Recent am simțit nevoia de un ecran secundar pentru muncă. Zi de zi folosesc un laptop pentru gaming, atât pentru productivitate cât și pentru a mă juca ocazional. Ecranul de 14 inchi a început ușor să devină dificil de utilizat atunci când lucrezi într-un fișier Excel interminabil.

Una dintre condiții a fost ca monitorul să aibe hub USB, nu neapărat tip C, dar ceva unde să pot conecta ușor perifericele. De ce? Pentru că este mult mai convenabil să conectez o mufa USB, alimentarea și semnalul video, decât să îmi bat capul cu o multitudine de fire.

Bugetul alocat pentru achiziție: 1500 lei. Am început să scotocesc pe internet și într-un final m-am hotărât la acest AOC C27G2U care a costat nici mai mult nici mai puțin de 997 lei.

Mi-a atras atenția faptul ca este curbat (1500R) și are o diagonală de 27 de inchi, plus acel HUB USB mult râvnit. Bonus, are și un panou de 165 Hz. În raport cu hardware-ul pe care îl dețin ( Nvidia GTX 1650 mobile) am ales modelul Full HD însă AOC oferă si varianta 2k @ 144 Hz (CQ27G2U), ambele cu tehnologie VA și iluminate LED.

În cutie am găsit  un alimentator compact, ușor de ascuns sub standul de laptop, un cablu HDMI (1.8) si unul Display Port (1.8).

Monitorul dispune de un stand ergonomic ce permite rotire, înclinare și ridicare. Materialul predominant este plasticul, în schimb este solid iar monitorul nu o ia la plimbare in cazul în care faci des cunoștință cu colțul biroului. Spre surprinderea mea, prinderea din spate este VESA 100 x 100, ceea ce înseamnă că într-un viitor pot folosi un braț pentru monitor ca să mai câștig spațiu pe birou.

L-am poziționat, am aranjat cablurile și l-am aprins. Muchiile subțiri pe trei laturi și bărbia îngustă adaugă un plus de stil iar experiența vizuală este plăcută. O combinație foarte bună pentru productivitate  pe timp de zi si gaming pe timp de noapte.

Acuratețea de reproducere a culorilor este modestă (89% Adbobe RGB, 85% NTSC, 120% sRGB) dar suficienta pentru sarcini uzuale și ocazional editare foto-video. Aș fi vrut totuși ca densitatea ecranului să fie un pic mai mare de 81 ppi, valoare ce mi se pare cam mică în raport cu diagonala.

Chiar dacă este un produs destinat  gaming-ului, sarcinile de tip office nu prezintă o provocare iar spațiul vizual mare în combinație cu cei 165 Hz iți oferă o experiență bogată, cu animații fluide și satisfăcătoare.

Muncim, muncim dar ne mai și distrăm.

Titlurile preferate de mine sunt cele retro sau in stil retro (boomer shooters)  și  jocurile single player cu o povești care te țin lipit de scaun. În majoritatea cazurilor, laptopul meu a reușit sa atingă măcar 120 FPS iar recompensa vizuală a fost pe măsură. Jocurile parcă sunt mai captivante, mai colorate si mai interesante. Monitorul mai oferă diferite moduri de culoare în funcție de joc precum RTS, RACING, FPS, etc. însă eu am preferat modul standard. Ocazional am mai umblat la contrast  și luminozitate ca să corelez setările cu vreun joc indie obscur.

Per total sunt foarte mulțumit de AOC C27G2U și îl recomand cu plăcere celor care folosesc un laptop pentru productivitate și divertisment, sau care au un desktop mai slăbuț. În zona aceasta de preț nu am foarte multe de comentat, motiv pentru care am și menționat la început că strălucește în zona midrange.

Înainte de a termina vă mai spun ca monitorul are si mufă VGA, perfecta pentru dispozitivele sau echipamentele hardware mai vechi, sau cum ne place nouă sa le spunem, legacy hardware.

Atat.

Pwp pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *