarea este comfortabilă. M-am acomodat imediat cu ea şi nu am simţit că tastez pe un obiect străin.

2. Super Switch-uri lubrifiate din fabrică

Dacă eşti familiarizat cu tastaturile mecanice, probabil şti că majoritatea produselor de serie utilizează KAILH şi OUTEMU, care sunt ceva mai ieftine, sau CHERRY MX care sunt deobicei întâlnite la modelele mai scumpe. Acestea trei sunt probabil printre cele mai populare branduri de switch-uri însă AQIRYS a ales o abordare total îndrăzneaţă. Switch-uri HaiMu Linear Pink ( cu 5 pini), pre lubrifiate, liniare şi silenţioase. Senzaţia oferită este extraordinară pentru un produs prebuilt. Majoritatea pasionaţilor folosesc un lubrifiant special pentru a unge arcul şi suprafeţele componentelor interioare care intră în contact la acţionarea switch-ului. Acest proces necesită timp şi multă răbdare însă rezultatul este cu adevărat satisfăcător din punct de vedere al sunetului scos şi a senzaţiei uniforme de tastare. ADARA oferă din fabrică această senzaţie iar experienţa oferită este cu mult deasupra competitorilor din aceeaşi zonă de preţ. Dacă mâ gândesc mai bine, am interacţionat cu tastaturi chiar scumpe şi foarte scumpe de la branduri cunoscute care nu aveau switch-uri lubrifiate, deci, un mare plus pentru AQIRIS la acest capitol. Mai mult, faptul că utilizatorul poate schimba aceste switch-uri oricând, cu aproape orice switch disponibil de pe piaţă este un avantaj. Să nu uit, stabilizatoarele sunt şi ele lubrifiate, bine fixate şi nu prezintă acel zgomot/zăngănit atunci când sunt apăsate tastele.

Un alt bonus sunt cele 20 de extra switch-uri care oferă o senzaţie mai tactilă faţă de cele Pink şi pe care le poţi combina cum doreşti tu pe această tastatură. Ca şi idee, se pot compara cu un switch popular BROWN dar cu o senzaţie mult mai bine definită.

GG x2

3. Construcţie specială precum tastaturile premium.

La exterior, tastatura are o carcasă din plastic iar construcţia este executată foarte bine. Nu există zone unde îmbinarea nu este perfectă iar finisajul este plăcut la atingere. La baza tastaturii se află un comutator pentru modurile WINDOWS / MAC OS şi canale pentru a trasa cablul în direcţia preferată.

Mă opresc puţin ca să evidenţiez felul în care este poziţionată mufa USB. Nu este îngropată, fapt ce permite utilizarea oricărui cablu USB. Am păţit de foarte multe ori să nu pot utiliza anumite cabluri cu anumite produse din cauza felului în care este montată mufa. Nu este cazul şi aici. Mufa cablului nu se loveşte de absolut nimic. Am testat şi cablul meu pentru tastaturi, un cablu IKEA şi încă 3-4 cabluri generice de le aveam prin casă. Toate s-au conectat fără probleme şi au stat bine fixate pe poziţie.

Un alt aspect constructiv foarte interesant se află în interiorul tastaturii. Pentru a atenua zgomotul și a atinge acel sunet uniform şi plăcut, la bază, sub PCB se află se află un strat de spumă, iar între PCB şi placa de montare a switch-urilor un strat de silicon care preia vibraţiile din timpul tastării. Montajul acestei plăci este realizat la rândul ei cu ajutorul unor garnituri care sunt poziţionate în punctele de contact cu carcasa. Acest tip de asamblare se numeşte GASKET MOUNT iar scopul este de a prelua şi mai mult din vibraţiile apărute în timpul utilizării. Pentru că PCB-ul nu este prins cu şuruburi, acesta prezintă un nivel foarte mic de flexibilitate care se traduce printr-o utilizare comfortabilă atunci când scri mai grăbit şi hotărât.

Spuma, stratul de silicon şi garniturile sunt deobicei întâlnite ori la tastaturile foarte scumpe, ori la tastaturile custom construite de pasionaţi. Într-un produs de serie accesibil, acest lucru este întâlnit rar spre deloc. Foarte bine!

GG x 3

Sumar

Cele trei puncte detaliate mai sus reprezintă împreună cheia pentru o tastatură foarte bună. Pasionaţii care modifică tastaturi ca şi hobby înţeleg cel mai bine ce înseamnă să găseşti o bază bună peste care să începi să îţi construieşti proiectul. ADARA nu este doar o bază bună, este suma tuturor activităţilor de a căuta, a desface, a lubrifia, a căuta materiale de atenuare a zgomotului, a asambla, a găsi taste care să sune bine şi aşa mai departe. Nu mă înţelegeţi greşit, nu este primul produs care face asta, în schimb este primul produs care oferă aceste caracteristici la un preţ super competitiv. Cel puţin în Romania. Cu siguranţă nu este o tastatură pentru elitişti. Ei ştiu deja ce vor şi mai ales ştiu cum să îl obţină. Pentru restul de curioşi şi pasionaţi sau pur şi simplu utilizatori basic, este probabil cea mai bună tastatură care să îţi dea gustul hobby-ului. Este tastatura care te împinge să fii curios în timp ce oferă deja din fabrică o experienţă foarte similară cu ceea ce vedem în videoclipurile dedicate de pe YouTube. Adică un sunet bun al tastelor, senzaţie tactilă cremoasă, curată şi uniformă, accesorii multiple, construcţie foarte bună şi cel mai important modularitate.

Alte lucruri despre care are trebui să ştii

Tastatura are o construcţie mai compactă faţă de una obişnuită iar formatul se numeşte 1800 sau 96%. Aici, săgeţile sunt poziţionale sub enter iar numpad-ul a fost tras spre stânga. Butoanele care populau zona de deasupra săgeţilor au fost transformate în funcţii secundare cu excepţia butonului DELETE care se află în ultima poziţie pe rândul de sus. Îmi place acest layout mai mic pentru că păstrează tastele numerice iar în acest fel tastatura poate fi folosită şi pentru productivitate, mai ales de către cei care lucrează des cu numere precum contabili. Deasupra numpad-ului se află o plăcuţă transparentă cu logoul producătorului care este iluminată independent de restul tastaturii iar culoarea poate fi schimbată local [fn + \]. Pentru că tot am pomenit despre lumini, fiecare tastă are ledul ei iar modurile dinamice se pot alege prin apăsarea tastelor [fn + backspace]. Aplicaţia tastaturii prezintă mai multe modalităţi de personalizare inclusiv un mod de a aprinde ce tastă vrei cu ce culoare doreşti. Tot aici poţi înregistra macro-uri sau poţi salva diferite profiluri de iluminare. Funcţionalităţi standard care ar fi fost ciudat să lipsească.

Dacă te uiţi din lateral vei observa corpul care este mai înălţat în zona superioară decât în cea inferioară. Acest lucru contribuie la o tastare mai comfortabilă dar are în acelaşi timp şi rol estetic.

The end

Am ajuns şi la finalul acestui articol. Este momentul să vă spun cât costă această piesă: aproximativ 575 lei la momentul scrierii acestui articol. Nu este un preţ rău deloc având în vedere că ceea ce primeşti este mult mai mult decât ce oferă concurenţa la acest preţ. Acesta este şi motivul pentru care am scris printre primele rânduri că a numi ADARA doar o tastatură de gaming este o mare nedreptate.

Am tot încercat să-i găsesc un defect, să cârcotesc despre ceva, orice. Nu am! Este unul dintre puţinele produse care s-a comportat exemplar pe parcursul testelor iar raportul dintre ceea ce oferă şi preţ este stupid de bun. Vor exista persoane care vor zice clasica vorbă ”Păi mai pui 100 de lei şi iei…” Ce să iei? Nu prea ai ce să iei care să ofere ceva similar.

Deşi pare scumpă, când le aduni pe toate şi tragi linie preţul începe să se justifice. Mă gândesc la tastaturile de la brandurile populare care se învârt cam în aceeaşi bani sau mai mult. Aş renunţa oricând de exemplu la o carcasă metalică în favoarea unei astfel de experienţe de tastare. Dacă ai 200 lei de cheltuit pentru tastatură, mai ţine de ei. La fel şi cu 300, 400 sau 500, la final nu îţi va parea rău.

Închei aici acest articol care a fost lung cu un motiv întemeiat. Am plăcerea de desemna AQIRYS ADARA prima „Super Chestie” a anului 2023. Bravo!

Keep it up.

Atât!

Pwp pa!

Dă-o mai departe

2 Replies to “AQIRYS ADARA – un adevărat deliciu digital”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *