Linux-ul ca şi sistem de operare este un subiect destul de sensibil în zona utilizatorilor de tehnologie, fie ei utilizatori de bază sau chiar ceva mai avansaţi. De ce? Ei bine, majoritatea dintre noi am crescut cu Windows, ‘ăi mai bătrâni poate cu DOS, iar veteranii cu alte sisteme şi mai vechi iar astăzi, majoritatea sistemelor fie ele pentru acasă fie pentru la birou ruleaza ori Windows ori Mac OS iar Linux-ul este văzut în mare parte ca şi sistem de operare pentru programatori, administratori de sistem sau hackeri. Am vorbit foarte sumar despre Linux aici, unde am povestit un pic despre acest subiect. Recomand să arunci o privire şi acolo.
Înainte de toate, ce ar fi dacă v-aş spune că de câţiva ani încoace Linux-ul este la fel de uşor de utilizat ca orice alt sistem de operare popular. În 99% din cazuri, îl instalezi şi pur şi simplu merge, fără să îţi mai baţi capul cu drivere, update-uri nedorite sau cum faci să meargă aia?. Este mult mai simplist şi cel mai important este orientat către intimitatea utilizatorului. Tu alegi ce date vrei să împărtăşeşti cu terţi, tu alegi ce fel de interfaţă doreşti, tu ai control total asupra computerului tău. Sună bine nu? Movin’ on!
1. Linux este Gratis!
Da! Aşa este, una din filozofiile acestui concept este că TOATĂ lumea ar trebui să poată accesa un computer folosind un sistem de operare gratis, unde cine doreşte îl poate folosi ca atare sau poate învăţa despre ce se întâmplă dincolo de interfaţa grafică, poate contribui la înbunătăţirea sistemului sau după posibilităţi poate susţine diferite proiecte prin donaţii sau oferind suport pentru ceilalţi. Ce am spus aici nici nu zgârie suprafaţa acestui subiect dar cred că e suficient cât să mă fac înţeles.
Îl descarci, îl instalezi şi gata. Nu există limitări software care pot fi deblocate prin plata cu bani, nu există servicii ascunse sau alte surprize neplăcute.
2. Alegerea este a ta!
Una dintre cele mai interesante părţi ale acestei lumi este puterea de a alege. Nu iţi place ceva la un sistem? Schimbă-l cu totul. Nu iţi place un program? Şterge-l şi înlocuieşte-l cu ce consideri tu că este mai bun pentru tine. Vrei să schimbi fontul pentru întregul sistem? Nimic nu te opreşte. Teme şi înterfeţe personalizabile până la cel mai mic detaliu? Da vă rog! Posibilităţile sunt aproape infinite, limita de jos este cerul iar unealta cea mai potrivită este imaginaţia. Eşti liber să te exprimi într-un loc unde nu eşti urmărit, nu eşti limitat şi cel mai important, actualizarea sistemului rămâne o decizie personală. Dacă nimic nu poate compromite siguranţa şi integritatea sistemului tău poţi sta căt vrei tu până consideri că eşti gata sa actualizezi componente software.
3. Un ocean de posibilităţi.
Datorită faptului că Linux-ul urmează un model open source, (adică orice componentă poate fi studiată şi modificată) varietatea în această arie este enormă şi uneori poate fi copleşitoare. Există orice pentru oricine, de la software dedicat pentru ştiinţă şi cercetare la soluţii de utilizare generică a unui computer. Există o vorbă care se aplică şi aici: Caută şi vei găsi!
Un start foarte bun este Ubuntu, Linux Mint, Pop OS, Manjaro sau Zorin OS. Deşi arată diferit iar sub capotă nu totul este la fel, toate împărtăşesc un singur scop: să fie uşor de utilizat pentru oricine, inclusiv persoanele care învaţă pentru prima oară despre computere. Cele 5 sisteme au comunităţi active iar rezolvarea problemelor se poate face uşor pe forumuri sau grupuri de discuţie. Tot ce ai nevoie este de puțină curiozitate şi niţică răbdare.
Cam atât pentru astăzi. Fiind un subiect extraordinar de vast abia m-am abţinut să nu transform acest articol într-un compendium, dar sper că a fost suficient cât să aprindă, pentru câţiva, scânteia curiozităţii pentru acest subiect.
P.S: De aproximativ trei luni, scriu, editez, studiez şi mă relaxez folosind linux zi de zi. Pot spune că îmi lipseşte Windows doar din prisma gamingului. Deşi poţi face acest lucru şi pe Linux, sunt câţiva extra paşi de urmat pentru a putea rula un joc pentru Windows. Nu mă deranjează să am o partiţie separată pentru Windows şi câteva programe care merg doar pe Windows şi cărora încă nu le-am găsit o alternativă pentru Linux (De ex calendarul Outlook pentru birou) .
Stay safe, be free!
Atât!
Pwp pa!
Da bro, Linux este un OS admirabil.
Kernelul, inima sistemului de actualizează des și ai tot timpul un os la zi…. Fain articolul. Bravos!!!
Ma bucur ca ti-a placut! Inteleg ca si tu esti familiarizat cu Linux?😁
pai…cam da…de prin 2000 ma chinuiam cu compilari de kernel…distractie care se termina de destule ori cu reinstalare pe curat… 🙂 chestie complicata frate cu kernelul pe vremea aia…daca uitai niste functii…chiar si o „virgula”… te trezeai ca nu mai vede dupa reboot nu’sce device… rabdare trebuia sa ai la greu…bro… :))))))))