Adesea mă simt copleșit atât de multitudinea obiectelor din jurul meu, cât și de complexitatea majorității lor. Cu cât funcțiile lor sunt mai avansate, cu atât am impresia că sunt distras atunci când am ceva de făcut. De exemplu, telefonul, pe cât de util este în rutina zilnică, pe atât de mult mi-aș dori să interacționez mai puțin cu el. Același lucru îl pot spune și despre laptop. În timp, acesta a devenit centrul meu creativ și productiv. Dacă mi-ai luat laptopul, m-ai lăsat fără acces la agendă, la mailuri, la sursa preferată de divertisment digital și cel mai important, la documentele pentru muncă și pentru Super Chestii. Dorința mea de a reinventa felul în care îmi desfășor activitățile a avut în ultimele săptămâni un rezultat variat. Pe telefon mai am instalat doar Whatsapp, Telegram și Thunderbird. Tot ce înseamnă rețele de socializare, aplicații de personalizare a sistemului, aplicații de food delivery, ride sharing și tot ce am considerat o distracție și-au găsit sfârșitul prin a fi șterse complet. Am reconfigurat totul doar cu muzică, imagini de fundal și aplicațiile bancare ca să pot plăti fără să apelez la cardurile fizice. Atât! Timpul meu petrecut frecând ecranul telefonului s-a diminuat, în schimb am mutat toate activitățile non productive pe laptop, ceea ce nu a rezolvat nimic. Acest lucru s-a schimbat în momentul în care am primit acest Acer Aspire 3 la review. Un laptop simplu, atât de simplu încât mi-am spus că ar putea fi salvarea mea de la a mai tândăli vremea în fața unui ecran. Mai jos sunt impresiile mele despre acest laptop și despre încercarea mea de a lucra pe un suport curat, cu Windows (meh) proaspăt instalat și fără prea multe aplicații instalate.

Un design lipsit de distracții…

Acer Aspire 3 nu a fost conceput pentru a impresiona printr-un design ieșit din comun sau prin materiale exclusiviste care să-ți fure ochii. Ideea din spatele esteticii simple se bazează pe accentuarea productivități și eliminarea elementelor care ar putea distrage atenția. La prima, a doua și a n-a privire acesta este pur și simplu „un laptop”, dar acest aspect nu reprezintă un impediment. Dimpotrivă!

Laptopul este construit în totalitate din plastic și prezintă o balama ergonomică menită să ridice baza câțiva milimetrii pentru a optimiza fluxul de aer necesar răcirii procesorului. De asemenea, unghiul astfel format este mai confortabil pentru încheieturi atunci când îl utilizezi pe o suprafață plată.

Fiind un produs de clasă mijlocie, carcasa acestuia prezintă un grad mic de flexibilitate atunci când pui presiune pe ea, însă acest lucru este normal pentru majoritatea laptopurilor din această zonă de preț. Ce îmi place în mod deosebit este faptul că ecranul stă fix, chiar și în cazul în care tastezi mai apăsat.

Multe lucruri de spus despre aspectul acestui dispozitiv nu sunt. Repet, am impresia că a fost conceput pentru a te ajuta să fii atent asupra a ceea ce faci.

Cu un display simplu, poate prea simplu

Ecranul este unul din elementele pe care le consider extraordinar de importante atunci când vorbim despre laptopuri, telefoane, monitoare și televizoare, mai ales prin prisma faptului că mulți dintre noi avem tendința sau suntem nevoiți să petrecem foarte mult timp în fața acestora. 

Ecranul acestui laptop, deși prezintă culori acceptabile, are o luminozitate modestă, ceea ce nu este optim pentru toate mediile de lucru, mai ales cele foarte bine iluminate sau cele în care razele soarelui îți bat direct în ecran. Nu este un capăt de țară, însă trebuie menționat și acest aspect. Rata de reîmprospătare este cea standard de 60 Hz, iar rezoluția panoului este 1080p. 

La urma urmei afișajul acestui laptop este mai mult decât decent pentru a finaliza sarcini office, dar și pentru a arunca un ochi pe YouTube. Nu aș opta pentru acest display în mod special pentru consum multimedia, în schimb pentru a scrie text, pentru a introduce date într-un tabel sau pentru a a ține legătura pe mail este arhisuficient. Știu, am zis că mă potolesc dar uneori mai trebuie să iei și o pauză. 

Mașina ideală de scris

Cu o tastatură ce include și numpad, cursă de 1.5 mm și o experiență de tastare uniformă, Acer Aspire 3 mi-a arătat că poate fi o alegere potrivită pentru cei care se afundă în texte toată ziua  sau pentru cei care gestionează un blog. Tastele sunt bine spațiate și nimerești cu precizie fiecare literă și cifră. Nu am ce comenta, mai ales dacă luăm în calcul categoria de preț.

De asemenea, touchpad-ul are o dimensiune medie și este perfect pentru a naviga prin sistem. Mai mult precizia lui este satisfăcătoare și vei nimeri cum trebuie elementele mici ale interfeței grafice.

Hardware discret

Laptopul dispune de o configurație hardware modestă, dar bine aleasă pentru sarcini productive de intensitate medie. Aici mă refer la gestionarea tabelelor, redactarea textelor, browsing, notițe, eventual consum multimedia. Aspire 3 este dotat cu un procesor Intel i5 1235U și 16 GB RAM, configurație ce permite jonglarea cu mai multe aplicații și ferestre, eventual light gaming.

Spun light deoarece acceleratorul grafic este unul integrat, mai precis Intel Iris Xe Graphics. Am testat boomer shooter-ul modern preferat și am putut să mă bucur de câteva momente de relaxare în Ion Fury. Jocu ăsta cred că poate rula inclusiv pe o brichetă dacă prin absurd aceasta ar avea un sistem de operare.

Jocurile mai vechi vor rula și ele fără probleme, dar trebuie ținut cont că acest laptop nu este unul dedicat gamingului. În final, stocarea datelor este făcută pe suport SSD cu o capacitate de 476 GB.

Conectivitate spartană

Acest produs oferă minimul de conectivitate necesar pentru a fi utilizat la birou sau acasă. M-am conectat la rețeaua wireless fără probleme și am utilizat simultan accesorii Bluetooth precum mouse, căști și boxă portabilă, fără interferențe sau alte situații neplăcute. 

Pentru conectarea accesoriilor și a perifericelor Aspire 3 are doar 3 porturi USB 3.2 tip A, iar conectarea unui ecran extern se realizează prin intermediul mufei HDMI. Nu există mufă RJ45 pentru internet, conector USB-C sau cititor de carduri SD.

Din acest punct de vedere consider că laptopul este puțin limitat, dar privind altfel lucrurile, nici nu ai nevoie de mai mult pentru activități simple. 

Autonomie în parametri

Folosind Windows 11 în modul balansat pentru baterie am reușit să ating undeva în jur de 4-5 ore de scris, browsing și ascultat muzica prin YouTube music. Un rezultat modest, aliniat cu segmentul din care face parte acest laptop. Cu siguranță, dacă vrei îl poți lua cu tine la o cafenea pentru o sesiune de scris, asta dacă și tu, la fel ca mine, îți găsești inspirația când evadezi din apartament.

Aspirații finale

Prea multe nu mai sunt de spus despre acest dispozitiv. Este genul acela de produs fără pretenții care vorbește de la sine. Scopul lui este de a oferi o bază de încredere pentru cei care își doresc un laptop simplu, pentru activități simple.

În concluzie, Acer Aspire 3 satisface toate nevoile de bază ale unui utilizator obișnuit, fără a încerca să pară mai mult decât ceea ce este: o simplă și eficientă mașină de lucru.

Atât!

Pwp, pa!

Dă-o mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *